cas INIPRO

Cas Inipro: qui és qui i quins delictes els imputa la justícia

La llista està encapçalada per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la portaveu del govern municipal, Begoña Floria

per Jonathan Oca, Tarragona | 12 de setembre de 2018 a les 21:11 |
Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Prop de cinc anys, aquesta és la durada que ha tingut la instrucció del cas Inipro per part del jutge Joaquin Elías Gadea, magistrat titular del Jutjat d'Instrucció núm. 1 i del Jutjat Degà de Tarragona. Aquest dimecres ha notificat als investigats del cas que esquitxa el PSC, a través de la interlocutòria del procediment abreujat, que els envia a judici perquè veu indicis de delicte i per tant, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i 14 persones, podria arribar seure al banc dels acusats. L'advocat del batlle ja ha anunciat que presentaran un recurs de reforma per evitar que això arribi.

A banda, el mateix magistrat considera al PSC com a partícip a títol lucratiu, determinant l'abast de la seva responsabilitat econòmica a la quantitat desemborsada total per sufragar el contracte amb l'empresa Iniciatives i Programes S.L. (Inipro), que era de 337.168,97 euros. Aquest import va ser pagat a l'empresa amb recursos municipals.


L'auto del jutge, segons l'advocat de la CUP -que és qui va denunciar el cas-, parla de la "gènesi del frau", de com es prorrogaven de manera irregular els contractes entre l'empresa i l'Ajuntament i com es presentaven també de forma irregular les activitats que es desenvolupaven". A més, el més rellevant és que el jutge determina que "l'Ajuntament va encarregar una feina i que no només no es va fer, sinó que es va fer en favor del PSC".

Qui és qui i quins delictes els imputa el jutge d'instrucció?


Josep Fèlix Ballesteros: Alcalde de Tarragona des del 2007. Va signar signat vint-i-una factures d'INIPRO amb fins a set advertiments d'il·legalitat, entre els anys 2010 i 2012. Sempre ha defensat que és innocent i que ho va fer per no incórrer en un enriquiment injust. Està acusat de vuit delictes: prevaricació, malversació, alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsedat documental, frau, suborn, tràfic d'influències i abús en l'exercici de la funció pública.

Begoña Floria: Sisena tinenta d'alcalde i consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric. És portaveu del grup municipal socialista des del 2007 i va ser la responsable de Comunicació, Participació i Societat de la Informació fins al 2011. El jutge considera que va participar activament en organitzar i dirigir el grup de ciberactivistes. La socialista va afirmar que no té res a veure amb contractacions ni amb la gestió de l'IMSST i que només s'encarregava de "coordinar" aquest grup de voluntaris. Se l'acusa de cinc delictes: alteració de preus en concurs i subhastes públiques, suborn, tràfic d'influències, malversació i abús en l'exercici de la funció pública.


Gustavo Cuadrado: Excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona. Gerent i director executiu de Fundació Tarragona Smart Mediterranean City. Va ser detingut per la Guàrdia Civil i posteriorment posat en llibertat amb càrrecs el 4 de maig del 2016. El magistrat destaca que va ser l'intermediari entre l'exgerent d'INIPRO, Ricard Campàs (va morir l'any 2016) i Antonio Muñoz, exgerent de l'iMSST. El jutge li imputa els delictes d'alteració de preus en concurs i subhastes públiques, prevaricació, malversació, suborn, tràfic d'influències i abús en l'exercici de la funció pública.

Antonio Muñoz Olivares: Exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST). El jutge l'assenyala com la persona "que va dirigir la contractació a les empreses investigades", ja que les hauria convidat a participar en el concurs públic per poder fer els treballs establerts. Les empreses eren INIPRO, Itinere Serveis Educatius i Gallet Consultors Associats SL, Iniciatives i Programes (SL) e Itinere Serveis Educatius. Afirma que no tenia competències en matèria de contractació a l'IMSST i que va actuar correctament. Se l'acusa d'alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsedat documental, suborn, tràfic d'influències i abús en l'exercici de la funció pública.

Victoria Pelegrín: Exconsellera de Serveis socials a l'Ajuntament de Tarragona. El jutge la investiga perquè com a representant política va aprovar les condicions administratives per tirar endavant el concurs i l'adjudicació dels treballs a l'empresa INIPRO. Davant del jutge va defensar la seva innocència i va assegurar no tenir cap relació amb els fets investigats. Està imputada pels delictes d'alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsedat documental, suborn, tràfic d'influències, malversació i abús en l'exercici de la funció pública.

Alejandro Caballero: Exmembre de l'executiva local del PSC i exmilitant de la formació. Excoordinador del projecte d'INIPRO. El jutge apunta que podria ser una de les persones més destacades en aquest cas, ja que considera que podria haver estat ell qui decidís el personal que s'havia de contractar. Va ser contractar per l'empresa abans que hagués guanyat oficialment el concurs. Se l'investiga pels delictes d'alteració de preus en concurs i subhastes públiques, suborn, tràfic d'influències i malversació.

José Gallet: Administrador de l'empresa Gallet i consultor. El jutge l'acusa d'alteració de preus en concurs i subhastes públiques, suborn, malversació i tràfic d'influències.

Enrique Manuel Miró: Administrador d'Itinere Serveis Educatius. Se l'acusa d'estafa, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, suborn, tràfic d'influències i malversació.

Araceli Saltó: Funcionària a l'Ajuntament de Tarragona. Responsable de la Gestió Tècnica del Departament de Cultura i de Serveis Socials (IMSST). El jutge l'imputa els delictes de falsedat documental, prevaricació, suborn, malversació i tràfic d'influències.

Enriqueta Aznar: Tècnica de l'Institut Municipal de Serves Socials de Tarragona. Està sent acusada de falsedat documental, prevaricació, suborn, malversació i tràfic d'influències. Després de declarar davant el jutge, Ballesteros va derivar la responsabilitat del cas Inipro als tècnics de l'IMSS, el 26 de gener del 2016. 

També hi ha Maria Cecilia Mangini, Vasile Baltaretu, Judit Cepero, Juan Carlos Lozano i Mario Bulzuri que van ser contractats per INIPRO mentre tenia contracte amb l'Ajuntament de Tarragona. El jutge considera que són persones vinculades al PSC. A tots se'ls investiga pels delictes de suborn, tràfic d'influències i malversació. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació