Torra i Puigdemont exigeixen fets immediats i «intel·ligència política» a Sánchez

El president a l'exili carrega contra Ciutadans per l'estratègia de confrontació pels llaços grocs: "Abandonin tota esperança, a Catalunya no hi haurà violència"

Torra i Puigdemont, en una imatge des de Waterloo
Torra i Puigdemont, en una imatge des de Waterloo | ACN
27 d'agost del 2018
Actualitzat a les 20:14h
Quim Torra i Carles Puigdemont s'han reunit aquest dilluns a Waterloo per iniciar el curs polític. "No és una tardor qualsevol, sinó que és molt important. No l'hem de viure de manera nostàlgica, sinó reivindicativa", ha apuntat Torra, que ha evitat explicar si es posarà en marxa de manera immediata el Consell per la República. Tots els eixos del calendari polític -des de la Diada fins al judici al Tribunal Suprem- han estat damunt la taula d'una reunió que s'ha allargat des del migdia fins a mitja tarda en un hotel de Waterloo. Els dos dirigents han demanat "fets" i intel·ligència política a Pedro Sánchez, president del govern espanyol.

El president de la Generalitat ha apuntat que té "autonomia total" per prendre decisions, i ha volgut posar de manifest els "consells" que rep de tots els dirigents a l'exili. Especialment de Puigdemont, que és el "líder del moviment polític" independentista. Preguntats sobre la polèmica pels llaços grocs, el president a l'exili ha descartat que es produeixi una "confrontació" civil a Catalunya. "S'ha intentat crear una enginyeria de la confrontació per posar en marxa una narrativa que no prosperarà", ha destacat.

"Abandonin tota esperança, no hi haurà confrontació civil", ha reiterat el dirigent independentista, que ha apuntat que pot ser el trimestre de les "grans oportunitats". "Hi ha molta gent a Catalunya que demana ser respectada, i respectar la voluntat popular és un principi democràtic", ha destacat Puigdemont. "Tots aquells que flirtegen amb la violència, que vagin amb compte", ha apuntat el dirigent a l'exili.

Llarena i llaços grocs

El president a l'exili ha expressat "confusió" sobre la posició del govern espanyol sobre la defensa de Pablo Llarena en la demanda que hi ha en marxa a Bèlgica contra ell per part dels dirigents a l'exili. Llarena ha de declarar davant la justícia belga, teòricament, dimarts vinent citat per les defenses dels desplaçats.

Torra s'ha mostrat molt crític amb la decisió de la Fiscalia d'investigar els Mossos per identificar persones que retiren llaços grocs. "Aquest és un problema polític que requereix solucions polítiques. Necessitem començar a veure fets per part de Pedro Sánchez. Davant d'aquest trimestre de tanta complexitat, demanem intel·ligència política i fets a Sánchez", ha apuntat el president de la Generalitat.

Tardor calenta

A la trobada els han acompanyat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, a banda dels seus col·laboradors. Torra i Puigdemont han tingut un reguitzell de qüestions urgents damunt la taula, entre les quals la conferència que farà el primer dimarts vinent i la posada en marxa del Consell de la República.

Es tracta de la segona reunió que mantenen els dos presidents des que Puigdemont va tornar a Waterloo després del seu pas judicial per Alemanya, que finalment va descartar el delicte de rebel·lió del qual l'acusava el Tribunal Suprem. El calendari processal dels dirigents independentistes és un dels aspectes nuclears del curs polític, i marcarà la temperatura dels propers mesos. Torra i el seu antecessor a Palau consideren que pot ser una bona oportunitat per aconseguir un clima polític similar al del mes d'octubre de l'any passat.

La commemoració de l'aniversari del referèndum de l'1-O també apareix en l'horitzó de la reunió. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha assenyalat aquest dilluns que una de les opcions que hi ha damunt la taula és la convocatòria d'una "aturada de país" a l'estil de la del 3-O i del 8-N del 2017, per bé que ha indicat que es tracta d'una proposta "molt embrionària" que ha de ser tractada amb sindicats i entitats.