El referèndum sobre l'autogovern de Sánchez explicita els límits del diàleg

La Generalitat manté que caldria incloure-hi l'opció de la independència; Torra defensarà la idea de consulta vinculant i de diàleg en la conferència del TNC, i al mateix temps sosté que hi ha majoria social suficient per aplicar la República

Quim Torra i Pedro Sánchez, aquest juliol a la Moncloa
Quim Torra i Pedro Sánchez, aquest juliol a la Moncloa | Govern
03 de setembre del 2018
Actualitzat el 04 de setembre a les 7:31h
Quan Carles Puigdemont portava tan sols quatre mesos al Palau de la Generalitat, en una reunió restringida, va obrir la porta a un escenari que en aquell moment semblava impensable: que hi hagués un referèndum a Catalunya en el qual es votés sobre una proposta de l'Estat. I, en cas que sortís el no, encetar una negociació sobre la independència. Un any i mig més tard, Pedro Sánchez ha posat damunt la taula que els catalans es pronunciïn en una consulta vinculant sobre una oferta -un nou Estatut, en essència- per tal de resoldre el conflicte polític existent des de fa ja sis anys. La idea, com sempre repeteix el líder del PSOE, és votar sobre un acord i no sobre la "ruptura" que suposaria la independència. Votar, però en cap cas que Catalunya pugui ser un estat.

La proposta arriba tot just un dia abans que el president de la Generalitat, Quim Torra, pronunciï una conferència en la qual situarà el rumb de la legislatura. El Govern desconfia de la idea de Sánchez -considera un nou Estatut com una "pantalla superada"-, i sosté que l'única manera que fos viable seria incloure l'opció de la independència en el referèndum. "No tenim ni idea de quina és la proposta [de nou Estatut]", ha apuntat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en una entrevista a la Cadena SER.

Un dels dubtes que hi ha a Palau és que, tenint en compte la debilitat parlamentària de Sánchez, una proposta específica per a Catalunya seria difícilment aplicable aquesta legislatura, que caduca el 2020, més encara si fos prou ambiciosa per requerir una reforma constitucional per passar el sedàs del TC.

El líder del PSOE ja va indicar abans de les vacances d'estiu que el conflicte català no es resoldria en els propers dos anys, i que calia temps i paciència. L'independentisme institucional l'urgeix a plantejar una oferta concreta abans que acabi l'any, i li demana "intel·ligència política" per avançar en el diàleg. Un diàleg, per descomptat, marcat per l'existència de presos i per la proximitat d'un judici al Tribunal Suprem que pot comportar -possiblement després de les eleccions municipals- una sentència condemnatòria. Una sentència que, segons Torra, requerirà una "resposta de país" guiada pel Parlament.

Alts responsables de JxCat i PDECat demanen mantenir els compromisos electorals però conjugant-los amb "intel·ligència i elements de realitat"

Al Parlament és on el president de la Generalitat, a l'octubre, desgranarà el pla de Govern. En la conferència de demà apostarà per una "marxa" pels drets civils i democràtics, i evitarà posar terminis en el camí cap a la independència. "Hem de mantenir els compromisos electorals i la fermesa política, però conjugada amb intel·ligència i elements de realitat", sosté un alt dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) consultat per NacióDigital.

El compromís de Torra, explicitat de nou aquest matí a TV3, és "arribar fins al final" perquè hi ha una "majoria social suficient" per complir amb els compromisos de l'1-O i el 27-O. En tot cas, però, no prometrà una "República immediata", manté un alt responsable del PDECat. L'executiva del partit s'ha reunit aquest dilluns, i ha quedat clar que el text -així ho explica un coneixedor de la cita- està pactat entre Torra i Puigdemont, amb qui es va reunir dilluns passat.

El perímetre de Sánchez

L'oferta de Sánchez, insuficient per a l'independentisme, és considerada excessiva per al PP i per Ciutadans, embarcats en una cursa per veure qui té més mà dura a l'hora d'afrontar el cas català. Pablo Casado, líder dels populars, ha indicat que si el president espanyol promou una consulta sobre l'autogovern estaria "incapacitat" per governar, mentre que Albert Rivera, cap de files del partit taronja, demana amb insistència que s'enviï un requeriment previ a Torra per aplicar de nou l'article 155 de la Constitució. La pressió de les dues formacions conservadores ha fet cedir Sánchez en qüestions com la defensa de Pablo Llarena a Bèlgica, que costarà mig milió d'euros, i el va fer llançar una advertència a la Generalitat en cas que l'independentisme torni a posar en pràctica la via unilateral, com l'any passat.

Torra i Sánchez s'han de reunir a l'octubre, i és per això que els contactes entre bambolines flueixen al marge dels canals públics. La setmana passada, Artadi i la vicepresidenta Carmen Calvo es van citar a Madrid amb la trobada dels dos presidents en l'horitzó -per bé que fonts oficials delimitaven la reunió a qüestions competencials-, i al llarg de l'estiu els dos dirigents han intercanviat missatges i trucades. La idea de Torra és seguir insistint amb la idea del referèndum pactat sobre la independència, però el PSOE no està disposat a arribar-hi. El president farà constar en tot moment que tindrà la mà estesa al diàleg.

Mas i Puigdemont es reuneixen aquest dimarts, i a partir de dimecres el president a l'exili avaluarà l'escenari amb el grup parlamentari de JxCat

El rumb de la legislatura, després de la conferència del president, serà avaluat per la cúpula de JxCat a Brussel·les fins a finals de setmana amb Puigdemont. El president a l'exili, per cert, se cita demà al matí amb Artur Mas per "intercanviar idees i opinions i seguir compartint estratègia davant del nou curs polític que comença", segons va informar l'oficina de l'exdirigent català en un comunicat. Les visions dels dos responsables independentistes no han estat sempre coincidents al llarg de l'últim any.