Gestionar la incertesa... i prou?

Per ara Torra és contundent en el discurs però no sabem com pensa fer efectiva la República. Avui també són notícia Sánchez, els pressupostos, les tensions a Foment, el celler de Felip VI, el "territori lliure" de Sant Pere de Torelló i Eduardo Galeano

03 de setembre del 2018
Ja torno a ser aquí! Espero que hàgiu tingut unes bones vacances i carregat les piles. Si encara n'esteu fent, feu-vos el favor de gaudir-les encara una mica més del que havíeu previst. El curs serà intens. En el terreny polític es gestionarà una gran incertesa pel judici als líders independentistes i els efectes que això pugui tenir en els propers mesos. Quim Torra i el seu Govern gestionaran la contradicció entre l'autonomia i l'anhel republicà. El panorama no és més clar a Espanya on Pedro Sánchez va fent amb un suport parlamentari escàs i que només es converteix en majoria operativa quan es contraposa amb molta claredat al PP. A la primavera, després del judici i dels debats de pressupostos a Barcelona i a Madrid, tindrem les municipals i europees. El debat de les llistes, de què suma més i què és més eficaç, serà present aquests mesos. Però també caldrà parlar de Barcelona i les altres ciutats. Sobre l'arrencada del curs de Colau llegiu aquesta informació de Jordi Bes.

La setmana arriba carregada. No només recordarem els plens de desconnexió del 6 i el 7 de setembre (en vaig escriure aquesta opinió, també en referència al moment actual). També per la conferència de Quim Torra en la que marcarà els reptes de la legislatura. Per ara, el president és contundent en el discurs però encara no dona pistes sobre com pensa fer efectiva la República i tampoc es preocupa per tenir un perfil diferenciat de Puigdemont. Ahir els vam veure junts en la seva entrevista, ja ritual, a El Punt Avui. Torra prometia "recuperar la iniciativa política". Per estar al cas us aconsello aquesta crònica d'Oriol March, que divendres també us va explicar en exclusiva com hi ha temptejos a Madrid, en aquest cas a través d'una cimera que, en secret, van mantenir Elsa Artadi i Carmen Calvo. El govern del PSOE no s'estova per ara. Sobre els reptes independentistes llegiu també Germà Capdevila a La Veu de Nació.

Qui també tindrà a dir serà el vicepresident Pere Aragonès, que amb la vista posada a Madrid i a possibles socis, com ara els comuns o la CUP, espera aprovar el proper pressupost. Us ho explica Roger Tugas en aquesta informació. Aquest matí estarem pendents de les entrevistes que, per començar el curs, han concedit Torra a Els Matins de TV3 i Sánchez a Hoy por hoy de la Cadena Ser. Els presos s'ho miraran des de Lledoners, Mas d'Enric i el Puig de les Basses. Els arriba, però, l'escalf. Ahir a Terrassa la plaça Vella es va omplir per homenatjar Josep Rull, que feia 50 anys. Anna Mira va ser-hi i va fer aquesta crònica.

Els presos han decidit anar "a l'atac" en el seu judici, que serà polític, tal com ha fet evident Miquel Iceta en unes desafortunades declaracions. Macià i Companys també els van afrontar políticament. Pep Martí ho va explicar en aquest reportatge imprescindible. Per cert que aquest dimarts Pablo Llarena s'hauria de presentar davant la justícia belga per respondre per la querella interposada pels exiliats. No ho farà tot i que la seva defensa ens costarà més de mig milió. Segurament en sortirà indemne, però és un pas necessari per apel·lacions posteriors.


Mala maror a la patronal. I on hi ha molta mala maror és a la patronal. L'exdiputat d'Unió Josep Sánchez Llibre ho té tot de cara per ser el nou president de Foment. Fa mesos que us ho anem explicant que es presentarà i va sumant suports. Però l'actual president, Joaquim Gay de Montellà, vol que ho sigui algú altre de perfil més unionista i proper a ell i busca candidats alternatius. Ara, a més, vol aspirar a liderar la CEOE. Aquesta tarda hi ha junta de Foment i li poden exigir que convoqui ja les eleccions internes. Pep Martíus explica les interioritats del House of Cards de la gran patronal. Per cert que avui la patronal i els sindicats CCOO i UGT signen l'Acord Interprofessional de Catalunya. Veurem quin recorregut té i si fa més eficaç la lluita contra l'atur i la temporalitat excessiva. En vam parlar amb Camil Ros, de la UGT en aquesta entrevista.

Vist i llegit

Un dels temes de l'estiu ha estat l'exhumació de Franco, que s'ha de fer abans de final d'any i un cop que s'aprovi el decret que validarà el Congrés. Podria ser traslladat al peculiar cementiri de Mingorrubio, a Madrid. El debat ha estat molt crispat i ha fet que Pedro Sánchez llancés fins i tot la possibilitat de crear, quaranta anys després, una comissió de la veritat. El PP i Cs no en volen ni sentir a parlar de remoure el passat i els pactes de la Transició i fins i tot ho fan amb llegendes urbanes i un negacionisme vergonyant que desmunta de forma precisa i amb dades aquest article del periodista Carlos Hernández a eldiario.es.

 El passadís

Qui ja ha tornat a la feina, segons la revista ¡Hola!, són els reis Felip i Letícia. Han tornat a casa seva i retrobar-se també amb les seves aficions. El monarca podria passar sense llibres i pel·lícules, però és un gran aficionat al vi. De fet, el celler de la Moncloa té més de 10.000 referències. I, per conservar-les en bones condicions, no s'està de res. Segons m'expliquen, Felip VI segueix fent-se portar sorra de les platges de l'oceà Índic per cobrir el terra del seu magnífic celler. És un caprici car, però el monarca afirma que és la que millor manté la humitat necessària per a que el vi no s'espatlli. Vida de reis.

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2012 el ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, a Osona, declarava el municipi "territori català lliure" i instava el Parlament a fer el mateix amb el conjunt del país de forma unilateral. La decisió, impulsada per l'alcalde de la població, el republicà Jordi Fàbrega va comptar amb el suport dels deu regidors de la llista associada a ERC i del de CiU. El plenari, en les vigílies de la primera gran Diada independentista, que abocaria Artur Mas a convocar unes eleccions prometent una consulta independentista, va concitar gran atenció mediàtica. El text de la moció esbossava com havia de ser la transitorietat entre l'autonomia i la República, que sis anys després s'establiria per llei al Parlament. Així ho vam explicar a NacióDigital. Fàbrega, que havia estat delegat del Govern a la Catalunya central a proposta d'ICV i ara és diputat provincial a més d'alcalde, havia estat pioner en accions d'aquesta mena. El 2010 va proclamar Sant Pere "moralment exclòs de la Constitució", en una Diada va cremar els Decrets de Nova Planta i va ser el primer alcalde en posar tot l'any l'estelada a l'ajuntament.

 L'aniversari

El 3 de setembre de l'any 1940 va nàixer a Montevideo, a l'Uruguai, on va morir l'any 2015, l'escriptor i periodista Eduardo Galeano, una de les figures de més per intel·lectual i influència a l'Amèrica Llatina. El seu assaig Las venas abiertas de América Latina, que va escriure amb només 31 anys, és clau per entendre els efectes del colonialisme al continent. Anys després va escriure la trilogia Memòria del foc sobre la història de l'Amèrica Llatina. Va viure a Argentina i a Espanya i és un referent de l'esquerra. Us deixo l'entrevista que Jaume Barberà li va fer al programa Singulars de TV3 poc abans de la seva mort.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi