Un de cada tres nadons catalans té un progenitor estranger

Un estudi també revela que Catalunya és un país de Maries i Marcs. Les catalanes, més fecunditat que les espanyoles.

per Redacció Barcelona, 2 de juliol de 2010 a les 17:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juliol de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer gironí del 2010 va ser un nen saltenc, de nom Aitor,Foto: Xavier Pi / ACN

Un de cada tres nadons catalans té un progenitor estranger. Aquesta és una de les principals conclusions de l'Informe de Natalitat de Catalunya 1992-2010, que han presentat aquest dimarts Caprabo i el Centre d'Estudis Demogràfics (CED). Els naixements amb progenitors estrangers han augmentat un 63% en els últims 12 anys.
 


L'investigador Marc Ajenjo ha explicat que, tot i aquestes dades, les dones estrangeres acostumen a adoptar el ritme de natalitat del país al què van a residir, per la qual cosa ha advertit que és probable que la natalitat disminueixi en els propers anys. D'altra banda, la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha criticat la retirada del 'xec nadó' per part del govern espanyol.


L'impacte de la immigració en la natalitat catalana ha estat molt important en els darrers anys. En els últims 12 anys, el nombre de nens amb un progenitor de nacionalitat estrangera ha passat del 6,8% al 32,3% del total de naixements. L'any 1996 hi havia 3.729 nens que tenien, com a mínim, un progenitor estranger i el 2008 eren 21.731.

Per nacionalitats, predominen els fills de mares d'origen africà, que representen el 40% del total, i entre aquests se situen en primer lloc les marroquines –un 33% dels naixements d'estrangers tenen la mare marroquina-. Per sota d'aquestes, se situen les mares llatinoamericanes, equatorianes i bolivianes principalment, les europees i les asiàtiques.

Més fecunditat que les dones espanyoles

Les dones catalanes tenen més fills de mitjana que les espanyoles ja que les primeres tenen 1,53 fills per dona i les segones en tenen 1,40. La fecunditat catalana se situa similar a la europea, que és de 1,55 fills per dona, tot i que hi ha països del nord d'Europa on aquests índexs són molt més elevats i arriben als 1,8 fills.

L'informe assenyala que s'està produint un lleuger rejoveniment de l'edat mitjana de la maternitat a Catalunya, que és de 30,78 anys, mentre que a la resta d'Espanya és de 30,88.

L'any 2009 la natalitat va disminuir a Catalunya respecte al 2008. Ajenjo ha dit que la notícia no és la davallada de l'any passat, sinó l'augment que es va produir el 2008. Ha assegurat que les dades del 2009 responen a la tendència a la baixa dels darrers anys i ha assegurat que les previsions de futur indiquen que 'probablement la fecunditat no baixarà però si el número de fills'.

Maria i Marc, els noms més comuns

L'informe també ha revelat que els noms més posats a Catalunya són Maria, Laura i Paula en el cas de nenes, i Marc, Àlex, David i Daniel, en el cas dels nens. Ajenjo ha destacat que els noms tradicionals de noi, com Antonio, Francisco i Josep, estan perdent força, ja que s'han dividit per deu en una generació. En l'àmbit femení, aquest fenomen no és tant evident, tot i que també està perdent presència Isabel o Montserrat.

Amb el pas dels anys, els noms tradicionals estan deixant lloc als nous. En aquest sentit, Pol s'ha multiplicat pràcticament per cent en una generació. També estan molt de moda Pau, Enric i Arnau, en el cas de nois, i Carla, Laia i Andrea, en el cas de noies. El dia del naixement també influeix en el nom del nadó: els nascuts el 24 de juny tenen una probabilitat un 50% superior de dir-se Joan que els que neixen un altre dia, i els que ho fan el 23 d'abril tenen una probabilitat de fins al 90% de dir-se Jordi.

D'altra banda, setembre i octubre són els mesos en què més nadons neixen. Pel que fa als dies de la setmana, el dissabte i el diumenge són els dies en que neixen un menor nombre de nens. El dia de la setmana en que es produeixen més naixements és el dimecres.


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Política, naixements
Participació