Torra manté que només un referèndum pactat pot «bescanviar» el mandat de l'1-O

El president de la Generalitat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, assegura que no té cap intenció de convocar eleccions i que només anirà al Congrés si pot parlar dels presos i exiliats

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la conferència al TNC
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la conferència al TNC | Adrià Costa
05 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:11h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest dimecres en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio que l'única manera de "bescanviar" el mandat de l'1-O és aconseguir un referèndum pactat amb el govern espanyol. Aquesta idea ja va planar ahir sobre la conferència que va pronunciar al Teatre Nacional de Catalunya, en la qual va fiar l'èxit del procés -ja fos per forçar una negociació amb Pedro Sánchez o bé per arribar a un nou "momentum" independentista- a la mobilització permanent.

"L'única votació que hauria pogut donar-nos la resposta a si hi ha majoria social favorable a la independència és un referèndum. Tot fa sospitar que l'1-O hi havia més del 50% de la població", ha recalcat el dirigent independentista, que considera "vàlida" la votació, la mobilització del 3-O i la declaració política del 27-O. L'única possibilitat de "bescanviar" aquesta declaració política de la independència és el referèndum pactat i, sinó, "seguim el nostre camí". Si no hi és, què passarà? Ha indicat que, de moment, arrencarà el procés constituent, tal com va anunciar ahir cap al final de la conferència al TNC.

Si les sentències del Tribunal Suprem són condemnatòries, hi haurà eleccions? "Dependrà de com hi arribem, del grau d'injustícia que apliqui l'Estat", ha recalcat Torra, que ha demanat "no acceptar" la sentència per no "faltar al respecte a allò que hem defensat tota la vida". Malgrat això, ha indicat que no té "cap intenció" de convocar comicis. El dirigent independentista ha apuntat que els presos polítics li han demanat no ser moneda de canvi en la negociació amb l'Estat per resoldre el conflicte polític.

Torra s'ha mostrat obert a acudir al Congrés dels Diputats per explicar-se, com li ha proposat la seva presidenta, Ana Pastor. Sempre i quan, això sí, "no sigui una humiliació" i pugui parlar dels presos i els exiliats. Si hi ha una votació sobre el dret a l'autodeterminació, per exemple, ja seria més complicat anar-hi. A mitjans d'octubre preveu reunir-se amb Sánchez, segons ha revelat. De moment, no ha rebut cap trucada de l'entorn del PSOE després de la conferència. Tampoc hi ha hagut contacte directe amb les formacions independentistes.

Marxa pels drets civils

"Ha arribat el moment de dir prou, hem de fer una gran mobilització que ens ho devem a nosaltres mateixos", ha destacat Torra, que ha tornat a apostar per una "gran marxa" pels drets civils i nacionals fins que arribi la sentència del Tribunal Suprem. "El que és important, ara, més que mai, és estar al costat dels presos, dels exiliats i del dret a l'autodeterminació", ha apuntat el president de la Generalitat.

Preguntat sobre si aquesta via és l'adient per aconseguir un pacte amb l'Estat, ha indicat: "Sense les marxes de Martin Luther King, els negres dels Estats Units haurien aconseguit els seus drets civils?". Segons ell, també compta amb els ciutadans que no estan a favor de la independència, i ha recordat que hi ha tres consensos: a favor del referèndum, en contra de la repressió i en contra de la monarquia -és a dir, el republicanisme-.