L'entorn de Puigdemont assenyala Mascarell com a candidat a Barcelona

El delegat del Govern a Madrid, partidari d'una llista unitària, ja està duent a terme trobades sobre el model de ciutat i prepara una aparició pública per al setembre després de parlar amb el president a l'exili

Mascarell i Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Mascarell i Puigdemont, en una imatge d'arxiu | ACN
05 d'agost del 2018
Actualitzat el 07 d'agost a les 11:20h
Si no hi ha eleccions catalanes anticipades -una possibilitat que apareixerà damunt la taula en els propers mesos, especialment si el Govern és incapaç d'aprovar els pressupostos-, les municipals del maig del 2019 seran les primeres en les quals l'independentisme calibrarà les seves forces després recuperar la Generalitat. Bona part de les mirades estan centrades en la batalla de Barcelona, on Ada Colau aspirarà a revalidar la victòria en un context de sacsejada respecte fa tres anys. Un dels noms que serà protagonista serà el de Ferran Mascarell, delegat del Govern a Madrid i a qui l'entorn de Carles Puigdemont assenyala com a candidat de la Crida Nacional per la República a la capital catalana.

Mascarell ja fa setmanes que és considerat per l'entorn de Puigdemont el principal actiu d'un nou projecte per a Barcelona. No és casualitat que l'exconseller fos protagonista a la presentació en societat de la Crida el 16 de juliol. Va llegir el manifest fundacional al costat de Gemma Geis, diputada de Junts per Catalunya i dona de la màxima confiança del president a l'exili. Des d'aquell dia, és considerat pel nucli del president a l'exili com una figura rellevant en el futur immediat de la nova plataforma.

Segons fonts properes a Puigdemont consultades per NacióDigital, Mascarell ja està mantenint trobades amb personalitats diverses sobre el model de ciutat i, si cal, està disposat a "liderar" una candidatura. L'exconseller de Cultura -provinent del PSC i incorporat a l'executiu d'Artur Mas el 2011- prepara una aparició pública al setembre similar a la que ja va fer al maig, i manté contactes amb l'equip de Jordi Graupera, que impulsa unes primàries republicanes en les quals ERC i PDECat no hi participen.

Munté ha estat escollida candidata del PDECat, però al partit donen per fet que no serà la candidata a l'alcaldia si es concreta el nou moviment

El delegat del Govern a Madrid, cessat amb l'article 155 però recuperat en el càrrec pel nou president de la Generalitat, Quim Torra, ha tractat directament la qüestió de Barcelona amb Puigdemont. El dirigent sobiranista a l'exili també coneix de primera mà el projecte de Graupera -ell mateix va ser qui li va presentar en una trobada a Waterlooo-, però no compta amb el seu aval. La idea del filòsof i col·laborador en mitjans de comunicació, segons diverses fonts consultades, és "portar fins al final" les primàries republicanes a Barcelona i convertir-se en candidat, probablement amb el suport orgànic de Demòcrates.

Una de les qüestions pendents sobre la hipotètica candidatura de Mascarell és el format amb el qual es presentaria. La Crida Nacional per la República, liderada per Puigdemont, Torra i Jordi Sànchez, encara no té definit l'esquema orgànic -l'anirà bastint fins a principis d'octubre, moment en el qual hi haurà la presentació pública-, però sí que té clar que participarà en les eleccions municipals. Una de les opcions és que aprofiti l'estructura del PDECat, que en l'assemblea del juliol va acordar sumar-se al moviment. El partit nacionalista va fer unes primàries guanyades per Neus Munté.

En tot cas, l'exconsellera de la Presidència "té coll avall" -així ho testimonien alts dirigents de la formació- que no serà la candidata. Puigdemont li va fer costat a través d'un vídeo gravat quan Munté -en aquell moment presidenta del PDECat- el va visitar a Berlín, però el dirigent a l'exili prefereix un nom allunyat de les dinàmiques de partit. De fet, en un moment determinat de les negociacions que van desembocar amb la investidura de Torra, Puigdemont va arribar a considerar Mascarell com a possible candidat a la Generalitat. La idea, per cert, era ben vista per Artur Mas i per David Madí, segons fonts del partit. Ara visualitza Mascarell com a candidat a l'alcaldia de Barcelona.

Marca i marques

L'escenari ideal per al president a l'exili és que hi hagi una candidatura unitària del sobiranisme a Barcelona, però aquesta possibilitat es remota, a hores d'ara. ERC ja té escollit el candidat, Alfred Bosch -no ha fet cap gest per canviar de cap de llista-, i s'ha allunyat dels plantejaments d'aquest tipus després de la confecció de Junts pel Sí. La CUP mai participa en propostes com aquesta, i la negativa orgànica de nacionalistes i republicans a participar en les primàries de Graupera impossibiliten bastir una proposta que aglutini sigles sobiranistes.

Un dels esculls, segons fonts coneixedores de les converses, és com sumar els representants escollits per als consells comarcals i les diputacions. Sí que és cert que dirigents propers a Puigdemont han interactuat amb Graupera per participar en l'elaboració del reglament de les primàries, però sense arribar a acords concrets. La idea del col·laborador en mitjans de comunicació és tenir-lo llest a la tornada de les vacances, però en una entrevista a NacióDigital ja apuntava que, si calia esperar al Nadal per sumar els partits a la votació interna, no plantejaria inconvenients.

Per articular la Crida a nivell municipal, Puigdemont necessita l'ajuda d'un PDECat que va decidir presentar-se com a Junts per Catalunya

En tot cas, però, les maquinàries de les formacions ja funcionen a ple rendiment. El PDECat va acordar presentar-se a les eleccions com a Junts per Catalunya, la marca electoral del 21-D que ja ha estat registrada com a partit polític. A falta de veure com s'articula la Crida al territori -on necessitarà, per qüestions tècniques i logístiques, el múscul de l'antiga Convergència-, a la majoria de poblacions ja s'estan aprovant candidatures replicant la fórmula de les últimes eleccions al Parlament. A Barcelona, Mascarell és el més ben posicionat per encapçalar la fórmula que dissenyi Puigdemont.