Torrent apel·la a la unitat del 3 d'octubre per fer «inevitable» el referèndum

El president del Parlament reclama a l'independentisme "pensar en la part del país que no comparteix els seus objectius" i recorda a Sánchez que una votació sobre l'Estatut és "manifestament insuficient"

13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:44h
Missatge nítid del president del Parlament, Roger Torrent, dos dies després de la Diada. Torrent ha instat l'independentisme a buscar les "aliances necessàries" per aconseguir un referèndum "que reuneixi tots els requisits per ser efectiu". "Hem de fer inevitable allò que avui sembla impossible. Hem de donar-ho tot per passar del referèndum impossible al referèndum inevitable", ha expressat el dirigent republicà, que convidat el moviment sobiranista a repetir la "confluència extraordinària" de l'aturada de país del 3 d'octubre del 2017. "L'independentisme ha de pensar en la part del país que no comparteix els seus objectius, s'ha d'adreçar a ella", ha insistit Torrent en una conferència al Fòrum Europa.

Referint-se repetidament a Pedro Sánchez, Torrent ha reclamat al president espanyol que sigui conscient que el referèndum ha de preguntar sobre la República i no sobre un nou Estatut. "Un referèndum sobre un nou Estatut és manifestament insuficient", ha detallat el president del Parlament, que ha instat Sánchez a decidir "si vol ser un estadista o un mal polític, si vol ser Cameron o Rajoy". "Ha de decidir si aborda el repte democràtic a Catalunya pensant en les pròximes eleccions o pensant en les pròximes generacions", ha reblat. Des del punt de vista d'una de les veus institucionals d'ERC, "ajornar" la votació sobre el futur polític de Catalunya "allargarà l'agonia del règim" perquè la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut va produir un "trencament entre la legalitat i la legitimitat". "Una legalitat que ja no és legítima a Catalunya", ha puntualitzat.

"No calen cops d'efecte diaris"

Torrent també ha volgut enviar dos missatges més en forma d'avís. El primer, dirigit al govern espanyol sobre el judici als presos polítics. "Una eventual sentència condemnatòria faria irreversible el trencament entre les institucions de Catalunya i l'estat espanyol", ha advertit el president del Parlament. El segon missatge, dirigit a les formacions independentistes i, en concret, als socis de Govern d'ERC. Sense citar cap nom ni cap sigla, a Torrent si l'ha entès tot: "No calen cops d'efecte diaris. Hem deixar de banda l'excés d'emotivitat. Hem de poder dir sense complexos que els passos que fem han de ser efectius". En aquest sentit, ha afirmat que espera que "sigui una legislatura llarga". "No hi ha cap element que ens hagi de fer pensar en un avançament electoral", ha insistit en el torn de preguntes.

L'independentisme ha evidenciat en les últimes hores l'absència d'unitat estratègica amb la moció fallida sobre el diàleg al Congrés, pilotada pel PDECat i pactada amb el PSOE, que finalment va ser retirada. "El diàleg s'ha de poder fer sense cap limitació, tabú i fre", ha expressat Torrent quan li han preguntat per la qüestió, tot negat la divisió en l'independentisme.