Investiguen un mosso per rebentar un ull en un desallotjament sense ordre judicial a l'Hospitalet

Alerta Solidària demana "valentia" a la jutgessa perquè inhabiliti l'agent conegut amb el malnom de "Malamadre", mentre que Irídia es persona com a acusació popular i insta el cos a revisar els protocols

Roda de premsa davant dels jutjats de l'Hospitalet amb David Aranda i Ramon Gómez.
Roda de premsa davant dels jutjats de l'Hospitalet amb David Aranda i Ramon Gómez. | Aida Morales
10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:40h
No és el primer cas, però sí que és un dels últims on la mala praxi policial es presenta més difícil de justificar. El passat 29 de maig, un equip de dos agents dels Mossos d'Esquadra van intervenir en un immoble del carrer Miquel Romeu de l'Hospitalet de Llobregat per desallotjar un pis ocupat, però tot indica que es van excedir de les seves funcions. Principalment, perquè els dos ocupants del pis van resultar ferits, un d'ells amb caràcter molt greu, ja que posteriorment va perdre l'ull. Què va causar la ferida i què va passar realment és el que la jutgessa del Jutjat d'Instrucció 2 de l'Hospitalet està investigant. 

Hi ha diferents elements que sustenten la incorrecta actuació dels dos agents del cos policial, més enllà de la declaració de les dues persones ferides, segons argumenten des d'Alerta Solidària i el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, que en porten la defensa i l'acusació popular, respectivament. En primer lloc, perquè es tractava d'un desallotjament il·legal, ja que les persones feia un mes que hi vivien i no constava cap ordre judicial que justifiqués l'entrada al domicili. I en segon lloc, perquè tant les característiques del pis, com la valoració dels serveis mèdics de la ferida quadren amb un cop de porra extensible a la cara, i no amb una autolesió feta amb un objecte punxant, tal com van esgrimir els agents en la minuta policial i han reiterat a la jutgessa. 

Un desallotjament ple d'enigmes

Els fets es van produir el 29 de maig a l'Hospitalet, quan dos agents es van dirigir al pis per desallotjar-lo, després que la propietat n'hagués denunciat l'ocupació. En aquest cas, però, els Mossos van al·legar que es tractava d'una temptativa d'usurpació de béns immobles que, com que no estava consumada -és a dir, consideraven que l'ocupació no s'havia acabat de dur a terme- no requeria d'ordre judicial. Els ocupants, però, ja havien establert allà les seves pertinences personals i el seu lloc habitual de resdència, un fet que els advocats d'Alerta Solidària han esgrimit davant la jutgessa. 

Quan el Ramon Gómez -la persona que va perdre l'ull- va obrir la porta, va observar dos agents de paisà, i allà va començar un estira i arronsa que va acabar amb un objecte de ferro interposat entre la porta i la paret, que impedia que aquesta es tanqués. Segons l'advocat d'Alerta Solidària, David Aranda, va ser en aquest moment quan els mossos van treure la porra extensible i van colpejar directament la cara de l'ocupant del pis, tot i que els agents afirmen que va ser Gómez qui, amb l'objecte de ferro, va colpejar-se a ell mateix. "El problema és que la porta s'obre cap a dins i és impossible treure aquest puntal", explica el lletrat, que argumenta la dificultat que hagués comportat que Gómez s'autolesionés sol. No obstant això, lamenta: "Ells ho intenten vestir d'aquesta forma". 
 

Ramon Gómez, després de ser atès a la UCI per un cop a l'ull. Foto: Cedida


Una vegada a dins del pis, ha continuat explicant Gómez, els dos agents van entrar i van començar a apallissar-los. "Ens van treure d'allà a hòsties i amb el resultat que esteu veient ara", ha denunciat, abans de recordar que res li retornarà la vista. D'allà, a ell el van portar detingut i ensangonat al Centre d'Atenció Primària que, posteriorment, el va enviar amb caràcter d'urgència a la Unitat de Cures Intensives (UCI): "Quan vam arribar a la UCI jo estava desorientat i acompanyat per mossos, custodiat, i ells van començar a dir que jo m'havia donat un cop amb una fusta, llavors amb un puntal..., i el metge en veure-ho els va dir que marxessin de la sala". Pel que fa al seu company, va ser atès per diverses lesions i hematomes. 

Segons ha relatat l'advocat, a Gómez no se li va permetre canviar-se de roba -anava amb un pijama ple de sang- fins que va passar a dispossicio judicial. A més, durant l'operació no va poder rebre visites i quan va sortir de l'hospital estava "en una situació bastant lamentable".

Demanen valentia a la jutgessa

Les irregularitats i gravetat del cas van portar Alerta Solidària a recomanar a Gómez que interposés una denúncia i, actualment, hi ha una investigació judicial oberta amb un mossos imputat per un presumpte delicte de lesions amb pèrdua d'òrgan principal. A mes, també han demanat que se l'imputi un altre delicte de violació de domicili perquè els dos agents van entrar sense ordre judicial i sense mediar justa causa. Per la seva part, els Mossos d'Esquadra van acusar el ferit d'un suposat delicte d'atemptat a l'autoritat, i van admetre haver utilitzat la defensa reglamentària, però a l'altura de la cintura. 

"Avui demanem a la jutgessa d'instrucció que hi hagi valentia per tirar endavant el procediment judicial, inhabilitar els agents i decretar l'obertura de judici oral", ha explicat Aranda, davant de les portes del jutjat. A més, ha dit, també s'han posat els fets en coneixement del Síndic de Greuges, que està estudiant la situació. Irídia, per altra banda, ha anunciat que es personarà durant els propers dies com a acusació perquè "és un cas molt greu que no es pot tornar a repetir". A més, ha explicat el seu codirector, Andrés Garcia, "ja fa molt temps que s'està avisant que els mossos no respecten la legalitat a l'hora de desallotjar cases". 

Alerta Solidària també demana que s'aparti temporalment de les seves funcions el mossos implicat, i que s'imputi el seu company pels mateixos delictes. Aquest tàndem policial integrat dins del grup de delinqüència urbana dels Mossos d'Esquadra, han relatat, és conegut a l'Hospitalet amb el malnom d'un d'ells, el "Malamadre". A més, els dos estan implicats en altres procediments judicials que s'estan investigant per desallotjaments irregulars a la mateixa ciutat.