Torra i Marlaska obriran la junta de seguretat amb el debat sobre els llaços grocs

El govern espanyol vol englobar la polèmica dins l'apartat de convivència a l'espai públic

Llaços grocs a la Ciutadella.
Llaços grocs a la Ciutadella. | Adrià Costa
05 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:50h
L'esperada junta de seguretat que ha d'abordar la polèmica dels llaços grocs tindrà lloc al Palau de la Generalitat aquest dijous a les 12.00 hores, i enfrontarà directament -i en el primer punt de l'ordre del dia- aquest aspecte. Serà dins l'apartat de convivència a l'espai públic, a proposta del Ministeri d'Interior, en el que serà un intercanvi de punts de vista.

Sobre aquest tema, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ja va assenyalar aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu que el Govern havia acceptat parlar dels llaços grocs per tal de no "posar en risc" la trobada. "No és el lloc on s'havia de tractar aquesta qüestió. En qualsevol cas, no posarem en risc la junta de seguretat ni impedirem cap diàleg", va ressaltar. En la mateixa línia, el Departament d'Interior assegura a NacióDigital que la voluntat del Govern és que "sigui una junta profitosa" i que, per tant, dins l'apartat de convivència en l'espai també es pretenen tractar altres aspectes.

La junta de seguretat estarà presidida pel president Quim Torra, i comptarà amb la presència del conseller d'Interior, Miquel Buch, així com la del ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska. També hi assistiran el secretari general d'Interior, Brauli Duart; el director general de la Policia, Andreu Martínez, i el cap de l’Assessoria Jurídica del departament d’Interior, Francesc Claverol. Per part de l'Estat hi haurà la presència de la secretaria d’Estat de Seguretat, Ana María Botella; el director del Gabinet de Coordinació i Estudis, José Antonio Rodríguez; el secretari general tècnic, Juan Antonio Puigserver, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Seguretat, terrorisme i investigació

A instàncies del govern espanyol, el primer punt de l'odre del dia també inclourà una valoració sobre l'índex de criminalitat i el suport de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en circumstàncies extraordinàries. En aquest mateix punt, a més, el Govern proposa debatre l'evolució dels principals indicadors de seguretat ciutadana, la percepció sobre polítiques de seguretat i un balanç de sinistralitat viària.

La junta, però, també inclou apartats per valorar l'amenaça terrorista a Catalunya, l'impacte del crim organitzat, la integració dels Mossos al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), la constitució d'una comissió de seguiment de casos de violència de gènere, un comitè de coordinació policial i l'avaluació dels acords presos en juntes anteriors.