ERC usarà la manifestació de la Diada per pressionar Sánchez per un referèndum pactat

Marta Vilalta insisteix que la prioritat és la via dialogada cap a la independència, però que els republicans no renunciaran a cap via democràtica i pacífica per fer-la efectiva

Marta Vilalta, en la roda de premsa d'ERC d'aquest dilluns.
Marta Vilalta, en la roda de premsa d'ERC d'aquest dilluns. | ERC
10 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:24h
ERC aposta per usar la mobilització que es preveu massiva d'aquesta Diada per pressionar Pedro Sánchez perquè accepti la celebració d'un referèndum pactat. "Què farà quan milers de catalans tornaran a sortir al carrer per clamar per la democràcia?", s'ha preguntat la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha insistit que el líder del PSOE ha de decidir "si vol seguir fent i sent com Rajoy o si vol ser Cameron" -el primer ministre britànic que va pactar el referèndum escocès-. "Que tingui valentia i responsabilitat per fer real i exercir el dret a l'autodeterminació", ha etzibat.

Sigui com sigui, la dirigent republicana s'ha mostrat convençuda que, d'una manera o altra, la República catalana arribarà. Malgrat que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat en una entrevista a TV3 que no hi ha "dreceres" sense un referèndum pactat, Vilalta ha afirmat que, com va aprovar la conferència nacional del partit, la prioritat és la via acordada, però es buscaran totes les vies democràtiques i pacífiques per fer efectiva l'autodeterminació: "Seguirem insistint com hem fet sempre que tenim aquest dret a decidir quin és el futur col·lectiu del nostre poble o país i que buscarem totes les vies per fer-ho real".

Tot i aixà, la dirigent republicana ha admès que, com ha afirmat Raül Romeva, "el diàleg costa molt de fer-lo compatible amb la presó i això ho saben a l'estat espanyol", motiu pel qual ha demanat una resposta de l'Estat que passi per la "negociació i via política del diàleg i negociació i que passi per acabar amb aquesta repressió". "Denunciarem a aquest judici-farsa i no ens resignarem a que hi hagi cap condemna a les persones represaliades", ha insistit, i ha reclamat "que Sánchez mogui peça i que la justícia actuï amb justícia", atès que "a la resta de tribunals europeus no es considera delicte de rebel·lió la causa per la que estan empresonats els presos polítics".

Invitació a tots els demòcrates

La dirigent republicana també ha convidat tot el sobiranisme a participar a la manifestació de la Diada i, en concret, ha allargat la mà a tota la gent que van donar suport al 3-O i "que se sent demòcrata i defensa els drets i les llibertats, tan individuals com de col·lectives". "Això va de democràcia", ha insistit, ja que considera que "la República és una lluita compartida" i que a la manifestació s'hi va amb un "missatge clar: tenim dret a decidir el nostre futur".

Igualment, Vilalta ha subratllat que la carta conjunta entre presos i exiliats cridant a la manifestació de la Diada és un cas clar d'una "estratègia conjunta" que volen intensificar. Nega, per tant, que ERC tingui un full de ruta diferenciat de JxCat o els altres actors independentistes, malgrat l'accent que posa en la via pactada. De fet, s'ha mostrat còmode amb la conferència de Quim Torra de fa una setmana.