Drogues

L'alcohol, la droga amb més demanda de tractament a Catalunya

13.716 persones van iniciar tractament de deshabituació de drogues l'any 2017 en algun dels 62 Centres d’Atenció i Seguiment (CAS)

per Redacció , 20 d'agost de 2018 a les 14:27 |
Ampolles de diversos tipus de begudes alcohòliques | Pixabay
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’alcohol ha estat la droga amb més demanda de tractament l'any 2017 segons l’Informe del Sistema d’Informació sobre Drogodependències 2017 del departament de Salut que s’ha fet públic aquest dilluns.

Un total de 13.716 persones van iniciar un tractament de deshabituació del consum drogues l’any passat a Catalunya, un 43% de les quals per alcohol (5.952). El volum d'inicis de tractament es manté "estable" els darrers anys, establint l’alcohol com la droga amb més demanda de tractament i confirmant el repunt de la cocaïna, iniciat dos anys enrere.


Salut no considera "significatiu" ni atribuïble a un augment del consum d'alcohol aquest increment de sol·licituds de tractament. El subdirector general de Drogodependències del Departament de Salut, Joan Colom, ha explicat l'elevat percentatge d'atencions per "inici de tractament" registrats l'any 2007. "És absolutament normal i lògic que hi hagi moltes més demandes de tractament any rere any, tenint en compte la magnitud del consum", ha afirmat.

L'alcoholisme, una malaltia amagada

 
Coincidint amb Colom, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha fet notar la "hipocresia social" que, al seu entendre, fa molt "cridaners" els consums de cocaïna o heroïna mentre passen més desapercebuts els d’alcohol i tabac, "les dues drogues que més morbiditat i mortalitat produeixen".

Colom ha il·lustrat la "magnitud" de l’alcoholisme a la societat en apuntar que el conjunt de l’atenció especialitzada en drogodependències a Catalunya atén "només entre el 20% i el 25% de les persones que tenen aquest problema". "Continua sent una malaltia molt estigmatitzant i amagada", ha observat Colom abans d’insistir en el missatge que "existeixen tractaments efectius que cal fer "com més aviat millor".


Els tractaments per cocaïna, a l’alça

Una segona dada rellevant de l’estudi és el repunt dels "inicis de tractament" per cocaïna. El 2017 van ser més de 3.000 les persones sol·licitants, la qual cosa manté la tendència a l’alça iniciada el 2015 després d’anys de caiguda sostinguda del registre.

Colom ha admès que "caldrà seguir" aquest augment però, per ara, ha circumscrit el repunt a la “demanda de tractaments” i ha insistit que no es pot vincular el volum puntual de tractaments de deshabituació amb l’increment o disminució del consum general de la substància.

Altres drogues com l'heroïna, cànnabis o tabac

Quant a les atencions per altres drogues, el 2017 l’heroïna va suposar un 13% del total, el cànnabis un 12%, el tabac un 4% i les drogues sintètiques un 5%. Segons l’Informe Sistema d’Informació sobre Drogodependències, el perfil mitjà del qual sol·liciten iniciar un tractament de deshabituació és el d’una persona d’entre 30 i 50 anys (en un 78%, homes)-, de nacionalitat espanyola en un 84% dels casos, estudis “bàsicament” primaris, residència estable al país i “el doble o triple de possibilitats d’estar a l’atur”.

Per sexes, el 78% dels sol·licitants l’any 2017 van ser homes, per només un 22% de dones. La diferència és especialment gran en els tractaments per cocaïna, heroïna i cànnabis, una mica més moderada amb l’alcohol (75% / 25%) i gairebé inexistent amb el tabac (54%/46%).

Un dels aspectes que destaca l’Informe fa referència a la convivència d’aquestes persones amb el seu entorn. En aquest sentit, i malgrat que les edats mitjanes d’inici de tractament en totes les drogues (menys el cànnabis) estan per sobre dels 38 anys, un 23% de les persones que han iniciat un tractament viu amb els pares. “Això ens podria fer pensar en les dificultats de portar una vida personal i independent que es poden associar a l’addicció a una droga”, apunten.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació