Artadi i la vicepresidenta Calvo es troben en secret a Madrid per suavitzar relacions

La consellera de la Presidència i la dos de Sánchez es van citar dimecres amb la trobada entre Torra i el president espanyol, que se celebrarà a la tardor, a l'horitzó

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo | ND
31 d'agost del 2018
Actualitzat el 01 de setembre a la 13:28h
Reunió a Madrid per encarar el curs polític i explorar les perspectives del diàleg. Aquests van ser els eixos que es van tractar en la cita que van mantenir a Madrid el dimecres la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la vicepresidenta de l'executiu estatal, Carmen Calvo, segons que ha pogut saber NacióDigital. Fonts coneixedores del contingut de la trobada expliquen que es van abordar -durant dues hores- els temes de l'agenda política bilateral, com ara la reunió que aquesta tardor han de mantenir Quim Torra i Pedro Sánchez, però portaveus oficials eviten confirmar el contingut i posen l'accent només en les polítiques sectorials que gestionen Artadi i Calvo, pesos pesants en l'estructura política dels dos executius.

Segons aquests portaveus la reunió va ser "privada", de "treball intern" i "cordial". Totes dues havien parlat per telèfon però no es coneixien personalment. Assenyalen que entre els assumptes competencials que comparteixen les dues dirigents i es van abordar hi ha les polítiques d'igualtat i dones. Hi va haver bona sintonia, recalquen.

Artadi és una de les conselleres del Govern més implicades en la interlocució amb Madrid i ja va ser l'encarregada de preparar l'ordre del dia de la reunió que van mantenir Torra i Sànchez el 9 de juliol a Madrid. En aquella ocasió, les trucades i trobades van ser amb Merixell Batet, ministra d'Administracions Públiques de Sánchez i dirigent del PSC. Les dues van coincidir després en la reunió de la comissió bilateral de l'1 d'agost, en la qual es va constatar la distància entre governs arran de la situació dels presos i del referèndum. Aleshores, però, la part catalana la va encapçalar el conseller Ernest Maragall, d'ERC.

Calvo ja es va reunir públicament el 12 de juliol amb el vicepresident Pere Aragonès, tot just tres dies després que ho fessin Torra i Sánchez a la Moncloa

La trobada entre la consellera de la Presidència i la vicepresidenta del govern espanyol s'ha celebrat uns dies abans de la conferència que ha de pronunciar dimarts vinent Torra, en la qual farà una crida a "repensar" el país sense fixar terminis ni posar damunt la taula un full de ruta concret, com sí es va fer en les dues legislatures anteriors. El contingut de la conferència, segons fonts governamentals, encara no està tancat al 100%, per bé que ja ha aixecat més d'una cella a Madrid en la mesura que el president de la Generalitat deixarà clar que el procés segueix endavant i que no pensa acceptar la sentència del judici de l'1-O.

El 155, latent

El detall del text no es coneixerà fins dimarts a les set de la tarda, moment en què Torra pujarà a l'escenari del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), però el que n'ha transcendit ja ha posat en alerta Sánchez. Fins al punt que ahir al vespre -hora catalana-, en roda de premsa des de Bogotá, va amenaçar amb un nou 155 sense citar-lo explícitament. Si el president de la Generalitat torna a la via unilateral, va indicar el líder del PSOE, "sap perfectament quin és el camí que l'espera". Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha avalat l'avís tot i que aquest divendres Sánchez ha evitat volar ponts posant en valor el diàleg.

La resposta de Torra ha estat tranquil·la: "Em dec i la meva obediència és al Parlament, on rau la sobirania dels catalans". En aquests termes s'ha expressat des de Perpinyà, on ha passat el dia de visita oficial, destinat a reunions amb alts representants de la regió nord-catalana i a inaugurar exposicions artístiques vinculades amb el procés. "Tindria un problema si no obeís al Parlament de Catalunya", ha volgut deixar clar el president, que un cop pronunciada la conferència prepararà la recta final de la commemoració de l'1-O i el debat de política general, el primer que afronta com a màxima autoritat del país.

Torra recorda a Sánchez que deu obediència al Parlament després que el president espanyol amenacés implícitament amb una nova intervenció

Torra, de passada, ha recordat que va acordar amb Sánchez que "la situació gravíssima que viu Catalunya s'ha de resoldre políticament" i s'ha mostrat sorprès amb que ara insinuï una nova intervenció de l'autonomia -com ja feien amb insistència PP i Cs- i quan semblava que s'entreveia "en una nova etapa de diàleg". "Nosaltres hi serem sempre, portarem arreu on anem la bandera del diàleg, la de la convivència i la del dret a l'autodeterminació", ha insistit, i ha assegurat que no s'aixecarà "mai d'una taula de negociació". És per això que, passi el que passi, la Generalitat vol que hi hagi una nova reunió de la bilateral abans que acabi l'any.

Sense "ultimàtums"

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha insistit en la roda de premsa posterior al consell de ministres que Torra no ha de fer "ultimàtums", però ha volgut deixar clar que no pensen -per ara- en una nova aplicació del 155. Aquest és un escenari que Pablo Casado, president del PP, li va plantejar a Sánchez en la reunió que van mantenir a principis d'agost, i Ciutadans -embarcat en una cursa per la confrontació amb els llaços grocs- sempre li retreu al president espanyol la manca d'acció amb Catalunya.

Els llaços grocs, de fet, són un dels aspectes que més estan tensionant l'escenari polític en les últimes setmanes. La Moncloa sospesa demanar al conseller d'Interior, Miquel Buch, que siguin retirats de la via pública. La concentració per l'agressió a la Ciutadella va acabar amb cops contra un càmera de Telemadrid -confós amb un professional de TV3- i, només unes hores abans, Albert Rivera i Inés Arrimadas van desplaçar-se a Alella per retirar símbols. La tardor, que ja es preveia excepcional, ha anat pujant de temperatura. En aquest context es van reunir aquesta setmana Artadi i Calvo, i és on es desenvoluparà la trobada Torra-Sánchez.