Cs i PP amarguen la setmana a Sánchez amb la teranyina de la tesi

Els dos partits forcen el president a fer públic el treball i abonen l'acusació del "plagi" el mateix dia en què el Congrés ha aprovat l'exhumació de Franco

Sánchez, amb el rei Felip VI durant la presa de possessió de la nova ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i la ministra Delgado
Sánchez, amb el rei Felip VI durant la presa de possessió de la nova ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i la ministra Delgado | Flickr Moncloa
13 de setembre del 2018
Actualitzat el 14 de setembre a les 8:28h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es prepara perquè la seva tesi doctoral sobre la diplomàcia econòmica espanyola sigui revisada amb lupa a partir d'aquest divendres, quan ja serà totalment consultable a través d'Internet. Després que Albert Rivera aixequés el dit acusador aquest dimecres al Congrés i que mitjans com l'Abc l'hagin acusat de plagi, Sánchez busca acabar amb la polèmica fent públic el seu treball i anunciant accions legals contra els que asseguren que va "afusellar" textos d'altres autors i consideren irregular farcir-la d'articles propis.

Ciutadans s'ha sortit amb la seva. Ho ha fet amb una estratègia que, aquest cop, no té res a veure amb Catalunya just en la setmana de l'èxit de la Diada: explotar la crisi dels màsters que ha arrossegat Carmen Montón fins a la dimissió i enterbolir la figura de Sánchez burxant ara en el seu expedient acadèmic. La teranyina en la qual Albert Rivera -amb la claca del PP- ha situat el president fa que el PSOE visqui amb un regust agredolç l'aprovació al Congrés de l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos, que sens dubte serà un dels bucs insígnia del llegat de Sánchez a la Moncloa. Ciutadans i el PP estiraran tan com puguin l'ombra de la sospita i forçaran la compareixença del president al Congrés perquè doni explicacions sobre com va fer la seva tesi.

La mala digestió del canvi de govern

"Sense arguments polítics per fer oposició, han decidit atacar-me en allò personal. Han creuat totes les línies vermelles", ha denunciat Sánchez en un escrit al seu compte de Facebook en el qual defensa que va fer la tesi seguint les pautes establertes i conforme a la llei, un treball del qual diu sentir-se'n "orgullós" i que va presentar l'any 2012, quan faltaven dos anys perquè es postulés per liderar el PSOE. El president atribueix l'estratègia del PP i de Ciutadans a la falta de projecte d'aquells que no han acabat de pair el canvi de govern que es va produir fa poc més de cent dies.

El fet és que Rivera ha trobat, amb la polèmica dels llaços grocs primer i la crisi dels màsters després, dos filons per recol·locar-se mediàticament i erigir-se en el principal ariet contra el govern després d'haver quedat descol·locat amb el triomf contra pronòstic de la moció de censura. El líder de Ciutadans obvia que el president del PP, Pablo Casado, està precisament a les portes d'una investigació del Tribunal Suprem per un presumpte màster fraudulent a la Universitat Rey Juan Carlos i només situa Sánchez en la diana.

Per contra, el popular es veu arrossegat per Cs a abonar una estratègia de desgast que se li pot girar en contra com un bumerang. El PSOE ja ha demanat a Casado que ensenyi ell també els seus treballs de màster, però des del carrer Génova deixen clar que el seu president no els farà públics a no ser que li ho exigeixi la Justícia. De fet, a les xarxes socials també s'ha començat a fer recopilatoris de les variacions en el currículum de Rivera en funció del lloc on es consulta. Mentre que a la web del Cercle d'Economia s'informava fa tres anys que tenia un doctorat i dos màsters, a la web del Congrés consta que té una llicenciatura i màster en Dret.

El regust agredolç del decret per exhumar Franco

Des de que va aterrar a la Moncloa, Sánchez ha volgut fer bandera de l'exemplaritat del seu govern. Sobretot perquè quan va presentar la moció de censura contra Mariano Rajoy va argumentar que ho feia per la falta d'assumpció de responsabilitat d'un govern que estava assetjat pels casos de corrupció. Máxim Huerta va dimitir en qüestió d'hores i quan no portava ni una setmana al capdavant del ministeri de Cultura quan es va fer públic que va ser condemnat per defraudar 218.000 euros a Hisenda. Carmen Montón va dimitir d'un dia per l'altre en conèixer-se les presumptes irregularitats del seu màster a la URJC.

Ara, Sánchez intenta aplacar la polèmica auspiciada per Rivera sobre el presumpte plagi de la seva tesi doctoral, que va ser valorada amb un cum laude per la universitat Camilo José Cela, amb la publicació del treball aquest divendres i un cap de setmana en el qual el PSOE ja compta que es publicaran múltiples valoracions i informacions al respecte. També el líder de Podem, Pablo Iglesias, l'havia instat a tallar de soca-rel l'atac autoritzant la digitalització del document.

El que no ha pogut evitar el govern espanyol és que l'acusació de Rivera i del PP hagi entelat una setmana en la qual el tema estrella de l'executiu havia de ser l'aprovació del decret que permetrà l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos. La iniciativa ha prosperat amb la suma de vots del PSOE, Podem, ERC, PDECat, PNB i Bildu. PP i Ciutadans s'hi han abstingut, però han aconseguit que la incomoditat que els genera aquest assumpte passi a un segon pla arromangant-se perquè l'opinió pública només tingui ulls per a la tesi doctoral del president.