Edicions 62 publicarà la «Història mundial de Catalunya», dirigida per Borja de Riquer

El grup editorial ha experimentat un salt important en no-ficció i publicarà obres de Gabriel Ferrater, Montserrat Roig i Joan Francesc Mira

Borja de Riquer, Josep Ramoneda  i Emili Rosales avui a la llibreria Laie.
Borja de Riquer, Josep Ramoneda i Emili Rosales avui a la llibreria Laie. | ACN
14 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:27h
Quan Josep Ramoneda, president del Grup 62, va tenir a les mans la Història mundial de França, de Patrick Boucheron, apareguda l'any 2017 i que ha estat un fenomen editorial (155.000 exemplars venuts), va tenir clar que Catalunya havia de tenir una obra similar. Ho ha explicat avui en la roda de premsa convocada pel Grup 62 per explicar les seves novetats. El 14 de novembre proper apareixerà la Història mundial de Catalunya, dirigida per l'historiador Borja de Riquer, un retrat de com Catalunya s'ha relacionat amb el món, què ha aportat i quins fets l'han impactat.

Un total de 99 investigadors ressenyen en les prop de 900 pàgines del llibre un seguit de 124 moments que comencen amb la troballa del "primer català" en una cova de l'Aragó fa 400.000 anys i conclou amb la proclamació de la independència el 27 d'octubre passat.

Borja de Riquer ha explicat avui en roda de premsa que l'obra, que vol ser divulgativa però rigorosa i ambiciosa, pretén oferir una "visió polifònica del país". La Història mundial de Catalunya inclou els grans esdeveniments del passat català, però d'una manera innovadora i a través de fets, personatges i episodis molts d'ells fruit de la recerca més recent. S'hi podrà conèixer des de l'èxit dels vins de la Tarraconense en tot l'imperi romà al primer ambaixador català a la Xina el segle XIX, els primers dibuixos arqueològics que mostren una escena de violència entre homes en una cova de fa 10.000 anys a l'entrada espectacular d'Alfons el Magnànim a Nàpols el 1443. I així fins a 124 retrats.

Un salt important en no-ficció

En la roda de premsa, el president del grup Josep Ramoneda, i el director literari, Emili Rosales, han fet un balanç del 2018 i han anunciat les principals novetats previstes per a la tardor. Rosales ha destacat el salt donat pel grup pel que fa a no-ficció. En aquest àmbit, ha estat un any d'èxits remarcables, amb títols com Operació urnes, les memòries d'Antoni Bassas, les de Joan Margarit, els assajos històrics de Yuval Noah Harari i el ja clàssic de Montserrat Roig Catalans als camps nazis, que ha estat reeditada i ha estat rebuda pels lectors com si fos una obra nova. Precisament de Roig apareixerà properament Un pensament de sal, un pessic de pebre, un recull dels seus articles periodístics. 

Pel que fa a obra literària, entre les properes publicacions cal destacar Descodificacions, de Màrius Sampere, una tria dels millors llibres de l'autor feta per ell mateix; Les dones i els dies de Gabriel Ferrater; El meu cor despullat, els quaderns de Baudelaire; i una reedició del Borja Papa, el retrat literari del pontífex Alexandre VI fet per Joan Francesc Mira, entre d'altres.