Fachin, després de visitar Forcadell a la presó: «La Carme no abdica del que va fer»

L'exdiputat de CSQP explica a NacióDigital la trobada amb la presidenta del Parlament i reflexiona sobre els plens del 6 i 7 de setembre: "La cambra catalana va intentar superar els límits del règim del 78"

Albano Dante Fachin
Albano Dante Fachin | Adrià Costa
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:15h
Tot just fa un any el Parlament va viure una de les situacions més tenses que es recorden amb dues sessions maratonianes que van servir per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat Jurídica. La legislació dotava de marc legal la consulta vinculant de l'1-O i, en cas de victòria del sí, els primers mesos de la nova República catalana. Un any després, tot ha canviat. El Govern encapçalat per Puigdemont és la presó i a l'exili, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart fa pràcticament un any que són privats de llibertat, i la gran protagonista del ple del 6 i 7 de setembre, Carme Forcadell, és també entre reixes des de fa quasi sis mesos.

En una conversa amb NacióDigital, Albano-Dante Fachin, aleshores portaveu adjunt del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), explica com va anar la visita que va fer dimarts a Forcadell a la presó de Mas d'Enric, al Catllar, i reflexiona sobre els fets del l'any passat. "Forcadell no abdica del que va fer. Continua mantenint que el 6 i el 7 de setembre només es va permetre un debat al Parlament", afirma. "Només vam fer un debat!", s'exclama, "i ara he d'anar a veure la presidenta en una presó". Malgrat que Fachin va veure "molt bé" Forcadell, es nota que "no vol ser allà". "Té molt clar que és a la presó per una injustícia i la manca de llibertat no li ha tret aquest punt d'indignació".

Durant la visita, a banda de repassar i posar-se al dia d'aquests últims mesos, Fachin i Forcadell van recordar els fets d'avui fa un any. "Es va tractar Forcadell amb molta violència verbal i masclisme, tant durant el ple com en les juntes de portaveus", recorda l'exdiputat de CSQP. Per als 135 diputats era una situació tensa, però en especial per als portaveus dels grups i, sobretot, per a la presidenta de Parlament. "Forcadell tenia tot el pes a sobre. Més enllà del debat, notaves la pressió a què estava sotmesa", relata Fachin.

Un Parlament lluitant per exercir sobirania és un dels millors llegats del 6 i 7 de setembre

Ara, Forcadell es dedica principalment a preparar el judici, que és previst que comenci a la tardor. "Està molt centrada estudiant la causa i treballant amb els advocats", explica l'exdiputat. "I molt al dia de què passa a fora", puntualitza: "Li volia explicar coses i em deia: 'no, això ja ho sé'". Té molt contacte amb la gent dels partits que la visita, i nota que està més a prop de casa. Amb tot, però, com Dolors Bassa i a diferència dels presos polítics homes, està sola a la presó i això es nota en el dia a dia. És per això que agraeix molt la gent que es reuneix fora de la presó per cantar cançons. Des de la cel·la els sent, i ho valora molt.

"Més enllà dels límits del règim del 78"

Fachin era un dels 135 diputats al Parlament aquell 6 i 7 de setembre. Ho recorda com un dia de molta tensió, "tant pel paper vergonyós del bloc del 155 com pel masclisme que es va manifestar contra Carme Forcadell, i per la tensió del debat en si". A banda, en el cas concret del grup parlamentari del CSQP, es va fer evident i públic el malestar entre ICV i Podem. "Aquell dia van saltar pels aires els acords parlamentaris i es va veure com ICV passava el rodillo. Vam veure que aquest espai no funcionava de manera democràtica".

Aquell dia, reflexiona Fachin, es va veure un Parlament que intentava anar "més enllà dels límits del règim del 78". "Fins i tot no estan d'acord amb allò que es proposava, un Parlament lluitant per exercir sobirania crec que és un dels millors llegats dels dies 6 i 7". Després d'aquells plens es va celebrar el referèndum, es va proclamar la independència i es va aplicar el 155. Un any més tard, Fachin reflexiona que un altre dels llegats que va deixar la tardor -el 6 i el 7 de setembre, i el 27 d'octubre- és que només amb el Parlament no s'avança. "Més que no pas un altre 6 i 7 de setembre, aquesta legislatura m'agradaria veure un altre 1 i 3 d'octubre. Cal que la gent torni a prendre les regnes".