La cúpula de Foment atura en sec les ambicions de Gay de Montellà

La majoria de la directiva exigeix eleccions immediates a la patronal catalana i no dona suport a la pretensió del seu president d'aspirar a les eleccions de la CEOE

03 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:29h
Joaquim Gay de Montellà.
Joaquim Gay de Montellà. | ACN
Enmig d'una forta tensió, aquest dilluns s'ha reunit la junta directiva de Foment del Treball, que ha aturat en sec les pretensions del seu president, Joaquim Gay de Montellà, d'ajornar al màxim la convocatòria de les eleccions per elegir el seu successor. La cúpula de la patronal catalana tampoc ha expressat suport a la pretensió de Gay de Montellà d'aspirar a les eleccions a la presidència de la CEOE, la confederació de l'empresariat espanyol.  

La tensió ha estat la protagonista d'una sessió que ha vingut precedida per les reticències del president de l'entitat a convocar les eleccions a l'organització empresarial catalana cosa que ha creat un fort malestar a la casa. La trobada d'avui ha estat excepcional. És inhabitual que en les reunions de la direcció de Foment es produeixen discrepàncies obertes. Aquest cop, però, ha estat diferent.

Assistència massiva i nombroses intervencions

Segons fonts de l'entitat, l'interès de la reunió s'ha vist de seguida amb l'assistència massiva. Faltaven molt pocs dels quasi 70 membres de la junta directiva. S'han produït moltes intervencions, una altra cosa excepcional en aquestes trobades, i la gran majoria han estat per reclamar que Foment renovi la seva cúpula abans que ho faci la CEOE, el que vol dir convocar les eleccions per al proper novembre. Des del vicepresident Joan Castells al president de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, passant pel president de la Federació Catalana del Sector Químic, Joan Roget, s'han anat succeint les intervencions demanant que Gay de Montellà convoqui ja les eleccions. Finalment, el cap de Foment s'ha compromès a aprovar el calendari electoral en la reunió de l'executiva que es farà el 17 de setembre.

Gay de Montellà també ha vist que no té el suport de l'entitat per aspirar a les eleccions de la CEOE. Fins al punt que ha expressat que no serà candidat a la successió de Joan Rosell si no té el suport explícit de la junta directiva. A Foment tremolaven només de pensar que el seu president, que està esgotant el seu mandat, gosés enfrontar-se a Antonio Garamendi, l'empresari basc que apareix com a gran favorit a liderar la CEOE. Segons persones presents, només dos membres de la direcció han expressat el seu suport a Gay de Montellà.

L'oposició a Sánchez Llibre

Com a teló de fons de l'actitud de Gay de Montellà, hi ha la seva resistència a sortir d'escena i, sobretot, a deixar el lideratge a qui ara disposa de totes les cartes per substituir-lo. El president dels empresaris no s'ha aplanat a la candidatura del vicepresident de Dani i exdiputat d'Unió Josep Sánchez Llibre, que apareix amb suports cada cop més importants. Com va explicar NacióDigital, Sánchez Llibre fa mesos que mou peces per bastir una potent candidatura i ha anat acumulant suports cada vegada més explícits, entre els quals el de la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI), la Unió Patronal Metalúrgica, la Cambra de Contractistes i la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, entre d'altres.

Amb tot, la nota feta pública aquest vespre per Foment és, com a mínim, estranya i delata la situació que es viu en aquests moments a l'organització. El comunicat assegura que l'executiva del 17 de setembre aprovarà el pla electoral i que les eleccions se celebraran "en la mesura dels possibles" abans de les de la CEOE. Fonts de Foment asseguren que hi ha temps per votar nou president de l'entitat a inicis de novembre, unes setmanes abans que la CEOE celebri les seves, a inicis de desembre o finals de novembre. Gay de Montellà acaba el seu mandat i sembla anar-se'n només "en la mesura dels possibles".