La Mercè més feminista i inclusiva

La Festa Major de la ciutat enguany se celebra del 21 al 24 de setembre i segueix apostant per la descentralització

Seguici de la Mercè
Seguici de la Mercè | Adrià Costa
Janira Planes
07 de setembre del 2018
Actualitzat el 10 de setembre a les 10:23h
La Festa Major barcelonina per excel·lència, La Mercè, torna a la ciutat del 21 al 24 de setembre. I ho farà amb un tret de sortida a les 18.30 h. més feminista que mai, el pregó de l’actriu i guionista barcelonina Leticia Dolera. L’actriu recentment confessava sentir-se "molt emocionada i il·lusionada" pel "repte" de ser pregonera de la festa popular de la capital catalana. L’aposta per a la descentralització és important i La Mercè se celebrarà en 40 escenaris repartits entre 22 espais de 6 dels 10 districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Eixample i Sant Martí. A més, comptarà amb 500 actuacions a l'espai públic i d'accés gratuït.

Del festival del Mercè Arts de Carrer (MAC) també en destaca una mirada especial a les dones amb l’espectacle Ara dones, al passeig Til·lers, on totes les presentacions estaran fetes per dones i els espectacles amb artistes feministes. Amb la premissa de que “la cultura és el motor per compartir”, la directora artística del MAC, Marta Almirall, ha presentat un tastet del que serà el festival. Ciutadella apostarà per convertir-se en un espai màgic i misteriós a través de la llum. A més, en tots els espais del festival MAC hi haurà una presència significativa d’espectacles inclusius, de diverses disciplines artístiques protagonitzades per persones amb diversitat funcional. 

61 companyies internacionals i 15 d’internacionals oferiran 330 funcions en 7 espais repartits per la ciutat: Parc de la Ciutadella, Passeig Lluís Companys, Castell de Montjuïc, Parc de la Trinitat, Antiga Fàbrica Estrella Damm i Palauet Albéniz. L’espai que en fa 7 és la novetat d’enguany, la Llera del riu Besòs, al barri del Bon Pastor. Hi ha sobretot programades activitats familiars els dies 22, 23 i 24 de setembre, de 12 a 20 h. “La manera en què està arquitectònicament concebut ens dona la oportunitat de fer tot tipus de propostes”, assegura Almirall. Propostes que combinen circ, música, dansa i altres activitats amb dues instal·lacions firals: Antigua i Barbuda. 

Entre les activitats tradicionals, proposades per més de 212 entitats de cultura popular, destaca el matí de Festa Major, dilluns 24, que començarà amb les Matinades de Grallers i inclourà, entre d'altres, la 46a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques. Les dues jornades castelleres, la diada històrica i la diada local, tindran lloc els dies 23 i 24 respectivament. Enguany hi participaran els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, així com les set colles de la ciutat amb la incorporació dels Castellers de Sarrià.

La festa de la llum i el foc

Des de l’inici de la festa, La Mercè és sinònim de la festa de la llum i el foc. Aquesta edició l’artista visual Fausto Morales, amb la col·laboració de José Vaaliña, han desenvolupat l’espectacle visual Oda des del cel, que es projectarà a la façana de l’Ajuntament. Serà un homenatge a la ciutat de Barcelona a través d’un poema de David Castillo.

El Piromusical de la Mercè tindrà espai per a temes musicals relacionats amb Lisboa, que és ciutat convidada, moments per recordar les efemèrides de l’any i la banda sonora del maig del 68, els 50 anys de Jazz a Barcelona i els 100 anys del naixement de Leonard Bernstein. 

Un escenari que celebra 75 anys de l’Apolo

La Sala Apolo està d'aniversari. Compleix 75 anys d'història i s'uneix al BAM amb un escenari propi al Paral·lel el diumenge 23 de setembre. El cartell de l'Escenari Apolo 75 Anys comptarà amb 5 noms de l'escena nacional i internacional: Nathy Peluso, Throes + The Shines, The Mani-las, Real Combo Lisbonense i un xou especial de la Barcelona Jazz Orquestra.  

Associa’t, punt de trobada entre la ciutat i el teixit associatiu

El director d’Acció Comunitària de l’Ajuntament, Òscar Rebollo considera que amb la tercera edició de l’Associa’t la proposta “es consolida”. Un model que serveix per visibilitzar la vitalitat  i la diversitat del teixit associatiu de les entitats barcelonines. Plaça Catalunya serà el punt de trobada de 200 entitats i col·lectius de Barcelona que mostraran la seva activitat i valors als veïns i veïnes de la ciutat. Més de 200 activitats lúdiques i familiars que van de les propostes escèniques, tallers, activitats en moviment i art urbà i murals són algunes de les coses que es podràn veure del 22 al 24 de setembre.

Lisboa, ciutat convidada

La tradició de convidar una ciutat del món en el marc de les festes de La Mercè s’inicia l’any 2007. El programa va sorgir de la intenció de mostrar expressions artístiques contemporànies de ciutats amb les quals Barcelona manté o vol mantenir vincles singulars d’amistat i cooperació. Aquest any, Lisboa és la ciutat convidada i participarà en 16 actes de les festes. La tria “no és casualitat”, ha comentat Subirats, ja que tan Lisboa com Barcelona són ciutats molt denses i afectades per “l’èxit turístic”. Des de l’inici de la iniciativa ciutats com Medellín, Sant Petersburg, Viena, Estocolm o París han participat en aquest programa.

Una Mercè compromesa amb la sostenibilitat

Amb la intenció de promoure les bones pràctiques en matèria de sostenibilitat i millorar així la qualitat de l’aire el mati del dissabte 22, la Via Laietana es convertirà en un espai lliure de cotxes on es podran dur a terme activitats esportives, artístiques i d’oci, sempre al voltant de la mobilitat sostenible i la ciutat saludable. Subirats, a més, ha especificat que les mesures de seguretat seran "les habituals en aquest context d'alerta terrorista" i que el pressupost per la Mercè 2018 és de 3.500.000 euros.
Arxivat a