Ciutadans explota la crisi dels màsters i empastifa Sánchez per la seva tesi

Rivera aprofita el rebuf de la dimissió de Montón per intentar erosionar el president espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés | ACN
12 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:16h
Objectiu de Ciutadans: guanyar la cursa contra el PP per exercir d'ariet contra el govern del PSOE i explotar tota ombra de sospita sobre la figura de Pedro Sánchez. La seva estratègia, exhibida sense complexes aquest dimecres al Congrés i aprofitant la polèmica dimissió de Carmen Montón pel màster fraudulent, ha tingut èxit. Albert Rivera ha situat ja en l'agenda mediàtica el que anomena el "cas Sánchez" després d'instar el president del govern espanyol a fer pública la seva tesi doctoral. El resultat ha estat una cua de periodistes a la biblioteca Camilo José Cela, a Villanueva de la Cañada, on es pot consultar presencialment el treball. Tot plegat, mentre el PSOE i Podem demanen la dimissió del president del PP, Pablo Casado, pel seu presumpte màster fraudulent.
 
"Hi ha dubtes raonables sobre la seva tesi doctoral", ha etzibat Rivera durant la sessió de control de govern al Congrés a un Sánchez a qui l'acusació l'ha agafat a contrapeu. El govern s'ha queixat a la presidenta de la cambra, Ana Pastor, perquè no estava previst que el líder de Ciutadans preguntés sobre aquesta qüestió, sinó sobre Catalunya. Les especulacions se situen al voltant de l'autoria de la tesi de Sánchez després que en determinats cercles s'hagi donat ales a la hipòtesi que el treball va ser elaborat pel seu departament. El president ha respost que la seva tesi, titulada Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: Anàlisi del sector públic (2000-2012), està publicada "d'acord amb la legislació" a la plataforma digital Teseo.

Tot i això, en aquesta base de dades només hi consta la fitxa i un resum de cinc línies perquè no hi ha l'autorització de Sánchez perquè estigui digitalitzada. El contingut de la tesi només es pot consultar presencialment i sota vigilància a la biblioteca que la custodia i després d'haver demanat permís omplint un qüestionari. El document, de 342 pàgines, no es pot ni fotografiar ni fotocopiar.

La tesi doctoral de Sánchez no està digitalitzada i només es pot consultar presencialment i sota vigilància a la biblioteca que la custodia

Rivera ha aconseguit, doncs, situar el focus mediàtic en la tesi del president després de la dimissió de Montón. En paral·lel, el PSOE augmenta la pressió contra el líder del PP, Pablo Casado, de qui demana la dimissió per les presumptes irregularitats del seu màster a la Universitat Rey Juan Carlos, la mateixa on van cursar el seu màster Montón i l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes. En aquests moments el cas està en mans del Tribunal Suprem, que ha de decidir si l'investiga pel cas. De fet, la fulgurant dimissió de Montón hores després que Sánchez hagués defensat la seva continuïtat respon al fet que Sánchez vol que sobre el seu govern imperi l'exemplaritat, però també, en bona part, a una estratègia del PSOE per arraconar Casado. Els populars, però, no tenen cap intenció de forçar la dimissió del seu president ni tan sols en el cas que sigui finalment investigat pel Suprem.

Podem, que des del canvi de govern intenta exercir de soci preferent del govern i exhibir un paper de sherpa del govern de Sánchez a l'hora de promoure mesures socials, ha sortit en defensa del president espanyol. "La meva tesi doctoral és accessible a internet però és legítim que una tesi només es pugui consultar in situ i treure un llibre després a partir d'ella", ha afirmat Pablo Iglesias a través de Twitter. De fet, la llei no l'obliga a publicar-la a Internet. Com els socialistes, la formació lila busca sotmetre Casado a una olla a pressió perquè sigui insostenible la seva continuïtat com a líder del PP. Segons Iglesias, la situació de la tesi doctoral de Sánchez no es por comparar "amb treballs que semblen que no existeixen perquè no es poden consultar".
 
La conducta erràtica dels populars

Els populars han exhibit una conducta erràtica davant la polèmica atiada per Ciutadans. Conscient que fer-ne referència pot jugar a la seva contra, Casado ha assegurat inicialment que "desviar el focus" amb la tesi doctoral de Sánchez com ha fet Rivera impedeix centrar-se en la gestió del PSOE i parlar d'altres qüestions com Catalunya. Veient, però, que Ciutadans ha acabat capitalitzant la polèmica i per no perdre pistonada en la cursa per desgastar el govern, hores després la portaveu del grup popular al Congrés, Dolors Montserrat, ha demanat a Sánchez que doni explicacions per esvair "tot tipus de sospita". Ha recordat, de fet, que la mesa del Congrés va frenar a l'agost una sol·licitud del seu partit perquè la cambra demanés al govern espanyol la tesi de Sánchez. "Està trigant ja el president Sánchez en sortir públicament i donar explicacions a tots i cadascun dels espanyols", ha etzibat Montserrat.

Fins ara, Sánchez ha estat diligent a l'hora d'esvair en temps rècord tota ombra de sospita sobre el seu equip, fet pel qual han dimitit ja dos ministres en els seus primers cent dies de govern -Máxim Huerta i Carmen Montón-. Caldrà veure ara com gestiona el dit acusador de Ciutadans mentre la seva tesi està sent ja escudrinyada per desenes d'ulls que busquen valorar si va merèixer el cum laude que va obtenir. Iglesias ja ha convidat Sánchez a publicar el treball per posar fi a la polèmica alimentada per Rivera.





 
Arxivat a