Boye demana «lluitar a mort» al judici contra el procés perquè «construirà la revocació a Europa»

L'advocat de Puigdemont explica que el judici serà al novembre i no confia que la Fiscalia rebaixi les acusacions

Gonzalo Boye durant el dinar organitzat per ''Sobirania i justícia''
Gonzalo Boye durant el dinar organitzat per ''Sobirania i justícia'' | Bernat Surroca
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:24h
"En aquesta causa està tot el peix venut", ha deixat clar Gonzalo Boye just començar la seva intervenció. L’advocat internacional de Carles Puigdemont ha repassat de manera clara però contundent la situació jurídica dels líders independentistes a l’exili en un dinar organitzat per l’entitat Sobirania i Justícia acompanyat pel subdirector de NacioDigital, Ferran Casas.

Davant d’un centenar de persones, l’advocat ha exigit "lluitar a mort" aquest judici -que començarà, ha dit, a partir de la segona quinzena de novembre- perquè la sentència que en surti serà "la base sobre la que es construeixi la revocació en instàncies internacionals". "No tinc cap confiança en la sentència", ha admès Boye, però ha recordat que si la pròpia instrucció del cas contra els líders independentistes "està viciada i vulnera els drets, el judici per definició no serà just i el resultat tampoc. I després del Suprem hi ha Estrasburg". "Haurem de treballar molt perquè la sentència a Europa tingui sentències executables a Espanya més enllà de la nul·litat de les acusacions", ha especificat. 

Sobre el judici, Boye s'ha mostrat favorable a què sigui televisat: "Els catalans hi tenen dret i hi ha mecanismes perquè es retransmeti si no hi ha res a amagar". Malgrat els canvis de govern a Espanya, l'advocat ha assegurat que la Fiscalia no rebaixarà cap acusació. "La Fiscal General de l'Estat trigarà temps a controlar la Fiscalia del Suprem", ha dit. 

L'ofensiva contra els advocats

Boye ha assistit al dinar en plena ofensiva contra els advocats que defensen els presos i exiliats. No li ha vingut de nou, ha explicat. "En una reunió amb Carles Puigdemont a Berlín ja vam dir que els següents érem els advocats". Això respon a la teoria dels cercles concèntrics. Una teoria que Boye ha resumit: "En el seu dia va ser tot per ETA i ara és tot per Espanya", ha dit, coneixedor del cas. En qualsevol cas, però, no ha mostrat cap tipus de preocupació davant l’ofensiva contra les defenses dels dirigents independentistes. "Estic molt tranquil. Ningú no pot defensar el govern legítim de Catalunya i esperar que no hi hagi represàlies. Els advocats ho tenim clar", ha constatat. I és que, segons el lletrat, traspassant la línia i anant contra els advocats, l’Estat s’ha posat en una situació de "Spain is the new Turkey"

El judici i el camí cap a Estrasburg no serà un “camí de roses”, però l’advocat s’ha mostrat convençut que el final serà positiu per als interessos de l’independentisme. “El final serà positiu perquè tenim la raó i perquè hem sabut on anar a preguntar per aquestes raons. No la podíem anar a buscar a Madrid, l’hem anar a buscar als països democràtics, i cada cop que s’han volgut pronunciar ha entrat el pànic”, ha explicat, i ha afegit que des del Suprem pensen que “ells són els més llestos i a Europa són estúpids, enlloc d’intentar trobar ajuda a països europeus per resoldre un problema polític”.

La querella contra Llarena a Bèlgica 

Precisament sobre aquest "pànic", Gonzalo Boye ha reflexionat sobre la querella civil presentada a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. “La jutgessa belga no sap la que li espera. De moment ja ha rebut una querella per prevaricació només per admetre a tràmit la nostra demanda”, ha lamentat. Això respon, segons l’advocat, a una estratègia política  d’un moviment, el Movimiento 24DOS, que presideix Nicolás González-Cuéllar, l’editor del president de la sala segona del Tribunal Suprem que jutjarà els polític independentistes, Manuel Marchena. "Això és un fet notori i públic", ha dit. 

En aquesta línia, ha lamentat que el Suprem consideri Espanya “el seu cortijo”. “Quan hem anat a Europa s’han posat molt nerviosos”. És per això, ha dit, que ha arribat la retirada de les euroordes d’Alemanya, Bèlgica i Escòcia. Això va ser un “error estratègic” perquè Llarena va retirar l’euroordre després de la resolució de la justícia alemanya i això va fer que la resolució es convertís en ferma. Amb tot, Boye s’ha mostrat convençut que hi haurà una tercera euroordre “perquè no permetran que tinguem un instrument” que diferenciï entre alguns que se’ls imputa rebel·lió i d’altre que no. 

Allargar la vida del règim del 78

Per tot plegat, pels atacs als advocats defensors i per les decisions de la justícia internacional respecte als exiliats, “la situació dels dirigents independentistes s’explica per si sola” a Europa. “Estem fent les coses bé i això els posa nerviosos”. En l’àmbit intern, però, la qüestió és diferent i Boye ha estat contundent. “Tinc la sensació que la democràcia espanyola està intentant prolongar la vida del règim del 78. No volen que mori una cosa que ja ha mort”, ha dit. 

En aquests últims mesos, ha reflexionat, "s’estan vulnerant drets fonamentals i qui els vulnera són els que han estat i segueixen estant en el poder”. "Estan aplicant el model de l’any 34 i l’està aplicant un neofranquisme instal·lat en les estructures de poder -el Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional…-.  Es tracta d’un esquema de resolució de conflicte que ni fa desaparèixer l’enèmic ni fa desaparèixer el conflicte. Així no s’arribar a cap solució".

Amb tot, Boye ha volgut acabar la seva intervenció amb un missatge d’optimisme. "Defensant els polítics independentistes estem defensant tots els catalans”, ha apuntat, tot recordant també que “els drets de tots els catalans només es podran guanyar si guanyem aquest plet". "Portem mesos explicant a Europa que no hi ha ni rebel·lió ni sedició. Ho estem fent bé i això els preocupa, perquè la causa contra els polítics catalans posa en evidència les costures de l’Estat i el règim del 78". "Crec que guanyarem, no sé quan trigarem però guanyarem. I no tingueu cap dubte que qualsevol jurista pagaria per estar en aquesta defensa", ha reblat.