La Festa Major de Gràcia 2018 serà més inclusiva, sostenible i antimasclista

Una vintena de carrers participen en el concurs de guarniments, i prop d'un miler d'activitats se celebraran durant els 7 dies que dura la festa

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell
El regidor de Gràcia, Eloi Badia, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell | BCN Gràcia
Janira Planes
31 de juliol del 2018
Actualitzat el 01 d'agost a les 12:12h
La celebració del bicentenari i l'inesperat atac terrorista a la ciutat de Barcelona van marcar l'edició de la Festa Major de Gràcia l'any passat. Enguany, la festa torna amb força del 15 al 21 d'agost al barri de Gràcia de Barcelona, on hi ha organitzades prop d'un miler d'activitats. 

Dels 21 carrers i places que participaran en el concurs de guarniments, el carrer Verdi celebrarà els 40 anys que fa que participa en el concurs, el carrer Llibertat, 20 anys, i el carrer de la Perla, 10. Els carrers de Berga, la Travessia de Sant Antoni, Puigmartí, Mozart i Tordera, entre d'altres, també participaran del concurs. Els espais festius s'ubicaran en quatre de les places de la vila: la plaça de les Dones del 36, la plaça de la Revolució, la plaça del Sol i la plaça del Diamant. 

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha remarcat que "tots els carrers estan treballant de forma intensiva per acabar els guarniments". Enguany, pren especial importància la campanya "respectem el guarnit", que pretén sensibilitzar els visitants i visibilitzar que atemptant contra els guarnits s'atempta contra el principal signe d'identitat de la Festa Major de Gràcia.

Elena Carreras, cap de servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, serà la pregonera de la Festa Major. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha remarcat que "hi havia un dèficit històric de dones pregoneres" i la doctora Carreras, que va ser la primera doctora en separar uns germans siamesos dins l'úter matern, va estar molt vinculada al naixement de l'Associació de Veïns Vila de Gràcia.

Per unes festes antisexistes

Un any més, la Festa Major de Gràcia s'adhereix a la campanya de festes majors lliures d'agressions sexistes i ha augmentat un 10% el nombre de sanitaris a la via pública, que en total sumen més de 130 i pretenen augmentar la seguretat de les persones usuàries. Dues parelles itinerants d'informadors i assessors circularan per diversos espais i se seguirà el protocol de festes lliures de masclisme.Una festa "adaptada i oberta a tothom"

Per segon any consecutiu, les persones amb discapacitat visual podran visitar pel seu compte els carrers guarnits mitjançant l'audioguia de l'aplicació Wheris. D'aquesta manera, des del Districte de Gràcia, l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Fundació Festa Major es continua treballant per avançar en fer de la Festa de Gràcia un esdeveniment inclusiu i accessible, tant pel que fa a les barreres arquitectòniques com les de comunicació. A banda de poder consultar la programació de la festa per audioguia, es continuaran organitzant visites guiades, d'entre les quals destaca la visita al refugi antiaeri de la plaça del Diamant.

Els gots reutilitzables, l'aposta per una festa més sostenible

Enguany es continua el camí seguit l'any passat que va eliminar els gots de plàstic d'un sol ús i els va canviar pels gots reutilitzables. Segons Badia, la iniciativa va donar molts bons resultats i aquest any hi ha més de 20 establiments compromesos a fer una festa més sostenible. D'aquesta manera, es pretén conscienciar sobre "la importància del reciclatge i la sostenibilitat", ha puntualitzat Badia.L'àliga de Gràcia s'incorpora a la imatgeria festiva

Dins el món de la cultura popular catalana, les àligues ocupen un nivell simbòlic rellevant, i per als veïns de Gràcia ha estat, segons Badia, "una incorporació molt important, que respon a una recerca profunda en la història del districte". L'àliga, que es presentarà el 15 d'agost al matí, serà quadribarrada amb corona, amb els tres lliris de Gràcia al bec i amb l'escut del barri al pit.
Arxivat a