Barcelona doblarà el parc d'habitatge de lloguer públic en els propers vuit anys

L'Ajuntament surt a contrastar les "informacions falses" de l'oposició i la tinent d'alcalde assegura que hi ha 124 solars en tràmits d'edificació

Un cartell de lloguer a Barcelona
Un cartell de lloguer a Barcelona | Adrià Costa
05 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:38h
Barcelona necessita polítiques continuades i de xoc que ajudin a frenar l'especulació en habitatge, sobretot, en l'àmbit de lloguer. Per això, l'Ajuntament de Barcelona ha volgut posar aquest dimecres les cartes sobre la taula i, segons ha afirmat la tinent d'alcalde Janet Sanz, acabar amb les "polèmiques" i les "informacions falses" que els grups de l'oposició s'han esforçat en escampar.

Per això, en una roda de premsa conjunta amb el regidor d'habitatge, Josep Maria Montaner, Sanz ha assegurat que Barcelona treballa per augmentar el seu parc públic d'habitatge amb la construcció de pisos en un total de 124 solars públics que faran que, en els propers vuit anys, s'hagi aconseguit doblar el nombre actual d'habitatge de lloguer assequible: "En sis anys la ciutat de Barcelona incrementarà el 50% el seu parc de lloguer assequible d'obra nova i, en vuit anys s'haurà doblat".

Fins el moment, ha relatat Sanz, l'Ajuntament té en marxa 72 projectes en solars públics arreu de la ciutat per construir-hi un total de 4.644 habitatges, dels quals el 80% seran pisos públics de lloguer. D'aquests, però, n'hi ha 11 amb obra ja finalitzada, és a dir, 684 pisos que ja han estat lliurats o en tràmits per entregar-los, amb 13 promocions més d'obra licitades per construir edificis que acolliran 574 pisos.

El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, i la tinent d'alcalde, Janet Sanz. Foto: Aida Morales


Per altra banda, ha continuat la tinent d'alcalde, també hi ha 29 solars en fase de projecte que donaran lloc a 2.331 nous habitatges, en promocions que ja tenen concurs públic per escollir les empreses que s'encarregaran del seu projecte executiu, i 19 solars més en fase de preparació. En aquests casos, s'han iniciat els tràmits per poder desenvolupar els concursos d'adjudicació per a desenvolupar 1.091 pisos més.

La majoria estan previstos als districtes de Sant Andreu i Horta-Guinardó (12 en cadascun), tot i que també n'hi ha set a Sants-Montjuïc, set més a Nou Barris i també set a Sant Martí. La resta de districtes inclouen un o dos solars. Tots aquests, ha remarcat Sanz, impliquen espais que ja són de titularitat de l'Ajuntament de Barcelona. A tots aquests, doncs, s'haurà de sumar el nombre de solars privats que constin en en registre de solars privats per edificar i que, segons el consistori ja va anunciar, expropiarà si no s'urbanitzen.

Manca de compromís del Govern i l'Estat

L'Ajuntament de Barcelona ha lamentat que la promoció d'habitatge de lloguer públic s'estigui portant a terme -gairebé en exclusiva- per part del consistori, mentre que les actuacions del Govern i de l'Estat han estat anecdòtiques a la ciutat.

De fet, ha precisat Sanz, el finançament dels projectes de legislatura s'ha fet, en un 95%, amb recursos del consistori i suport de la banca pública europea. L'aportació de la Generalitat i de l'Estat ha estat, per contra, la més petita des de 1981.
Arxivat a