​VÍDEO Comença a circular el primer autobús sense conductor de Catalunya

Ho farà pel Vallès i a Terrassa s'hi podran pujar de manera gratuïta el pròxim cap de setmana al parc de Vallparadís

Foto de família amb la inauguració del bus autònom de Sant Cugat.
Foto de família amb la inauguració del bus autònom de Sant Cugat. | Anna Mira
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 19:51h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha fet el viatge inaugural de l'Èrica, el primer autobús autònom de Catalunya. Ho ha fet aquest divendres a la tarda a Sant Cugat, la primera de les vuit ciutats on es podrà veure aquest autobús que funciona sense conductor i és 100% elèctric. 

Calvet ha assegurat que la gira del bus autònom "ha de servir per visualitzar la mobilitat del futur". Una mobilitat que segons el conseller passa per ser sostenible, autònoma, i a demanda.
 
Per la seva banda, el president de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, ha dit que "es tracta d'un fet històric que canviarà radicalment la manera d'entendre el transport públic i la mobilitat". Xena també ha assegurat que cap al 2020 "podríem veure els primers vehicles autònoms a les ciutats".

El bus (anomenat Èrica per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable), circularà per un total de vuit municipis catalans. La gira ha començat a Sant Cugat del Vallés, i el pròxim divendres 14 de setembre es podrà veure a Terrassa, i després a Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. 
 

Autobús autònom que circularà per Catalunya. Foto: Anna Mira


Així, els terrassencs podràn provar aquesta nova manera de moure's per la ciutat al parc de Vallparadís, a la zona de l'estació dels FGC, del divendres 14 al dimarts 18 de setembre.

Mobilitat flexible

L'objectiu d'aquest autobusos autònoms vol ser el de connectar per exemple, les estacions de FGC amb llocs de la ciutat. A més, segons els experts, en els pròxims deu o quinze anys hi hauràn més innovacions en la mobilitat que en els últims 100 anys. Per això Calvet ha manifestat que "hem de ser capaços de digitalitzar les infraestructures".

Pel que fa als conductors es vol que enlloc de conduir passin a ser un servei a la ciutadania per ajudar a les persones a saber on han de baixar, o ajudar-les a pujar, si cal.

Sant Cugat ha estat la ciutat escollida per començar aquesta gira i la seva alcaldessa, Carmela Fortuny, ha volgut ressaltar que "Sant Cugat és un banc de proves de mobilitat i volem crear ciutats amables pensades per les persones i no per vehicles privats".

A l'acte també hi han assistit el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, i la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, farà el viatge inaugural del primer bus sense conductor que circula per Catalunya.

El projecte ha estat liderat per l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), que reuneix 97 municipis i 3 Consells Comarcals, i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat. La Generalitat de Catalunya ha presentat la posada en circulació del primer bus autònom.
 

El conseller Damià Calvet amb l'autobús autònom a Sant Cugat. Foto: Anna Mira


Els recorreguts, totalment gratuïts, només constaran d'una parada d'inici i una de final, i un enginyer especialitzat en el funcionament del bus serà en tot moment a l'interior per "ser d'ajuda als usuaris". A més, una carpa informativa serà a les dues parades de cada municipi, i una enquesta realitzada per la Universitat de Barcelona permetrà a les institucions conèixer les opinions dels ciutadans que pugin al bus.

Pel que fa al finançament del projecte, el director general de l'AMTU, Joan Prat, ha explicat que el cost total de la campanya és d'uns 300.000 euros. D'aquest total, gairebé un 50% és assumit per les institucions dels municipis participants, mentre que la resta està cofinançada per la Generalitat i l'AMTU. Les institucions, a més, han facilitat un domini web on tota la informació és a l'abast dels ciutadans.