ERC s'abstindrà a la moció pactada pel PDECat amb el PSOE per un diàleg dins el marc legal

Rufián justifica no donar-hi suport perquè "el diàleg no pot tenir límits i molt menys aquells imposats des de despatxos que retorcin les lleis a la seva voluntat"

Carles Campuzano, del PDECat, parla amb Rufián i Tardà (ERC), en una imatge d'arxiu.
Carles Campuzano, del PDECat, parla amb Rufián i Tardà (ERC), en una imatge d'arxiu. | ACN
12 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:06h
ERC s'abstindrà dijous en la moció pactada pel PDECat amb el PSOE que aposta per un diàleg "en el marc de l'ordenament jurídic vigent". Després d'unes hores de dubtes després que s'anunciés l'acord entre aquestes dues formacions, els republicans han anunciat que no hi donarien suport i el seu portaveu adjunt a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha concretat que s'hi abstindria.

Des del compte del partit, ERC ha justificat aquesta tarda que "en democràcia s'ha de poder parlar de tot", només el límit del "respecte als drets fonamentals i als principis democràtics". Per això, justifica que "la llei és mutable i no pot ser l'argument per limitar el diàleg", motiu pel qual ha justificat no donar-hi suport i treballar "per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies":
 
Poc després, Gabriel Rufián ha concretat que "el diàleg no pot tenir límits i molt menys aquells imposats des de despatxos que retorcin les lleis a la seva voluntat", motiu pel qual, ha concretat, s'hi abstindrà:
  El portaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà ha dit en declaracions als periodistes que el gir en el sentit del seu vot ha vingut provocat, sobretot, pel discurs en el debat de la moció del diputat del PSC, José Zaragoza. "La seva intervenció ens impedeix votar a favor. El PDECat pretenia posar en valor les poques però existents possibilitats d'utilitzar l'ordre vigent per fer un referèndum. Després, Zaragoza ha fet tot el contrari, sembla que en lloc de greix ha posat sorra als coixinets", ha dit, tot assegurant que "el que es votarà demà està per sota del que es va pactar amb el president del govern d'Espanya i que va expressar la vicepresidenta Carmen Calvo, un diàleg sin cortapisas tal i com va dir", ha explicat el republicà.

La interpretació del Zaragoza

Tardà ha insistit que ERC és "una entusiasta del diàleg, però ho ha de ser sense cotilles, que parteixi de zero, que no vingui condicionat". "Per això, per seny, per prudència, ens hem d'abstenir. No volem desmerèixer les intencions del PDECat, però la interpretació dels socialistes devalua el que havíem assumit. No pot ser que el diàleg vagi condicionat al 100% per la llei. Tothom ha d'aportar el que consideri i no tot té perquè adequar-se a la legalitat vigent", ha sentenciat el diputat republicà.

Amb tot, creu que la seva posició no dificulta "ni la unitat d'acció" ni el Govern de la Generalitat. De la mateixa manera, tampoc considera que sigui "cap mostra de competència, ni de competitivitat, ni de recel, amb el PDECat". "Només és que creiem que hem de fer aquest paper de dir "compte, perquè ens poden posar dins la cleda que només podem negociar el que els interessa a ells"", ha conclòs.

L'endemà de la Diada

Els diputats del PDECat i el grup parlamentari del PSOE han acordat una moció en la qual es demana encetar un procés de diàleg entre l'Estat i la Generalitat "en el marc de l'ordenament jurídic vigent". Aquesta frase en concret ha estat una esmena dels socialistes al text dels nacionalistes, que no feia referència a la legalitat en la qual s'havia d'incloure aquest diàleg. La moció es va negociar durant la Diada, que va tornar a reunir un milió de persones a Barcelona, i l'acord s'ha fet públic tot just l'endemà. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha justificat que aquesta redacció és coherent amb allò defensat fins ara per l'independentisme conforme el referèndum cap dins el marc legal.

La moció insta el govern espanyol a obrir converses en les quals es puguin defensar "idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments". El procés de diàleg, en tot cas, ha d'aspirar a "acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat catalana determinar el seu futur", sempre dins l'ordenament jurídic vigent. El text original està signat per Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés, mentre que l'esmena va a càrrec d'Adriana Lastra, la seva homòloga dins del grup socialista.

Aquest acord arriba tot just una setmana després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, oferís un "referèndum d'autogovern" que és jutjat insuficient per al Govern i per a les entitats, que ahir van considerar una pantalla passada la possibilitat de votar sobre un nou Estatut. La demanda de referèndum pactat segueix damunt la taula i, a l'espera del rumb del judici i de les hipotètiques sentències que puguin arribar contra la cúpula del procés, és la que genera més consens entre els partits que formen part del Govern.

Acord rellevant

L'entesa per aquesta moció arriba en un moment en què conflueixen dues dinàmiques que poden arribar a xocar entre elles: l'inici d'un diàleg amb l'Estat -el president Quim Torra espera veure's amb Sánchez a Barcelona durant el mes d'octubre, i hi ha previstes reunions bilaterals sectorials- i el començament del judici. La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, no té intenció de rebaixar les acusacions de rebel·lió contra els processats, i res fa pensar que els presos puguin sortir en llibertat condicional abans que arrenqui el judici al Tribunal Suprem. Encara no hi ha data perquè comenci.

Davant la possibilitat que es mantinguin les acusacions de rebel·lió, el vicepresident del Parlament i dirigent de Junts per Catalunya (JxCat), Josep Costa, va apuntar que aquesta seria una línia vermella per seguir donant suport a Sánchez al Congrés.
 

Moció pactada entre PSOE i PDECat by naciodigital on Scribd