​Barcelona prohibirà les bicis a les voreres el 2019

L'1 de gener de l'any vinent acabarà la moratòria vigent

Bicis a Barcelona
Bicis a Barcelona | Adrià Costa
Janira Planes
24 d'agost del 2018
Actualitzat a la 13:07h
Circular amb bicicleta a les voreres de Barcelona estarà totalment prohibit a partir de l'1 de gener de 2019. L'Ajuntament ha anunciat aquest divendres en roda de premsa la fi de la moratòria que permetia als vehicles de dues rodes passar per l'espai reservat a vianants. Només ho podran fer si l'ample és superior als cinc metres i hi ha més de tres metres d'espai lliure.

El gerent de mobilitat i infraestructures, Manuel Valdés, ha remarcat que durant aquests mesos s'haurà d'establir el procés concret juntament amb la Guàrdia Urbana per establir sancions. Es calcula que aniran dels 100 als 500 euros segons la gravetat de la infracció.

Casos puntuals en què es podrà circular per les voreres

Només en quatre ocasions serà permès circular per les voreres, per exemple, si l'ample de les voreres és superior a 5 metres i n'hi ha 3 d'espai lliure. També ho podran fer els menors de 12 anys i els adults que els acompanyin, sense que aquests segons circulin en bici, ha puntualitzat Valdés. Tampoc s'imposarà sanció si el carril bici està situat en una vorera i no es circula a més de 10 km/h i si es circula de nit (entre les 22.00 i les 7 h.) per voreres superiors a 4.75 metres i 3 m. d'espai lliure.

La xarxa de carrils bicis arribarà als 200 quilòmetres

La decisió coincideix amb l'anunci que la xarxa de carrils bicis arribarà als 200 quilòmetres aquest mes de setembre. No obstant, la xifra no coincideix amb la que tenia prevista l'Ajuntament, que l'any 2016 parlava de la creació d'una xarxa de 308 quilòmetres per l'any 2018. La tinenta d'alcaldia, Ecologia, Mobilitat i Urbanisme, Janet Sanz ha remarcat que la xifra no és l'esperada perquè es tractava tan sols de "previsions" i a mesura que s'ha anat actuant a peu de carrer "s'han anat modificant".

No ha amagat que les tensions entre els diversos col·lectius en matèria de mobilitat han dificultat la tasca i ha posat èmfasi en el fet que l'Ajuntament ara es vol centrar a consolidar aquesta xarxa de 200 quilòmetres.

Des de principis de 2018 s'han posat en servei un total de 22 nous carrils bici i connexions de la xarxa ciclista, i està previst executar-ne 13 més. A més, prop del 90% de la població ja disposa d'un carril bici a menys de 300 metres de casa seva.

 
Propers carrils bici a la ciutat de Barcelona:
1. Eix Rambla Onze de Setembre Rambla Fabra i Puig - C/Concepció Arenal: Eix vertical entre C/Segre i Av/Meridiana en sentit unidireccional direcció Meridiana.
2. Eix Mineria – Matemàtiques: Eix horitzontal que connectarà la Gran Via de les Corts Catalanes amb el passeig de la Zona Franca.
3. Eix Dublin Rovira i Virgili: Carril bici bidireccional que enllaça la Rambla Onze de Setembre amb la plaça de Can Fabra. Paral·lelament, el Districte de Sant Andreu habilitarà com a itinerari ciclable el tram del C/Concepción Arenal entre Dublín, Rovira i Virgili i Rambla Onze de Setembre.
4. Cruïlla Av/Rio de Janeiro – Av.Meridiana – Pg. Santa Coloma: Carril bici bidireccional que permet el carril bici d’Av/Rio de Janeiro amb el carril bici per vorera existent del Pg. Santa Coloma.
5. C. Camèlies: (C/Sardenya i Pisuerga): Obra d’urbanització amb carril bici bidireccional segregat en calçada en banda muntanya.
6. Cruïlla Av. Diagonal a la Plaça Maria Cristina: Connexió entre el carrer Joan Güell i el carril bici d’Av Diagonal que transcorre per la mitjanera banda muntanya.
7. Cruïlla Av/Diagonal a la Pius XII: Carril bici bidireccional en calçada amb peces segregadores i agulles que transcorre per l’interior de la rotonda i únicament per la banda mar i els lateral Llobregat/Besos, sense continuïtat en la banda muntanya.
8. Urbanització integral d’Av/Meridiana entre Glòries i C/Mallorca: En el tram entre Independència-Aragó, la nova urbanització de l’avinguda mantindrà una rambla central que disposarà de carril bici unidireccional i segregat que s’ubicarà a cada costat de la rambla. En el tram entre Aragó i València, l’espai verd central inclourà un nou carril bici bidireccional de 4,30 metres.
9. Ronda de Sant Pere: Carril bici bidireccional que connectarà el carril bici existent al C/Girona I el carril bici del passeig de Sant Joan. 
10. Carril Perimetral Nord Est de la Zona Franca: Connectarà amb el carril bici del Parc Logístic. Executat per l’AMB.
11. Eix Torre Melina / Albert Bastardes / Manuel Azaña: Carril bici bidireccional que va des de Av. Diagonal banda muntanya fins els carrils bici d’Avinguda Xile. Amb trams centrals i trams laterals i amb la connexió a través de la rotonda per on també transita el tramvia, en aquest tram el recorregut serà unidireccional
12. Eix Arístides Maillol - Riera Blanca: Carril bici bidireccional entre Av/Doctor Marañón i C/de Sants.
13. Pl. Letamendi: Reestructuració de les calçades laterals de la plaça Letamendi i adequació dels passos de ciclistes en el C. Aragó.
Arxivat a