Puigdemont: «Aquest judici jutjarà delictes que no s'han comès»

El president a l'exili, a poques hores de la Diada, ha criticat les propostes del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, esperant "concreció"

Carles Puigdemont, en l'entrevista al Més 324 des de Bèlgica
Carles Puigdemont, en l'entrevista al Més 324 des de Bèlgica | 324
10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 23:46h
El president a l'exili Carles Puigdemont ha valorat la situació actual del procés català a les portes de la Diada, que ha qualificat de "la més transcendental de totes". A més, l'antic cap de l'executiu català ha estat molt crític amb la situació judicial de l'Estat, sobre les propostes de Pedro Sánchez i ha reclamat unitat a l'independentisme per seguir el camí de la democràcia.

En una entrevista al programa Més 324 del canal informatiu de TV3, Puigdemont ha considerat que la Diada d'enguany és la més transcendental de totes. Ha apel·lat al diàleg amb la gent, un "diàleg permanent", ja que la ciutadania és qui manté la flama de les mobilitzacions.

El Consell de la República, una dels òrgans més importants del futur del procés català, implementat de la mà de l'actual president Quim Torra, és una prioritat per Puigdemont però ha volgut enviar un missatge de calma. "No falta gaire" per implementar-lo, ha afirmat.

"El procés només avançarà amb la fortalesa de les urnes", ha afirmat Puigdemont, instant a la unitat de l'independentisme. Apel·lant a un discurs amb una denúncia que ha apuntat a Europa, Puigdemont ha fet referència a les diferències entre les institucions i la gent, afirmant que "la democràcia ha de marcar les polítiques".

En aquesta línia, Puigdemont ha estat molt crític amb Pedro Sánchez i ha reclamat "propostes concretes". Ha considerat que un anunci d'autogovern és insuficient i reclama quines són "les diferències entre Sánchez i Mariano Rajoy". "Tenim el dret de saber quines són aquestes propostes", ha criticat.

"On ha estat el PSOE des del 2012?", ha començat a preguntar-se Puigdemont, afirmant que els socialistes volen proposar "que es faci el mateix que es va fer l'any 2006".

Sobre els fets d'octubre, Puigdemont ha recordat que hi ha certes persones que volen donar "les seves versions" dels dies calents però els que coneixen la versió real són "els que hi eren", amb "decisions compartides" i que el que compta, segons afirma l'expresident, "del 155 se n'amaguen i els de la República Catalana donen la cara".

Crític amb la justícia espanyola, ha considerat que "hi ha un problema" amb l'Estat i els seus poders judicials. "El judici serà seguit arreu d'Europa", ha afirmat, i ha instat a l'estat espanyol a aprofitar l'oportunitat de corregir "la falta de garanties" del judici al qual s'enfrontaran els presos a la tardor.

"Aquest judici jutjarà delictes que no s'han comès", ha dit Puigdemont, sobre una situació que afirma que a l'Estat "se li pot escapar de les mans". El president a l'exili ha afirmat que mantindran l'esperança que la Unió Europea intervindrà.

"Hi ha deures per fer des de fa més de 40 anys", ha sentenciat Puigdemont, preguntat en referència a la separació de poders de l'Estat i com valora la situació judicial en la qual es trobaran els presos.

Sobre Soraya Sáenz de Santamaria, ha criticat durament la famosa frase d'"en liquidació" i ha afirmat que "no la trobarem a faltar". A més, ha llençat un dard a la "separació de poders" de l'Estat, recordant que Santamaría va atribuir a Rajoy "decapitar l'independentisme".

Respecte a la relació entre el vicepresident Junqueras i Puigdemont, el president a l'exili ha volgut apel·lar a les situacions. "Ell és a la presó i jo sóc a l'exili", ha afirmat, en referència a les diferències estratègiques que poden escenificar-se entre els dos. Tot i això, ha volgut recordar que estan "més a prop de l'objectiu", encara que hi hagi persones "interessades" a impedir aquest camí.

Ha descartat la proposta de concórrer com a cap de llista per a les eleccions europees. "La Crisi Catalana, una oportunitat per a Europa", el nou llibre de Puigdemont amb "una visió per a Europa", amb una "perspectiva europea", serà un nou altaveu del president a l'exili per internacionalitzar el procés català.