El PDECat i el PSOE pacten una moció que insta al diàleg dins l'«ordenament jurídic vigent»

El text dels nacionalistes, esmenat pels socialistes, insta el govern espanyol a obrir converses en les quals es puguin defensar "idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments"

Carles Campuzano, portaveu del PDECat.
Carles Campuzano, portaveu del PDECat. | Europa Press
12 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:50h
Els diputats del PDECat i el grup parlamentari del PSOE han acordat una moció en la qual es demana encetar un procés de diàleg entre l'Estat i la Generalitat "en el marc de l'ordenament jurídic vigent". Aquesta frase en concret ha estat una esmena dels socialistes al text dels nacionalistes, que no feia referència a la legalitat en la qual s'havia d'incloure aquest diàleg. La moció es va negociar durant la Diada, que va tornar a reunir un milió de persones a Barcelona, i l'acord s'ha fet públic tot just l'endemà. ERC, que inicialment havia apuntat que hi votaria a favor, s'abstindrà. La votació està prevista per aquest dijous.

La moció insta el govern espanyol a obrir converses en les quals es puguin defensar "idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments". El procés de diàleg, en tot cas, ha d'aspirar a "acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat catalana determinar el seu futur", sempre dins l'ordenament jurídic vigent. El text original està signat per Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés, mentre que l'esmena va a càrrec d'Adriana Lastra, la seva homòloga dins del grup socialista.

Aquest acord arriba tot just una setmana després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, oferís un "referèndum d'autogovern" que és jutjat insuficient per al Govern i per a les entitats, que ahir van considerar una pantalla passada la possibilitat de votar sobre un nou Estatut. La demanda de referèndum pactat segueix damunt la taula i, a l'espera del rumb del judici i de les hipotètiques sentències que puguin arribar contra la cúpula del procés, és la que genera més consens entre els partits que formen part del Govern.

Acord rellevant

L'entesa per aquesta moció arriba en un moment en què conflueixen dues dinàmiques que poden arribar a xocar entre elles: l'inici d'un diàleg amb l'Estat -el president Quim Torra espera veure's amb Sánchez a Barcelona durant el mes d'octubre, i hi ha previstes reunions bilaterals sectorials- i el començament del judici. La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, no té intenció de rebaixar les acusacions de rebel·lió contra els processats, i res fa pensar que els presos puguin sortir en llibertat condicional abans que arrenqui el judici al Tribunal Suprem. Encara no hi ha data perquè comenci.

Davant la possibilitat que es mantinguin les acusacions de rebel·lió, el vicepresident del Parlament i dirigent de Junts per Catalunya (JxCat), Josep Costa, va apuntar que aquesta seria una línia vermella per seguir donant suport a Sánchez al Congrés.
 

Moció pactada entre PSOE i PDECat by naciodigital on Scribd