Més de 250 advocats catalans donen suport a Boye i en reclamen l'empara

La Plataforma d'Advocats Compromesos i la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya presenta una carta de suport al Consell de l'Advocacia de Catalunya (CICAC)

Gonzalo Boye, un dels responsables de la defensa internacional dels encausats
Gonzalo Boye, un dels responsables de la defensa internacional dels encausats | ACN
07 de setembre del 2018
Actualitzat a les 18:35h
Un 250 advocats de diversos punts dels Països Catalans s'han sumat a la carta promoguda per la Plataforma d'Advocats Compromesos i la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya per denunciar l'assetjament que pateixen els advocats Paul Bekaert, Michèle Hirsch Christophe Marchand i, concretament, Gonzalo Boye en l'exercici de la seva defensa de Carles Puigdemont i els membres del seu Govern Clara Ponsati, Lluis Puig, Meritxell Serret i Toni Comín.

La carta, que va acompanyada d'una recollida de firmes, es presentarà en els propers dies al Consell de l'Advocacia de Catalunya (CICAC) i a tots els col·legis d'advocats de Catalunya, per tal que Boye rebi l'empara que li correspon com a professional, davant les "amenaces, injúries i calúmnies" rebudes. Un eurodiputat elegit en les llistes d'UPyD va denunciar Boye per haver suposadament "falsejat" la denúncia contra el jutge Llarena.

"Nosaltres els sotasignants, com a part de l'advocacia compromesa, volem solidaritzar-nos amb el company Gonzalo Bye Tuset; fer nostres els comunicats ja emesos (...) i sol·licitar expressament al Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya que doni explícit suport a l'advocat". Això és el que sol·liciten els lletrats a la carta, al considerar que és una qüestió de "drets fonamentals, justícia i democràcia". A més, recorden que la raó dels col·legis d'advocats és "garantir i defensar els drets, la dignitat i el lliure exercici d'una professió, sigui on sigui el lloc on s'exerceixi", i denuncien que és "impensable" que un professional "se senti pressionat, atacat o amenaçat" i que no trobi empara. 

Per tant, consideren que denegar l'empara es "del tot inacceptable i irresponsable" i genera un missatge a tot el col·lectiu d'advocats que, per extensió, queda "desprotegit". "El disbarat i la transgressió jurídica són descomunals", argumenten, ja que no només "s'ha deixat efectivament desprotegit l'advocat, sinó que la consumació de la negació de l'empara transgrediria obertament drets i llibertats fonamentals de manera irreparable". 

L'advocacia internacional dona suport a Boye

Fa pocs dies, l'associació Advocats Europeus Demòcrates (AED) també va emetre un comunicat en què expressava la seva preocupació i indignació davant d'aquests fets i sentenciava que els advocats havien "estat víctimes de manifestacions d'odi i  declaracions difamatòries atacant la seva reputació i independència amb què han d'exercir la seva professió. Amenaces contra la seva integritat física han estat igualment proferides".

L'AED qualificava aquests actes d'"atac intolerable contra l'exercici dels drets de la defensa i contra els drets reconeguts en els articles 11.1 de la Declaració Universal de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i 6 del Conveni Europeu per a  la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals". Segons l'associació, el dret de defensa no només es garanteix a través de la presència de l'advocat sinó també "a través de la seva lliure elecció i la garantia que podrà exercir la seva missió sense amenaçat, pertorbat, limitat o denunciat per haver desplegat l'estratègia de defensa que consideri més apropiada en un moment concret".

 

Carta en suport a Boye by naciodigital on Scribd