Colau i Buch s'enfronten per si amb més mossos n'hi ha prou per frenar els narcopisos

Ajuntament de Barcelona i Generalitat s'emplacen a noves reunions i demanen a la judicatura més agilitat per resoldre judicis ràpids

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la reunió amb el conseller d'Interior i la consellera de Justicia.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la reunió amb el conseller d'Interior i la consellera de Justicia. | Aida Morales
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:11h
La reunió de treball sobre temes de seguretat que ha tingut l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb els consellers d'Interior i Justícia, Miquel Buch i Esther Capella, així com responsables dels Mossos d'Esquadra i de la judicatura de Barcelona, ha suposat la base d'una línia de treball conjunta a curt i mig termini, però amb visions notablement confrontades. Mentre que Colau ha insistit que tant Mossos com el consistori creuen que falten efectius a Ciutat Vella, Buch ha sentenciat que aquesta "no és la solució".

"El fenomen dels narcopisos no se soluciona com diu l'alcaldessa amb més mossos al carrer; hi ha altres camps de treball que depenen de l'Ajuntament i on també es pot actuar", ha assegurat Buch, que ha comparegut després de Colau, a diferència de la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat de Catalunya on va respondre a les preguntes conjuntament amb el ministre Fernando Grande-Marlaska. De fet, Buch i Colau ni han compartit roda de premsa, ni tampoc han aconseguit el consens sobre com actuar davant del problema que afecta, sobretot, el districte de Ciutat Vella. 

Una reunió, doncs, que ha servit per intercanviar punts de vista i emplaçar-se a noves reunions, després que durant la junta de seguretat local d'abans de l'estiu l'alcaldessa ja demanés més presència policial al Departament d'Interior. Durant aquests mesos, ha assegurat Colau, aquesta no va arribar, i la situació dels narcopisos s'ha consolidat com un dels "grans problemes" dels veïns, que lamenten la ineficiència i sensació d'impunitat. 

"Ens coordinarem encara més i no permetrem que hi hagi impunitat", ha assegurat Colau. "I Mossos han dit que falten efectius a Ciutat Vella", ha continuat l'alcaldessa, contradient el conseller d'Interior. Sobre això, ha recordat que la seva "obligació" és recordar-ho al Govern, i instar el Departament perquè hi dediqui més efectius. "A la Junta de Seguretat de Catalunya es van anunciar noves promocions d'agents", ha recordat. Malgrat que assumeix que no és fàcil ni ràpid, ha reconegut, ha demanat que aquestes serveixin per "desbloquejar a mig termini" la situació de Ciutat Vella, que no només pateix la xacra dels narcopisos, sinó també dels furts reincidents.

L'objecte del desig de l'especulació

"Ciutat Vella és l'objecte del desig de l'especulació internacional, com li passa a totes les ciutats internacionals", ha declarat Colau. I això es visualitza amb alts índexs d'especulació, a banda del narcotràfic i els problemes de sobresaturació del barri. Segons Colau, amb la Generalitat i els cossos de seguretat s'han posat d'acord en la necessitat de reforçar la coordinació per treure la màxima eficiència dels recursos disponibles. De fet, ha dit, la Guàrdia Urbana ha augmentat un 15% les detencions al districte de Ciutat Vella, però ha recordat que l'actuació global adopta diferents vessants: la policial, l'administrativa, la judicial o de gestió.

De fet, l'alcaldessa ha anunciat que es reunirà amb el comissari Carles Anfruns per estudiar com aprofitar aquests recursos policials, i que tot seguit es faran diverses reunions específiques, també, per veure com es desenvolupen les investigacions policials i judicials que vinculen grans xarxes o grups organitzats, principal font de narcopisos.  

Multes de fins a 900.000 euros

Segons Colau, una de les accions per combatre la situació dels narcopisos serà parar els peus als "especuladors". Per això, una línia de treball serà la col·laborativa amb l'àmbit judicial, a qui es demana agilitzar els judicis ràpids, sobretot vinculats a furts. També ha posat sobre la taula la possibilitat d'abordar sancions administratives que poden arribar als 900.000 euros als propietaris que efectuïn mala praxi. Per altra banda, també es contempla el precintament per ordre judicial dels immobles. 
Arxivat a