El PDECat situa com a «objectiu principal» el referèndum acordat

Bonvehí indica que seria la "millor solució" per al Govern i per a la majoria independentista i avisa Sánchez que el suport a la moció de censura no va ser "gratuït"

Primera reunió de la nova executiva del PDECat
Primera reunió de la nova executiva del PDECat | PDECat
30 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:55h
El nou president del PDECat, David Bonvehí, ha destacat aquest dilluns, després de la primera reunió de l'executiva del partit posterior a l'assemblea dels dies 20, 21 i 22 de juliol, que la formació "sempre ha tingut com a principal objectiu el referèndum acordat". "Tant de bo en alguna de les reunions que hi haurà en els propers mesos [les institucions de l'Estat] ens el proposin. Crec que és la solució per al Govern i per la majoria independentista", ha destacat Bonvehí.

El dirigent nacionalista ha mostrat, de passada, "plena confiança" en els representants de l'executiu que aniran a la reunió de la comissió bilateral prevista per aquest dimecres a Barcelona. Serà el primer contacte oficial entre administracions després de la trobada entre Quim Torra i Pedro Sánchez del 9 de juliol, que va aplanar el terreny per mantenir una relació diferent a la mantinguda entre la Generalitat i l'Estat en temps de Mariano Rajoy.

Tot i defensar el referèndum acordat, Bonvehí ha recalcat que aquesta no pot ser l'única via per resoldre el plet català si el govern espanyol segueix tancat en banda. "Davant de les negatives de l'Estat no es pot renunciar a fer un referèndum per altres vies Des del pacifisme i des de la majoria parlamentària, no renunciem a cap via", ha apuntat el dirigent nacionalista, que ha volgut deixar clar a Sánchez que el sí dels nacionalistes a la moció de censura no era "gratuït".

Unitat d'acció

En clau interna, Bonvehí ha receptat "unitat d'acció" al PDECat, per encarregar a les sigles tenir un "partit fort al servei" de la integració amb la Crida promoguda per Carles Pugdemont i per deixar clar que hi haurà canvis en el front de Madrid. Un espai que en els últims mesos ha estat protagonista arran de l'aval del partit a la moció de censura que va conduir Pedro Sánchez en direcció a la Moncloa.

En aquest sentit, Bonvehí ha indicat que Míriam Nogueras, vicepresidenta de la formació, tindrà un rol rellevant al Congrés dels Diputats. No hi haurà canvis formals, en tot cas, fins que el nou president no en parli amb Carles Campuzano, Jordi Xuclà i la resta de representants nacionalistes a la cambra baixa. Campuzano i Xuclà eren propers a Marta Pascal, defenestrada en l'assemblea celebrada el cap de setmana passat. "No hem pres cap decisió, però he deixat clar que la vicepresidenta del partit ha de tenir un rol diferent a Madrid. Quan pertoqui ja concretarem més", ha destacat Bonvehí.

El president del PDECat va ser amb Nogueras fa només uns dies per assistir al retorn de Puigdemont a Bèlgica, i va aprofitar per citar-se amb Lluís Puig, conseller de Cultura a l'exili. Puig és un dels dirigents que tindrà rellevància a l'hora d'integrar el PDECat dins la Crida, a l'estil del rol que jugaran també Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Turull. Tots quatre seran a la comissió de coordinació -en la qual també hi serà Nogueras- per sumar-se a al Crida. "No tenim la responsabilitat, ni la volem tenir, de decidir què serà la Crida. Sí que estem per col·laborar i que els nostres associats hi puguin participar", ha indicat.

Bonvehí es reunirà amb els consellers empresonats per abordar aquesta qüestió al llarg dels propers dies. "Volem que tothom que s'inscrigui a la Crida decideixi què farà", ha destacat el president del PDECat. El dirigent independentista es reunirà també amb tots els membres de la direcció per pactar les àrees que liderarà cadascú en l'executiva, i ha volgut deixar clar que, malgrat el procés d'integració en el moviment "transversal" que lidera Puigdemont, el PDEcat ha de ser un "partit fort".