La pretensió de Gay de Montellà de saltar a la CEOE inquieta a Foment

Les patronals química i metal·lúrgica s'hi enfronten i exigeixen eleccions ja mentre Sánchez Llibre suma suports per liderar els empresaris catalans i podria ser l'únic candidat

Joaquim Gay de Montellà.
Joaquim Gay de Montellà. | Adrià Costa
02 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:28h
Els darrers mesos de mandat de Joaquim Gay de Montellà al capdavant de la patronal Foment del Treball prometen ser emocionants. L'actual president dels empresaris catalans ja no pot presentar-se a un tercer mandat i ha d'abandonar el càrrec a finals d'any. Però sospesa presentar-se per succeir Joan Rosell, el president de la patronal espanyola CEOE, que també plega després de fer el camí que ara ell es planteja. Aquest dilluns se celebra una reunió de la direcció de Foment i pot ser moguda.

Gay de Montellà es resisteix a sortir d'escena i ha fet dos moviments darrerament que han causat un fort malestar en sectors de Foment. D'una banda, s'ha resistit a anunciar la data de les eleccions a l'organització catalana. Tradicionalment, té lloc abans de les eleccions a la CEOE, de manera que qui és elegit cap dels empresaris catalans pot anar a Madrid a fer valer el pes de Foment en la cúpula patronal espanyola. La CEOE celebrarà eleccions a mitjan de desembre i hi ha un candidat molt potent, el basc Antonio Garamendi.

De l'altra, ha posat pals a les rodes a la candidatura del vicepresident de Dani i exdiputat d'Unió Josep Sánchez Llibre, que apareix amb suports rellevants en aquests moments. Sánchez Llibre fa mesos que es mou, com a mínim des de l'abril passat tal com va explicar NacióDigital, i Gay de Montellà ha estat tot l'estiu buscant a la desesperada possibles candidats alternatius amb un perfil més unionista.

Però Gay de Montellà "amenaça" ara d'anar més enllà i presentar-se a les eleccions de la CEOE. Això pot ser un seriós contratemps pels interessos de l'empresariat català, que no vol un conflicte amb qui té ttos els números per rellevar Rosell, com és Garamendi. L'opció majoritària a Foment és elegir l'abas millor el nou cap de Foment i, tot seguit, negociar una presència rellevant de l'empresariat català a la CEOE.  

Segons fonts empresarials, Gay de Montellà podria anunciar en la reunió de dilluns que vol ser candidat a rellevar Rosell. Fa setmanes que manté contactes amb diferents sectors patronals espanyols pensant en aixecar una candidatura a la CEOE, però fins ara sembla que els seus suports són incerts.

Buscant vots a la Zarzuela?

Segons apunten fonts patronals, Gay de Montellà va comunicar recentment a la Zarzuela que pensava presentar la seva candidatura a la CEOE. Va causar estranyesa a alguns interlocutors empresarials del president de Foment que aquest els insinués que la Casa Reial podria veure amb bons ulls les seves aspiracions a liderar l'empresariat espanyol, una cosa que ningú dona per certa.

Fonts econòmiques interpreten els moviments de Gay de Montellà com un intent de fer valer la seva actitud bel·ligerant amb el sobiranisme durant els darrers temps per obtenir algun rèdit polític. 

Sánchez Llibre suma suports

Per la seva banda, Sánchez Llibre ha anat sumant suports rellevants els darrers dies i fins i tot podria ser l'únic aspirant a presidir Foment si Gay de Montellà no troba alternativa. La Federació Empresarial Catalana del Sector Químic, que va reunir la seva executiva dimarts passat, va decidir donar suport al vicepresident de Dani, destacant "el seu tarannà conciliador i centrat" i reclamar que Foment celebri eleccions com abans millor.

En aquests moments, s'han posicionat en favor d'unes eleccions immediates i de la candidatura de Sánchez Llibre pesos pesants dins del món patronal, com l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI), la Unió Patronal Metalúrgica, la Cambra de Contractistes i la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, entre d'altres. La Federació Empresarial de Carn i Indústries Càrnies demana també eleccions abans que les de la CEOE. En la mateixa línia podria estar el Gremi d'Àrids, que reuneix la seva direcció el proper dimarts. Un posicionament que dibuixa una autèntica "revolta" contra les pretensions de Gay de Montellà.