Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nou curs polític que s'enceta aquest setembre suposa la recta final del mandat d'Ada Colau. Els pròxims mesos estaran marcats per la precampanya de les eleccions municipals, que se celebraran el maig del 2019, però Colau també té reptes més immediats. S'haurà de posicionar davant del nou calendari de mobilitzacions de l'independentisme per l'aniversari de l'1-O,
del qual ja se'n viurà un primer tast durant la Diada de l'11 de setembre, i l'imminent judici als presos. A més, té capítols pendents de resoldre en matèria d'habitatge, seguretat i pressupostos. L'oposició no li posarà fàcil i intentarà utilitzar qualsevol pretext per furgar en els punts dèbils del govern municipal, com ja ha demostrat aquest agost amb el top manta després que un turista resultés ferit en la disputa amb un manter,
cosa que ha motivat que Colau encadeni la tercera reprovació en pocs mesos.
Consensuar almenys uns comptes
Pugnar per limitar els lloguers
Pancarta contra l'expulsió dels llogaters d'un edifici de Barcelona. Foto: Adrià Costa
Colau va intentar abans de l'estiu consensuar una carta als reis per al nou govern espanyol del socialista Pedro Sánchez i per a l'executiu català del PDECat i ERC que encapçala Quim Torra, però no se'n va sortir.
Va retirar per sorpresa el debat del llistat de peticions just abans de debatre'l en un ple el juny i ja no ho ha intentat de nou perquè no ha trobat suports per aprovar-lo. Malgrat això, hi ha algunes demandes de la mateixa alcaldessa que són recurrents i que no ha deixat de plantejar. Sánchez ha anunciat que reformarà la llei d'arrendaments urbans per allargar la duració dels contractes de lloguer dels tres als cinc anys, una reivindicació de Colau per protegir els llogaters, però el president espanyol no contempla limitar els preus per llei com també exigeix l'alcaldessa. A mitjans de juliol,
la primera edil ja va advertir que la reforma legal és "insuficient" i va afirmar que l'Ajuntament estaria disposat a assumir la responsabilitat de regular els preus si l'Estat opta per no fer una normativa pròpia i li cedeix la competència. "Cal actuar ja", va insistir.
Obligar els promotors a fer pisos de protecció
Involucrar els Mossos contra el top manta
Aprovar el principal contracte municipal
Servei de neteja de Barcelona. Foto: Adrià Costa
El contracte de la neteja i la recollida d'escombraries és, amb diferència, el que suposa un import més elevat per a l'Ajuntament. El govern de Colau volia aprovar en el ple de l'abril els plecs per treure'l a concurs.
La nova contracta hauria d'entrar en vigor l'1 de novembre del 2019 i suposa un import de 2.456 milions d'euros a repartir durant vuit anys, o sigui 307 milions anuals. No obstant això,
el govern encara segueix en negociacions amb l'oposició. Tampoc el va arribar a portar a votació en el ple de juny, que era el segon termini que havia previst, i també el va acabar retirant del de juliol. Malgrat que s'havia plantejat remunicipalitzar el servei després de les irregularitats detectades en la seva prestació per part de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), una de les empreses que ara el tenen adjudicat, finalment ha optat per mantenir-lo externalitzat. Segons l'executiu municipal, els estudis desaconsellen municipalitzar, però s'incrementarà el control públic.
Mullar-se davant l'aniversari de l'1-O i el judici als presos
Colau a la manifestació del 3 d'octubre del 2017 contra la repressió. Foto: Josep M Montaner
La tardor es presenta moguda. Després de la Diada arribarà el primer aniversari de l'1 d'octubre, la jornada que ha passat a la història per la repressió de l'Estat i la determinació del sobiranisme per exercir el dret a decidir.
El calendari de mobilitzacions s'estrenarà l'Onze de Setembre. L'1 d'octubre i, sobretot, el judici als presos -que es preveu l'últim trimestre de l'any- obligarà Colau a posicionar-se de nou en un eix, el nacional, que no li resulta còmode per les diverses sensibilitats que conviuen en l'espai dels comuns. A més, a l'entorn de l'1-O es preveu que Carles Puigdemont doni forma a la Crida Nacional per la República.
I Puigdemont té un candidat per Barcelona, Ferran Mascarell. En la recta final de l'any s'haurien de desvetllar moltes de les incògnites que encara planen sobre quines candidatures es presentaran a les municipals i si ho faran alguns dels noms que s'han postulat,
com l'exprimer ministre francès Manuel Valls per Cs. També caldrà aclarir quina direcció pren
la iniciativa del periodista Jordi Graupera d'unes primàries obertes del sobiranisme. La concreció de tot plegat pot acabar polaritzant la precampanya i fent que l'agenda social que prioritza Colau quedi en un segon pla.
Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te subscriptor