El Govern exigeix a la Fiscalia que aturi la investigació contra els Mossos pels llaços grocs

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, remarca el caràcter "violent" de la retirada de simbologia favorable a la llibertat dels presos i reclama avançar en la convocatòria de la junta de seguretat

El president de la Generalitat, Quim Torra, es dirigeix a la reunió del Govern acompanyat del conseller Damià Calvet
El president de la Generalitat, Quim Torra, es dirigeix a la reunió del Govern acompanyat del conseller Damià Calvet | ACN
28 d'agost del 2018
Actualitzat a les 14:16h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha carregat aquest dimarts contra la investigació de la Fiscalia als Mossos d'Esquadra per la identificació de persones que retiren llaços grocs. En aquest sentit, Artadi ha demanat que cessi aquesta investigació i ha recordat el component possiblement "violent" o "delictiu" de les persones que, "encaputxades" o bé acompanyades de "pals" retiren simbologia a favor de l'alliberament dels presos polítics.

"No haurien de posar en el punt de mira aquells que vetllen per tots els ciutadans", ha destacat la consellera de la Presidència, que ha demanat mantenir les converses per celebrar una junta de seguretat malgrat els punts de vista diferents entre l'Estat i la Generalitat sobre abordar-hi -o no- el cas dels llaços grocs. Segons el conseller d'Interior, Miquel Buch, aquesta qüestió és de competència exclusiva dels Mossos, però el ministre Fernando Grande-Marlaska manté que aquesta qüestió ha d'estar damunt la taula. "A Catalunya no hi ha violència al carrer", ha apuntat Artadi, que ha fet una apel·lació a la responsabilitat a "tots aquells que tenen micro" per no "polititzar" aquestes situacions. 

La polèmica pels llaços grocs va agafar ahir una nova dimensió després que la Fiscalia arrenqués una investigació en contra dels Mossos d'Esquadra per identificar les persones que han arrencat llaços grocs de la via pública. Aquest moviment suposa la cessió del govern del PSOE davant del PP i de Ciutadans, que han augmentat la pressió contra l'independentisme arran de presumptes episodis de violència vinculats als llaços grocs.

Artadi ha defensat la concentració promoguda per Ciutadans per protestar contra l'agressió del Parc de la Ciutadella, sobre la qual no hi ha vincles definitius amb la causa sobiranista. "L'espai públic no és neutre", ha apuntat la consellera de la Presidència, que ha demanat no "manipular" episodis com aquest.

Tardor excepcional

La cita de l'executiu ha estat precedida per la trobada que van mantenir ahir Torra i el president a l'exili, Carles Puigdemont, a Waterloo. Els dos dirigents independentistes van reclamar fets immediats a Pedro Sánchez, de qui esperen "intel·ligència política" de cara a la tardor. Torra i Puigdemont sostenen que els propers mesos poden estar plens "'d'oportunitats", malgrat la dificultat del context polític.

El president de la Generalitat obrirà oficialment el curs polític amb una conferència, dimarts vinent, en la qual traçarà el rumb dels propers mesos. El següent pas serà la posada en marxa del Consell de la República a Waterloo, sota el comandament de Puigdemont, que se solaparà amb la Diada i la recta final de la commemoració del referèndum de l'1-O. Després serà el torn del debat de política general, durant els primers dies d'octubre.

Serà en aquest context que el Govern haurà d'encarar el gruix de l'elaboració dels pressupostos, els quals preveu aprovar abans que acabi l'any amb el suport parlamentari suficient. La CUP ja ha apuntat que no acceptarà fer "sacrificis" per dur a terme polítiques autonomistes, de manera que l'executiu també espera encetar contactes amb els comuns. Els comptes reflectiran el pla de Govern, que sortirà del forn aquest mes.