Els Mossos tracten l'atac a Cornellà com un atemptat «clarament terrorista»

La policia catalana convoca aquesta tarda una subcomissió d'informació per analitzar l'atac amb la Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Els Mossos d'Esquadra, al domicili de l'atacant
Els Mossos d'Esquadra, al domicili de l'atacant | ACN
20 d'agost del 2018
Actualitzat a les 19:39h
Els Mossos d'Esquadra tracten l'atac d'aquest dilluns a la comissaria de Cornellà de Llobregat com un atemptat "clarament terrorista". Ho ha afirmat Rafel Comes, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, en una roda de premsa realitzada dins la mateixa comissaria, per donar informació sobre els fets. 

Poc després de les 5.50 hores d'aquest dilluns, un home ha estat abatut quan ha intentat atacar amb un ganivet un agent de la comissaria de Cornellà, al crit d'"Allahu Akbar” (“Al·là és gran”). L'individu tenia uns 30 anys i era veí del municipi d'origen algerià.

Segons ha precisat Comes, l'atacant ha intentat accedir a la comissaria trucant per l'intèrfon i ha afirmat "de manera insistent", que havia de fer una consulta. Quan la persona que hi havia a la recepció ha accedit a obrir la porta, l'home "s'hi ha abraonat" amb un ganivet de dimensions considerables i amb "voluntat clarament homicida i predeterminada a acabar amb la vida" de l'agent, ha assegurat el comissari enc ap. Davant d'aquesta situació, ha continuat, el mosso "ha fet ús de l'arma del foc" per "salvar la seva pròpia vida".

Un atemptat terrorista, a determinar si és gihadista

Mossos qualifica l'atemptat de "clarament terrorista" perquè es tracta d'un atac dirigit directament a un agent del cos policial i per les paraules que han acompanyat l'atac, fent referència a Al·là. A més, el fet que la investigació de l'atac hagi estat assumida per l'Audiència Nacional referma els indicis terroristes, tot i que, segons Comes, està per determinar si es pot qualificar de gihadista. En qualsevol cas, Comes no considera provable que l'atac fos planejat, tot i que la voluntat era "clarament predeterminada a matar". 

El jutjat d'instrucció 2 de Cornellà ha practicat l'aixecament del cadàver, i ha acordat la confiscació de l'arma. També ha demanat que es facin les proves de balística, que ja estan en marxa. El cas, però, el portarà l'Audiència Nacional, que continua amb les diligències.

"La investigació acaba de començar", ha remarcat el comissari en cap. Sobre aquesta, ha indicat que "queda molta feina al lloc dels fets" i també s'ha de conèixer el resultat de l'autòpsia, que es farà durant el dia. Respecte de les diligències, els serveis d'intel·ligència de Mossos estan treballant en totes les hipòtesis, conjuntament amb els cossos de seguretat estatals.

Investigacions obertes al lloc dels fets

Agents dels Mossos estan fent les gestions per entrar al domicili de l'atacant per tal d'iniciar les investigacions sobre les possibles motivacions d'aquest home de 29 anys i nascut a Algèria. La policia ha aixecat acta del cadàver de l'atacant poc abans de les 10.00 i, posteriorment, se l'ha endut amb una furgoneta. L'home vivia al carrer Garraf 6, a tres carrers de la comissaria, on s'està procedint a realitzar un escorcoll.

Els detalls sobre el moment de l'atac, el nombre de trets o el lloc del cos on s'ha disparat resten sota secret de sumari, ha indicat el comissari, que tampoc ha precisat si l'exparella de l'home està en custòdia policial. 

A hores d'ara, els Mossos han donat ordres a totes les comissaries del país perquè prenguin mesures d'autoprotecció, fins que no es tingui tota la informació sobre l'atac, i han convocat la subcomissió d'informació i el Gabinet de Coordinació Antiterrorista, on la policia catalana es reunirà amb comandaments de la Guàrdia Civil i Policia Nacional. La reunió estarà encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, a les 17.30 hores. 

El Ministeri de l'Interior manté el nivell 4 de l'alerta

Tot i els fets, la Mesa de Valoració de l'Amenaça Terrorista del Ministeri de l'Interior ha acordat mantenir el nivell 4 de l'alerta antiterrorista. La mesa es reuneix amb una periodicitat mínima setmanal per avaluar qualsevol canvi en la situació de l'amenaça i després de l'intent d'atac d'aquesta matinada ha avançat la trobada a aquest matí. D'altra banda, per reforçar la seguretat dels agents policials, la Secretaria d'Estat ha decidit activar els protocols de mesura d'autoprotecció complementària.

Un fet "aïllat" que no afecta la convivència

Per la seva banda, l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat assegura que l'atac és "un fet aïllat" que "en cap cas afecta la convivència ni posa en risc la normalitat de la ciutat". En aquest sentit, el consistori ha emès un comunicat per enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i demana que no es treguin conclusions fins que no hi hagi un resultat "concloent" de la investigació. El consistori també ha lamentat els fets, mostra la màxima confiança en l'actuació policial i posa tots els recursos municipals a disposició dels investigadors.
 

Escorcoll al domicili de l'atacant. Foto: ACN

 

Els serveis funeraris s'han endut el cos sense vida de l'atacant. Foto: ACN