El Govern accepta parlar dels llaços grocs a la junta de seguretat per «no posar-la en risc»

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, manté que no és el fòrum adequat per tractar la qüestió, però que el ministre Grande-Marlaska hi ha insistit

Miquel Buch i Josep Bargalló, durant la reunió del Govern del 4 de setembre
Miquel Buch i Josep Bargalló, durant la reunió del Govern del 4 de setembre | ACN
04 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:59h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha assenyalat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu que han acceptat parlar dels llaços grocs a la junta de seguretat d'aquest dijous per tal de no "posar en risc" la trobada. "No és el lloc on s'havia de tractar aquesta qüestió. En qualsevol cas, no posarem en risc la junta de seguretat ni impedirem cap diàleg", ha ressaltat Artadi.

La setmana passada, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va enviar una carta al ministre del ram, Fernando Grande-Marlaska, en la qual deixava clar que no volia tractar la polèmica dels llaços grocs perquè la seguretat ciutadana i la convivència eren competència exclusiva dels Mossos. "Si al ministre li sembla important, en parlarem", ha resumit la consellera de la Presidència.

L'horitzó del Congrés

La reunió del Govern, en la qual no s'ha tractat el contingut de la conferència que farà Torra aquesta tarda, ha coincidit en el temps amb una proposta de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, de convidar Torra per tal de defensar la seva posició a la cambra baixa espanyola. "La nostra reacció no és un no. No ens tanquem, volem saber-ne més detalls", ha destacat Artadi.

"Aviam quina proposta tenen", ha destacat Artadi, que s'ha preguntat si la compareixença que faria Torra s'emmarcaria en un ple monogràfic sobre les demandes catalanes. "La iniciativa ve del PP, i ara qui governa és el PSOE, aviam què en pensa", ha apuntat la consellera de la Presidència, que ha carregat contra la "vulneració de drets" que hi ha hagut al llarg dels últims mesos a Catalunya.

Artadi també s'ha referit a l'oferta de referèndum sobre l'autogovern que va posar ahir damunt la taula el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Segons la consellera de la Presidència, una proposta de nou Estatut només tindria 17 diputats -els del PSC- disposats a votar-lo al Parlament.

Manifestació de la Diada

El Govern sencer acudirà a la manifestació de la Diada organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que vol ocupar tota la Diagonal de Barcelona. Així ho ha avançat Artadi en la mateixa roda de premsa. Els actes institucionals de l'Onze de Setembre s'organitzen durant la tarda i la nit del dia anterior per tal de no coincidir amb la marxa independentista. No és el primer any que es fa així.

Es tracta de la primera Diada d'aquest Govern. Torra segueix l'exemple del seu predecessor, Carles Puigdemont, que va assistir a totes les manifestacions mentre va ser president. Artur Mas, en canvi, només va començar a anar-hi quan va deixar Palau.