Torra farà una crida a «repensar» el país sense fixar terminis al procés

Membres del Govern demanen al president que, en la conferència de dimarts vinent a la tarda al TNC, vagi més enllà d'una tardor marcada pel judici de l'1-O

Primera reunió del Govern després de les vacances d'estiu
Primera reunió del Govern després de les vacances d'estiu | ACN
28 d'agost del 2018
La primera reunió del Govern posterior a les vacances ha servit perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, exposés davant dels consellers les línies mestres de la conferència que pronunciarà dimarts vinent a les set de la tarda al Teatre Nacional de Catalunya. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital -tant de Junts per Catalunya (JxCat) com d'ERC-, Torra farà una crida a "repensar" el país sense fixar terminis en clau de procés.

El text de la conferència, que està en ple procés d'elaboració i a l'espera de les aportacions que Torra ha demanat als consellers, tindrà els següents eixos: dret a decidir -una reivindicació que aglutina el 80% de la ciutadania, segons recalquen a Palau-, la situació dels presos polítics i la imminència del judici, les polítiques republicanes -que es plasmaran en el pla de Govern, a punt de sortir del forn- i la unitat d'acció al Parlament. Fonts coneixedores de la reunió de l'executiu d'aquest dimarts assenyalen que Torra no ha fet cap concreció, encara, sobre la posada en marxa del procés constituent, que en les negociacions amb la CUP per la investidura es va convertir en un dels eixos principals de discussió.

Les mateixes fonts indiquen que, després que el president de la Generalitat exposés les línies mestres del discurs, hi ha hagut consellers que han reclamat "buscar profunditat" i "anar més enllà" de la tardor, que políticament serà excepcional pel judici contra la cúpula del procés i les hipotètiques sentències condemnatòries que puguin arribar. Malgrat això, els dirigents d'ERC que formen part de l'executiu han rebut de bon grat el contingut de la intervenció de Torra, que al llarg de la tarda s'ha citat amb el vicepresident Pere Aragonès.

Els quatre eixos de la conferència seran el dret a decidir, la situació dels presos i el judici, les polítiques republicanes i la unitat d'acció al Parlament

Alguns membres del gabinet reclamen "més profunditat" en clau de polítiques sectorials, en la línia del pla de Govern que prepara cada departament. "Ha de quedar clar que s'està governant i que la voluntat és de legislatura llarga", manté un alt responsable governamental. Tot i això, a ningú se li escapa que el judici de la tardor, les sentències i les eleccions municipals del 2019 poden alterar tot el terreny de joc. "Encara que es negui, tothom té al cap aquests comicis", sostenen des de la sala de màquines del PDECat.

Mà estesa

Un altre dels aspectes que té assegurat el seu lloc en la conferència és l'apel·lació al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per tal que faci una oferta política que resolgui el conflicte amb Catalunya. Els missatges que han emès Torra i el president a l'exili, Carles Puigdemont, al llarg dels últims dies es basa en demanar "fets" a Sánchez i a reclamar-li "intel·ligència política". Fonts governamentals, malgrat aquestes apel·lacions, consideren "altament improbable" que el PSOE posi al damunt de la taula una oferta satisfactòria específica per a Catalunya que reconegui el dret a l'autodeterminació.

El context, en tot cas, ha canviat molt des de fa un any. "No es repetirà res del que va passar el 2017", recalca un alt dirigent consultat per NacióDigital. Torra té el repte de mantenir el pols des del Govern en consonància amb l'estratègia de Puigdemont -marcada pel Consell de la República, que s'hauria de posar en marxa en les properes setmanes- i mantenint obert el canal de diàleg obert amb Sánchez. Els dos presidents es reuniran aviat a Barcelona i, cap a finals d'any, tornarà a haver-hi una cita de la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Torra mantindrà l'oferta de diàleg a Pedro Sánchez, a qui tant ell com Puigdemont reclamen fets immediats i "intel·ligència política" per resoldre el conflicte

El missatge que es trasllada des del Govern és que no seran ells els qui "s'aixecaran de la taula", malgrat que l'actitud de Sánchez bascula entre els gestos simbòlics -i gratuïts, com ara la celebració d'un consell de ministres a Barcelona- i les concessions a la pressió que exerceixen des de fora el PP i Ciutadans. És el cas de la defensa aferrissada del magistrat Pablo Llarena en la demanda presentada pels exiliats a Bèlgica, i la investigació de la Fiscalia contra els Mossos per la identificació de persones que treuen llaços grocs. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha exigit a l'Estat que cessi les indagacions contra la policia catalana.

La junta de seguretat

Un dels consellers que està tenint més feina en les últimes setmanes és Miquel Buch, titular d'Interior, que està centrat en l'ordre del dia de la junta de seguretat de Catalunya. El ministre Fernando Grande-Marlaska, insisteix que en aquest ordre del dia hi ha de figurar la polèmica pels llaços grocs. La versió del Govern és que això és un aspecte d'ordre públic, i que són els Mossos els qui tenen plenes competències per gestionar la situació.

El cert és que els llaços grocs s'han convertit en protagonistes de l'estiu, especialment des de l'agressió d'aquest cap de setmana al Parc de la Ciutadella, aparentment sense cap relació amb el procés sobiranista. Ciutadans, però, segueix atiant el foc de la confrontació i celebra demà una concentració "per la convivència i contra la violència" pensada per seguir vinculant l'agressió amb l'independentisme. Artadi, en la roda de premsa posterior al consell executiu, ha desvinculat la violència del procés però ha alertat que la retirada de llaços grocs per part de l'unionisme pot tenir components "delictius" perquè es fa "amb pals" i la "cara tapada".

El Govern demana a la Fiscalia que aturi la investigació contra els Mossos per la identificació de persones que retiren llaços grocs, a les quals vincula amb maneres de fer "violentes"

És en aquest context enfangat que Torra prepara una conferència que ha generat moltes expectatives pel contingut i pel moment que ocupa en el calendari, just quan falti una setmana per una nova Diada i s'enceti la recta final dels actes de commemoració de l'1-O. En un context de redisseny de l'estratègia, el president apostarà per fer una crida a "repensar" el país sense fixar terminis. Ara espera les aportacions dels consellers per tancar el text.