Record i flors a la Rambla, en l'emotiu acte d'homenatge del 17-A

Centenars de persones omplen el centre de Barcelona per reclamar una ciutat de pau i convivència, després de l'atemptat que va deixar 16 morts i més d'un centenar de ferits

Víctimes i familiars en l'ofrena floral davant del mural de Joan Miró a la Rambla.
Víctimes i familiars en l'ofrena floral davant del mural de Joan Miró a la Rambla. | Sergi Càmara
Jordi Bes / Aida Morales
17 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:36h
Barcelona vibra. Els actes d'homenatge per l'aniversari dels atacs terroristes que van colpir Catalunya el passat 17 d'agost del 2017 recorden, aquest divendres, el dolor, però també la fortalesa de les víctimes. Es tracta d'un dia de memòria. Centenars de persones s'han acostat a l'ofrena floral del mosaic de Joan Miró que hi ha a la Rambla en un clam unànime per la pau i en record de les persones ferides o que van perdre la vida durant els atemptats. Així, les víctimes i els seus familiars s'han convertit en els veritables protagonistes, que han avançat fins al lloc entre aplaudiments.


L'ofrena floral ha estat el primer pas d'aquest homenatge, que s'ha iniciat després de la declaració institucional del Govern de la Generalitat, sota la polèmica assistència del rei Felip VI als actes. Malgrat que durant les últimes setmanes les víctimes han fet una crida a no polititzar l'homenatge, la política s'ha fet evident en diferents moments. Una manifestació espanyolista i en defensa de la monarquia a Canaletes ha estat un primer element que s'ha programat en paral·lel a l'ofrena floral. Per contra, una gran pancarta avisant que Felip VI "no és benvingut" a Catalunya ha onejat des d'un dels edificis principals de plaça Catalunya.
 
A la Rambla, les víctimes i les famílies han estat les primeres a dipositar flors blanques, grogues i blaves al lloc on es va aturar la furgoneta. Poc després ho han fet les autoritats i, amb posterioritat, desenes de ciutadans que s'han volgut solidaritzar. 
 
Acte de respecte i multitudinari

La Rambla s'ha anat omplint de gent des de primerah ora del matí. Aquest emplaçament és per on va circular donant cops de volant la furgoneta que conduïa Younes Abouyaaqoub. La massacre va causar més d'un centenar de ferits i 16 morts d'arreu del món. Familiars i representants de les víctimes s'han reunit aquest divendres al matí amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

L'acte de l'aniversari del 17-A té el lema "Barcelona, Ciutat de Pau" i es planteja "auster, senzill i emotiu", segons l'Ajuntament, que ha tancat el protocol amb el Govern i en col·laboració amb la delegació del govern espanyol a Catalunya. A la plaça de Catalunya es donarà protagonisme a la música i als ferits i familiars, i no hi haurà parlaments oficials. La commemoració consistirà en una interpretació musical que anirà a càrrec de més de 50 alumnes voluntaris de les cinc escoles municipals de música de Barcelona i el Conservatori Municipal. La conduirà la periodista Gemma Nierga.

Obrirà l'actuació El cant dels ocells, interpretat per cinc violoncel·listes, un contrabaix i un piano de mitja cua, i després es llegirà un text en els set idiomes de les víctimes mortals: català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany. Per a Felip VI, serà l'únic acte públic de la seva nova visita a Catalunya. A més d'ell, hi acudiran el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el del Govern, Quim Torra, el del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, i hi haurà presència institucional dels ajuntaments de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. Torra hi anirà acompanyat d'una àmplia representació del Govern. 

En l'acte a la capital també hi haurà representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien les víctimes mortals, i membres de tots els cossos policials, serveis d'emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l'atenció als atemptats. Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, serà a la zona d'autoritats. També ha confirmat que hi acudirà el president del PP, Pablo Casado, i el de Cs, Albert Rivera, mentre que no hi serà la CUP ni tampoc l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que se centra en l'acte d'homenatge a Lledoners de la tarda, organitzat amb Òmnium.

Concentracions a favor i en contra del rei

En paral·lel, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat una marxa per homenatjar les víctimes, però han renunciat a participar en cap acte amb Felip VI. A través del seu compte de Twitter, han afirmat que retran homenatge a les víctimes amb "tots aquells polítics i aquelles associacions que siguin del poble pel poble". La convocatòria és gairebé simultània a l'acte institucional on participarà el monarca. Els CDR han organitzat la marxa a les 10 del matí a la Plaça Portal de la Pau, on està situada l'estàtua de Colón, sota l'eslògan "no tenim Rei". A aquesta s'hi ha sumat la CUP, que ha afirmat que no vol compartir ''capçalera'' amb un ''comercial d'armes'' com consideren Felip VI.

Acte de l'ANC i Òmnium a Lledoners

L'ANC, que plantarà el rei, i Òmnium Cultural han organitzat un acte a partir de les 18.30 davant de la presó de Lledoners, on hi ha reclòs Forn, per tal d'homenatjar les víctimes. Torra visitarà l'exconseller a les sis i, després, intervindrà en la commemoració. La dona de l'exconseller prendrà la paraula juntament amb Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea; Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural; i Josep Maria Cervera, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El dissabte serà el torn de Cambrils, un altre dels escenaris dels atemptats. L'acte de record a les víctimes serà a les 10.30 h al passeig Marítim, davant del Club Nàutic, on es va produir l'atac que va deixar una persona morta, set ferides i cinc terroristes abatuts, recorden des de l'Ajuntament. Aquí s'hi preveu l'assistència de Torra i diversos consellers, i Casado també ha anunciat la seva assistència. Hi haurà parlaments, una interpretació musical, la descoberta d'un memorial que han elaborat els serveis tècnics municipals i una ofrena floral. Aquest punt es va convertir en un memorial espontani amb ofrenes i missatges que es van deixar els dies posteriors a l'atemptat, i és per aquest motiu que s'ha decidit que en aquest mateix lloc s'instal·li un memorial permanent per la pau.
Arxivat a