Gastronomia

10 consells bàsics per triar un vi al restaurant

Hem de guiar-nos pel preu? És garantia de qualitat? Ens hem de deixar recomanar?

per Redacció , 28 d'agost de 2018 a les 14:27 |
Una copa de vi | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot sovint, si som neòfits amb el tema dels vins, passem un mal moment a l'hora de triar l'ampolla al restaurant. Si estem en companyia, pot passar que ens faci vergonya dir que no en sabem, o pitjor encara, fer veure que en sabem quan no és veritat... El vi, com la cervesa, el vermut o la llet, o ens agrada o no ens agrada, i no estem obligats a saber-ne.

Les cartes normalment s'ordenen per denominacions d'origen, tot i que podem trobar-les també per tipus de vins, blancs, negres, rosats... I fins i tot per preus, de més barat a més car. Moltes vegades acabem escollint per la columna de la dreta, la del preu, i no sempre encertem. Ni els vins més cars són garantia de res, ni els més barats sempre compleixen les expectatives.

 

Alguns consells bàsics per escollir bé l'ampolla al restaurant


- Algunes cartes porten notes de tast indicatives de cada vi; "vi blanc jove i afruitat", "vi negre amb cos i criança de 12 mesos", "rosat de color pàl·lid, suau i llaminer"... Llegiu les notes, us ajudaran.

- Si no coneixeu cap vi o voleu tastar-ne algun de nou, pregunteu al sommelier! Per això hi són, ells han fet la carta -com a mínim, haurien de conèixer-la- i us guiaran amb la tria. Compte però amb el preu, pregunteu-lo abans de beure l'ampolla si no voleu sorpreses.


- Si sou en un restaurant de cuina de mercat, catalana, si us plau, escolliu vins catalans. N'hi ha de tots preus, tipus i colors. I si sou de viatge, tasteu els vins de la zona igual que fareu amb la seva gastronomia...

- Si sou en un restaurant italià, japonès o libanès i no coneixeu els vins de la carta, penseu amb el cava! Els escumosos són uns grans aliats, són apostes segures per la seva versatilitat. Combinen amb gairebé tot tipus de menjar. I ja els coneixeu.

- Si heu d'acompanyar un dinar potent, amb coccions llargues, de secrets, preses i carns de caça, escolliu un vi també potent, amb criança. O un cava, però amb poc sucre i llarga criança!

- Contràriament, eviteu els vins complexos o molt intensos si el menjar és suau; amanides, verdures, pastes...

- Compte si el restaurant té "vi de la casa". Solen ser els més dolents i molt sovint elaborats a 500 kilòmetres d'aquí.

- Si t'agrada una denominació d'origen, aposta pels seus vins, però no deixis de tastar-ne d'altres zones. Una DO és garantia de qualitat pel control dels vins que s'hi emparen però tots ells no tenen perquè agradar-vos.

- Tasteu nous vins, de noves zones. Quan més informació tingueu, més disfrutareu.

- I sobretot, us ha sobrat vi? Emporteu-vos l'ampolla a casa.
 

Carta de vins del Restaurant l'Era d'Arenys de Munt Foto: L'Era restaurant

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació