Sánchez proposa un referèndum sobre l'autogovern per resoldre la qüestió catalana

El president del govern espanyol descarta una votació sobre la independència i reivindica el diàleg amb el Govern dins del marc legal

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Moncloa
03 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:55h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la "vocació inequívoca de dialogar" amb Catalunya per explorar "totes les opcions polítiques" que permetin resoldre la crisi catalana, però ha ressaltat que el govern espanyol ha de respectar la legalitat. En una entrevista a La Ser, ha situat la recepta de la Moncloa per resoldre la qüestió catalana en tres paraules: "Autogovern, Constitució i Europa". 

Sánchez ha assegurat que Catalunya està dividida en dues parts i que la solució passa per "transcendir la dinàmica de blocs". Ha reivindicat els passos fets des del govern espanyol en favor del diàleg a través de les comissions bilaterals. "El pas final ha de ser una votació, però no sobre la independència, sinó sobre un reforç l'autogovern de Catalunya". Això vol dir, ha aclarit Sánchez, una votació sobre un nou estatut. 

El president espanyol també ha respost el vicepresident català, Pere Aragonès. "El govern espanyol és clar respecte a l'autonomia de la Fiscalia", ha dit. Aragonès, en una entrevista a El País, ha reclamat al dirigent socialista que "orienti" la Fiscalia de cara al judici contra el procés. 

Sobre la polèmica dels llaços grocs, el president espanyol ha reclamat "menys gestos i més responsabilitat". "El Govern d'Espanya està en contra de tots els símbols que divideixin i separin", ha dit Sánchez, i ha afegit que, ara, la tota societat catalana no està representada perquè només hi ha símbols d'una de les parts. 

"El que està en joc a Catalunya no és la independència, sinó la convivència", ha insistit el dirigent socialista. En aquesta línia, ha demanat al Govern que "dialogui amb l'altra meitat de Catalunya" i ha recriminat a la majoria independentista que mantingui "tancat el Parlament".

Sánchez ha explicat també que té previst traslladar un consell de ministres fora de Madrid. En vol fer un a Catalunya entre octubre i novembre, i un altre a Andalusia. Sobre els pressupostos, Sánchez ha anunciat que preveu presentar-los a finals de novembre i s'ha mostrat convençut que el govern espanyol els podrà tirar endavant. Preguntat per una nova convocatòria d'eleccions a l'Estat, el president ha recalcat que abans caldrà recuperar l'estabilitat en tots els àmbits.