El Grec 2018 s'acomiada amb 114.000 espectadors i ocupació rècord a Montjuïc

Redacció
01 d'agost del 2018
Actualitzat el 28 d'agost a les 17:49h
Festival Grec 2018
Festival Grec 2018 | Ajuntament de Barcelona
El Festival Grec tanca edició amb un total de 114.000 espectadors (107.000 de pagament) i una ocupació mitjana del 73,3%. En conjunt, la xifra d’assistents és lleugerament inferior a l’any passa (122.000), però amb 20 espectacles menys programats l’ocupació és moderadament més alta enguany (un 73,3%, 68,9% el 2017). Pel director del Festival, Francesc Casadesús, el principal motiu de satisfacció és l’augment de l’afluència de públic al Teatre Grec i els altres equipaments de Montjuïc on programa el Grec. Aquí els espectacles han registrat gairebé un 90% d’ocupació, un percentatge sense precedents al festival. Casadesús ha valorat l’increment però ha insistit que el seu repte és “seguir reduint espectacles” i “cuidar més les propostes artístiques”. “Si els polítics em deixen”, ha ironitzat.

“Evidentment, això no ho teniu en xifres, però la sensació general és que el festival ha anat molt bé, que artísticament hem pujat un graó i que els artistes locals han fet un salt, i si això vol dir fer menys espectadors, l’any que ve farem menys espectadors; si em deixen”. Així de clar ho ha expressat el director del Festival Grec en la roda de premsa de balanç del certamen aquest dimecres. 

Content amb el nivell artístic de l’edició i, especialment, amb l’ocupació rècord al Teatre Grec, Francesc Casadesús seguirà apostant per reduir el nombre de propostes artístiques –enguany n’han estat 84, vint menys que l’any passat-, “cuidant més les propostes” i fent que tinguin més temps de presència (més funcions) durant el festival. 

El Grec 2018 ha tancat edició amb un total de 114.000 espectadors, 6.830 dels quals ho han estat dels espectacles paral·lels i gratuïts programats en una seixantena de centres cívics, fàbriques de creació, etc. I la Plaça Margarida Xirgu, convertida en la “Plaça Major” del festival amb tota mena d’espectacles al carrer. 

L’altíssima ocupació als espectacles programats al Teatre Grec i equipaments de l’entorn com el Teatre Lliure o el Mercat de les Flors ronda el 90% d’assistència mitjana. Casadesús ha subratllat que aquesta és una dada que mai s’havia donat abans al festival, i ha valorat que la resposta del públic indica que el que estan programant “té interès”, fins i tot “aquestes propostes exclusives i més contemporànies que altres anys”. 

Menys espectadors al Grec Ciutat

La nota negativa del balanç en xifres del festival és el descens d’espectadors als espectacles del Grec Ciutat, que es desenvolupen en sales i espais allunyats de Montjuïc. Un total de 46.399 espectadors han assistit als 39 espectacles programats, això és, un 59,4% d’ocupació. L’any passat l’ocupació va ser del 70,1%, amb 56 muntatges i 56.950 espectadors. 

D’altra banda, enguany el públic del Grec s’ha fet una mica més local, amb un 82% dels assistents procedents de la ciutat (l’any passat van ser el 76%), i també més jove, amb una mitjana d’edat de 40 anys. Casadesús ha detallat que un 10% dels assistents han adquirit algun tipus d’abonaments -senyal de “fidelització” al seu entendre-, però també ha apuntat que al voltant del 80% ha estat públic “nou” del festival. 

El comissionat de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, s’ha sumat a la valoració en positiu d’aquesta edició del Grec. Al seu parer, el certamen és “cada vegada més referent i prescriptor d’espectacles internacionals important”. Subirats també ha posat l’accent en el rejoveniment del públic (“hi ha més interès per part del públic jove d’estar-hi present”) i en l’èxit de propostes que “aparentment semblaven més arriscades”.
Arxivat a