Torra insisteix que hi ha una «majoria social incontestable» a favor de la independència

El president de la Generalitat, en una entrevista a La Sexta, demana a Sánchez que prengui riscos per arribar a una mesa de negociació que desemboqui en un referèndum d'autodeterminació

Quim Torra, entrevistat a La Sexta
Quim Torra, entrevistat a La Sexta | Govern
09 de setembre del 2018
Actualitzat el 10 de setembre a les 0:32h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest diumenge en una entrevista al programa El Objetivo de La Sexta que existeix una "majoria social incontestable" a favor de la independència, i ha indicat que hi haurà "grans manifestacions" en els temps que venen en forma de "marxa pels drets civils". Torra s'ha queixat de la situació dels presos polítics i ha recordat que Carme Forcadell, per citar un exemple, és al centre penitenciari d'El Catllar per "permetre un debat". La reunió amb Pedro Sánchez l'ha situat a l'octubre, i ha apuntat que hi ha contactes entre ells dos i entre les dues administracions. Li ha demanat al president espanyol, de passada, que "admeti riscos" per aconseguir arribar a un acord polític. Serà el Govern ha dit, en tot cas, que el Govern impulsarà el Fòrum Cívic, Social i Constituent, un organisme amb el qual s'encetarà el procés constituent.

El president de la Generalitat ha apuntat que hi ha una "majoria social incontestable" a favor de la independència. "Crec fermament que hi ha aquesta majoria", ha recalcat posteriorment el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat). "Tot el procés s'ha dut a terme de manera democràtica", ha destacat. Faria una declaració efectiva d'independència ara, amb la majoria existent al Parlament? Torra no ha respost directament, sinó que ha indicat que s'ha fet una apel·lació al diàleg. "Ho hem fet perquè ha aparegut el govern de Pedro Sánchez, i aquest cicle té interès", ha destacat. "Amb la majoria que tenim, seguirem endavant", ha apuntat.

Preguntat sobre les crítiques creuades entre independentistes, ha elogiat que hi hagi difrents "matisos" entre els diferents sectors que composen el moviment. En aquest punt ha introduït que els ciutadans de Catalunya es mereixen "millors inversions" en infraestructures, per citar un dels casos que són més reivindicats per la Generalitat, i després ha citat l'estat de les converses amb Sánchez, que proposa un referèndum sobre l'autogovern. "El meu punt de partida és l'1-O i el 27-O, no un referèndum com el que proposa Sánchez", ha apuntat el dirigent independentista, que viatjarà a Suïssa per reunir-se amb Anna Gabriel i Marta Rovira, exiliades al partit helvètic.

"El meu punt de partida és l'1-O i el 27-O, no un referèndum com el que proposa Sánchez", assegura el president de la Generalitat

"Demano que prengui riscos. El que està en joc és el dret a l'autodeterminació de Catalunya, hem de tenir intel·ligència política. L'únic que pot substituir l'1-O i el 27-O és una mesa de negociació per arribar a un referèndum d'independència", ha ressaltat. Preguntat sobre si cal anar al Congrés dels Diputats, ha reiterat que primer vol saber "si és com a convidat o com a primer plat". Si hi, parlarà del dret a l'autodeterminació i de l'existència de presos polítics i exiliats. El format de votació, de moment, no el contempla, perquè no vol que es repeteixi el cas del pla Ibarretxe.

Presos i exiliats

Els presos i els exiliats, en tot cas, li han demanat no formar part de cap negociació política. Existeix la possibilitat que l'independentisme aprovi els pressupostos de l'Estat? Torra no ha tancat la porta a aquesta circumstància, però ha volgut recordar que no acceptarà la sentència i que els dirigents empresonats ho són per "permetre una votació". L'entrevistadora, Ana Pastor, ha parlat de "polítics presos", i així ho ha fet constar el dirigent de JxCat en un moment de la conversa a Palau.

"Europa no tolera que hi hagi presos. No em puc resignar a que no tinguin un judici just. Cada dia que passa és un acte de venjança", insisteix

"Europa no tolera que hi hagi presos. No em puc resignar a que no tinguin un judici just. Cada dia que passa és un acte de venjança", ha destacat. "Jo em sento tan culpable com ells. Jo podria estar a la presó", ha ressaltat. "Com pensa que puc acceptar una condemna contra Jordi Cuixart?", s'ha preguntat, en referència al fet que ell era president d'Òmnium Cultural abans que ell. El focus està posat en les properes setmanes, en les quals cal "defensar la República com a lluita compartida".

L'Estat, ha indicat, ha de "reflexionar" sobre què ha passat, des de Sánchez fins al rei, des dels diputats "fins a l'últim ciutadà". "Per això apel·lem els drets civils de tothom, no podem permetre el que està passant", ha recalcat. Dirigint-se als ciutadans que no pensen el mateix, ha apuntat que hi ha una "amenaça" sobre els drets, que "no pot ser" que per permetre debats parlamentaris o l'1-O hi hagi dirigents empresonats. "Que mirin el que passa a Europa, quatre tribunals han dit que no hi ha delicte", ha dit.

Llaços grocs

"L'important és que l'espai públic sigui plural", ha apuntat Torra, preguntat sobre les peticions de neutralitat per part del govern espanyol. Ha explicat, en aquest sentit, ha recordat que a Perpinyà se'l va rebre amb una pancarta a favor de l'alliberament dels presos i dels exiliats en edificis oficials governats per socialistes. En tot cas, el president ha fet una crida a la manifestació de dimarts i ha recordat que el més possible -"deu a u", ha apuntat en clau d'aposta- és que no hi hagi cap paper a terra.

Preguntat sobre si la manifestació de la Diada és inclusiva o no, Torra ha instat els contraris a la independència a fer concentracions per altres opcions.

El centre, al Parlament

Torra ha apuntat que el seu marc és el Parlament i les decisions que s'hi prenguin. "Ens vam presentar a les eleccions amb un programa electoral de formulació simple: de la restitució a la Constitució catalana", ha destacat el president de la Generalitat, que ha indicat que aposta per la via "pacífica" per aconseguir la República catalana.

"Amb perspectiva històrica, sabrem què va passar el mes d'octubre de l'any passat", ha apuntat el dirigent independentista, que s'ha queixat de la violència policial contra el referèndum

"Amb perspectiva històrica, sabrem què va passar el mes d'octubre de l'any passat", ha apuntat el dirigent independentista, que s'ha queixat de la violència policial contra el referèndum i de la presència de forces i cossos de seguretat de l'Estat fins al Nadal de l'any passat. En tot cas, Torra ha negat que hi hagi passos enrere, i s'ha referit a la conferència que va fer dimarts al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). "El 155 impedia que hi hagués un president de la Generalitat", ha recalcat.

Segons ell, ha acabat la fase de la restitució i ara pertoca arrencar la feina de redactar la Constitució catalana. "Es viu un moment de gravetat extraordinària, hi ha milers de catalans que estan sent investigats per participar en un exercici tan democràtic com ho és poder votar. Això fa que la legislatura sigui excepcional", ha destacat. També ho és per la declaració de la independència del 27 d'octubre de l'any passat, que Torra ha definit com a "política". "És evident que no estem en una República efectiva", ha admès, i aquí ha situat l'objectiu de la legislatura.