L'Estat quadruplica les subvencions a associacions de guàrdies civils en dos anys

Aquestes organitzacions passaran de percebre 60.000 euros a 237.300 arran d'esmenes de Podem i Cs als pressupostos, malgrat la polèmica actuació del cos per reprimir l'1-O

Antiavalots de la Guàrdia Civil, carregant a la Ràpita, durant l'1-O.
Antiavalots de la Guàrdia Civil, carregant a la Ràpita, durant l'1-O. | Sofia Cabanes
24 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:22h
Les associacions de guàrdies civils faran l'agost aquest any, quan es concedeixin les subvencions que l'Estat les hi té reservades. I és que els pressupostos d'aquest 2018 preveuen que es multipliquin per quatre respecte les que havien rebut fins al 2016, passant dels 60.000 euros fins a 237.300 euros.

Malgrat la polèmica actuació d'aquest cos per reprimir el referèndum de l'1-O, els comptes d'aquest any preveuen que els seus ingressos per fons públics augmentin notablement. El 2017, de fet, ja s'havien duplicat, fins a 120.000 euros, però el cert és que aquesta quantitat respon al fet que les subvencions del 2016 finalment no es van abonar i, per això, es van acumular les quantitats de dos anys -60.000, cadascun-, per compensar.

La iniciativa per augmentar aquesta quantitat, però, no va ser del PP. En el projecte de pressupost que els populars van portar al Congrés, s'hi consolidava l'augment de les subvencions de 60.000 a 120.000 euros, encara que aquest cop no s'hagués de fer cap pagament endarrerit, però no arribava tan enllà. Va ser arran d'una esmena de Ciutadans -i d'una quasi idèntica de Podem- que es va elevar tant la quantitat en la iniciativa legislativa, durant el tràmit al Congrés.

L'argument usat és que 237.300 euros és la xifra que reben els sindicats de la Policia Nacional en ajudes públiques. En l'acord per a l'equiparació salarial dels cossos estatals assolit escasses setmanes abans -relatiu sobretot a les condicions laborals-, la qüestió de les ajudes a les organitzacions representatives dels agents no havia quedat inclosa i, per tant, es mantenia una diferència que les associacions de guàrdies civils feia temps que denunciaven com un greuge. La Guàrdia Civil és un cos militaritzat, vinculat al ministeri de Defensa a més del d'Interior, i els seus membres no tenen organitzacions sindicals que els representin.
 
EVOLUCIÓ DE LES SUBVENCIONS PRESSUPOSTADES PER A LES ASSOCIACIONS DE GUÀRDIES CIVILS

 
Segons les normes per a la concessió d'aquestes subvencions, modificades recentment -tot i que encara no s'ha publicat la convocatòria del 2018-, aquestes permeten finançar les assemblees o congressos de les associacions, les reunions dels seus òrgans de funcionament, les trobades internacionals d'àmbit professional, les activitats de formació i estudis, les publicacions periòdiques que editin, o la seva pàgina web.

Algunes de les associacions subvencionades han protagonitzat polèmiques declaracions en relació al procés. Per exemple, l'Associació Pro Guàrdia Civil, que l'any passat va rebre 12.400 euros en ajudes públiques, va comparar el procés amb l'Alemanya nazi, pel tracte rebut pel fill dels agents a les escoles catalanes. La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil, que en va percebre 10.964 euros, va denunciar Mònica Terribas per demanar als seus oients, des del seu programa de Catalunya Ràdio, que expliquessin els moviments dels cossos policials espanyols, tot i que aquesta denúncia va ser finalment arxivada. Algunes associacions, a més, també han alçat la veu últimament per exigir neutralitat als Mossos en la polèmica dels llaços grocs.