Torra lamenta que «Zaragoza i Borrell no contribueixen a un diàleg raonable»

El president català i Torrent escenifiquen sintonia per arribar a un acord sobre l'acta dels diputats processats per tal que no hi hagin de renunciar i, a la vegada, les votacions al Parlament siguin efectives

Quim Torra, Roger Torrent i Teresa Cunillera a l'acte de presentació del Col·lectiu Ciutadella
Quim Torra, Roger Torrent i Teresa Cunillera a l'acte de presentació del Col·lectiu Ciutadella | ACN
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:39h
Quim Torra lamenta que dirigents del PSC com "José Zaragoza i Josep Borrell no estan contribuint a avançar cap a un terreny raonable d'un diàleg raonable". Ho ha criticat aquest divendres en una roda de premsa conjunta amb el president del Parlament, Roger Torrent, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en què ha justificat la retirada de la moció pactada pel PDECat i el PSOE arran de la intervenció de Zaragoza en aquell debat i per la resolució votada pels socialistes aquell mateix dia al Senat junt a PP i Cs en què tancaven la porta a un referèndum. "Era una resolució contrària a l'ambició del diàleg que estem demanant", ha afirmat.

En relació a la situació dels diputats processats i la suspensió dictada per Pablo Llarena, Torra i Torrent han mostrat sintonia i han confiat en tancar un acord aviat. "Anem treballant per anar perfilant l'acord polític", ha explicat el president del Parlament, el qual hauria de tenir com a objectiu, segons ha subratllat, tres coses: que cap diputat es vegi obligat a deixar l'acta, que es preservin les majories del 21-D i que els acords que prenguin els òrgans del Parlament siguin efectius. Malgrat tot, no ha avançat com es pot concretar i qui acabarà prenent la decisió, per evitar que, com va passar el juliol, s'ofereixi una imatge de divisió abans d'assolir l'acord.

"Sempre estem d'acord el Torrent i jo", ha coincidit Torra, en ser preguntat si es feia seves les tres premisses, i ha afirmat que, com a govern de coalició, s'han posat d'acord en el pla de govern que es presentarà en 15 dies. "No podem acceptar aquestes suspensions, és una qüestió de defensa de la sobirania del Parlament", ha insistit, i ha assegurat que, en aquest sentit, hi ha acord entre tots els grups independentistes, "també la CUP". I és que, segons ha afegit, "la idea central d'aquesta legislatura serà el dret a l'autodeterminació dels catalans, tot ha d'acabar canalitzant en aquesta idea".

En relació amb la polèmica per la testi de Pedro Sánchez, Torra ha opinat que es tracta de "bombolles que crea la política i el periodisme madrilenys", i ho comparat amb la invitació que va rebre de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per anar-se a explicar a la cambra baixa, de la qual després se'n va desmarcar el seu partit, el PP, i que no s'ha concretat encara. "A vegades, la política madrilenya opta per estranys viaranys i jo, sincerament, espero que es resolgui la polèmica dels màsters i s'afrontin els problemes que té el país", ha etzibat.

100 dies de Cunillera com a delegada

Al seu torn, Cunillera ha avançat que el dia 30 farà 100 dies que va ser triada delegada del govern espanyol i farà balança de la seva tasca i de la de l'executiu de Sánchez. "El que pretenc fer és posar sobre la taula allò que el nou govern espanyol que ho sortit de la moció de censura i la delegació renovada ha representat quant a les diferències que aspiro en positiu", ha exposat, per "demostrar que ha valgut la pena".

Quant a les concrecions del diàleg entre Estat i Generalitat, ha posat en valor que se celebrés la reunió de la comissió bilateral i que hi hagi altres reunions de comissions mixtes fetes o agendades, atès que s'han fet "fins a 20 reunions, s'ha retirat un recurs d'inconstitucionalitat i se'n retiraran més". Pel que fa a la segona reunió entre Torra i Sánchez, s'ha mostrat convençuda que "tant d'una part com l'altra hi ha la voluntat que l'ordre del dia sigui profitós". "Ja sabem que estem distants, però és que, si pretenguéssim el mateix, no ens caldria seure. Ningú podrà garantir que sigui fàcil i curt o per a la setmana que ve", ha subratllat.
 

Els periodistes Josep Maria Martí Rigau i Lluís Falgàs, amb Roger Torrent, Quim Torra i Teresa Cunillera. Foto: @CCiutadella


Aquestes declaracions s'han fet durant l'acte de presentació del Col·lectiu Ciutadella, que agrupa periodistes polítics i parlamentaris i que ha lliurat el primer premi Col·lectiu Ciutadella als veterans periodistes Josep Maria Martí Rigau i Lluís Falgàs en reconeixement de la seva trajectòria i la tasca informativa, en especial des de la cambra catalana.

Rigau ha celebrat la creació de l'organització professional i ha asseverat que els periodistes prefereixen els moments d'intensitat política, malgrat els llargs horaris, i s'ha compromís a no retirar-se fins que el procés encarrili una sortida. Falgàs ha subscrit que, tal com deia Gabriel García Márquez, "el periodisme és el millor ofici del món". Tot i això, ha lamentat que la professió "està en crisi des que algú va pensar que això de la informació podia ser gratis i no calia que es pagués", per bé que ha resumit el seu consell per als nous periodistes en: "Aneu, mireu què passa i expliqueu-ho".