La primera iniciativa de Casado: incloure al codi penal la convocatòria «il·legal» de referèndums

El nou líder conservador adverteix que caldrà aplicar de nou l'article 155 si continuen els "xantatges" dels independentistes i reclama una estratègia conjunta dels unionistes de cara a les municipals de Barcelona

L'executiva del PP reunida avui a Barcelona.
L'executiva del PP reunida avui a Barcelona. | Flickr PP
26 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:37h
El nou líder del PP ha anunciat avui, després de la reunió de la nova executiva del partit celebrada a Barcelona, quina serà la primera iniciativa legislativa en aquesta nova etapa: proposar que siguin inclosos en el codi penal com a nou delictes la "sedició impròpia" i "la convocatòria il·legal de referèndums". Casado ha advertit contra la possibilitat que el nou govern de Pedro Sánchez estigui disposat a fer concessions al sobiranisme i que cal "avançar-se".

El dirigent conservador ha afirmat que el PP català serà "la columna vertebral" de la formació i que aquesta serà més present que mai a Catalunya. Ha assegurat que ha convocat aquesta primera reunió a Barcelona perquè vol llançar un missatge a la societat catalana de "reconciliació" i de defensa dels valors constitucionals. El seu projecte per Catalunya, ha dit, és "liderar aquesta societat i que acabi la ira". 

Tornar a aplicar el 155

El líder del PP ha afirmat que el president del govern no ha de cedir als "xantatges" dels independentistes i que si aquests continuen, cal plantejar una nova aplicació del 155. En aquest sentit, ha recordat que el PP disposa de majoria absoluta al Senat i donaria suport a aquesta mesura si el govern de Pedro Sánchez ho decidís.  

Casado ha demanat una estratègia conjunta de les forces unionistes de cara a les eleccions municipals a Barcelona. Ho ha expressat així: "Els qui estem per recuperar una Catalunya de concòrdia hauríem de tenir una acció coordinada". Sobre l'aniversari dels atemptats de Barcelona i els homenatge que es preparen, ha advertit que no acceptarà "l'ultratge" de la manifestació de l'any passat, quan el govern espanyol va ser tractat com "un govern estranger", es va insultar el rei i els integrants dels partits constitucionalistes van estar a punt de ser agredits.

Casado ha recordat que el PP defensa una reforma de la llei electoral municipal per facilitar que governi la llista més votada. Ha confirmat que dona tot el suport a la voluntat de Xavier Garcia Albiol de ser alcaldable per Badalona.

Blindar-se a Génova

Pablo Casado ha decidit blindar la seva posició en el si del PP i posar tot l'aparell en mans de persones de la seva estricta confiança. Teodoro García, el seu cap de campanya en les primàries del PP, és el nou secretari general. Es tracta d'un dels seus homes de confiança, el seu principal col·laborador des de fa temps. D'aquesta manera, es descarten els noms de les diputades i exministres Isabel García Tejerina i Dolors Montserrat. El nou dirigent conservador ha fet una altra designació clau: Javier Maroto serà el nou vicesecretari d'organització, l'home fort de l'aparell de Génova. És una dada significativa.

Martínez-Maillo i Arenas, purgats

Tan importants com les noves designacions són algunes de les sortides d'escena. El nomenament de Maroto suposa la sortida de Fernando Martínez-Maillo com a número tres del partit. El fins ara coordinador general es va destacar amb diversos moviments en favor de Santamaría durant el congrés. És un dels grans damnificats d'aquesta pugna interna.

Un altre derrotat és Javier Arenas, que perd la vicesecretaria general de política Autonòmica, que passa a Vicente Tirado, home de Casado. Arenas també perd la secretaria general del grup popular al Senat. La caiguda d'Arenas és un veritable terratrèmol dins del partit. Dirigent del nucli dur durant dècades, és un dels aliats de Santamaría.

La catalana Dolors Montserrat serà la portaveu dels populars al Congrés. Exministra de Sanitat, va donar suport a María Dolores de Cospedal. Després que els cospedalistes donessin suport a Casado enfront Sáenz de Santamaría, Dolors Montserrat també ho va fer i ha estat un dels puntals de la seva candidatura.

La designació de Montserrat és un reconeixement al PP català i un indici més de la importància que Casado dona a Catalunya en la seva estratègia. La intransigència envers el sobiranisme serà un dels elements centrals del discurs del "nou" PP. El nomenament de Montserrat és també un reconeixement a la importància que ha tingut l'equip de Cospedal en la victòria de Casado sobre Santamaría. El nomenament de Montserrat suposa la sortida de Rafael Hernando com a portaveu.

Una altra dirigent catalana que formarà part de la direcció és Andrea Levy, que continua com a vicesecretària general d'estudis i programes. El diputat i portaveu al Parlament Alejandro Fernández serà el secretari de formació i es col·loca en una bona posició de cara a optar per liderar el PP català..

Un altre moviment rellevant és la designació d'Ignacio Cosidó, exdirector general de la Policia, com a nou portaveu al Senat. Substitueix el gallec José Manuel Barreiro, molt proper a Mariano Rajoy.

Casado ha celebrat a Barcelona la primera executiva del seu mandat. Els resultats del 21-D (36 diputats per a Cs i només 4 per al PP) estan molt presents en la direcció dels populars. D'altra banda, va ser a Catalunya on el diputat d'Àvila va obtenir un dels seus millors resultats en les primàries del 5 de juliol /36 vots enfront 371 per a María Dolores de Cospedal i 296 per a Soraya Sáenz de Santamaría.

Jorge Fernández Díaz, a Interior i Llibertats

Una de les sorpreses de la nova executiva és la recuperació de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per formar-ne part. Concretament, serà el responsable de la secretaria d'Interior i Llibertats. Un nomenament si més no curiós si es té en compte que la seva gestió va quedar empastifada per l'actuació del seu ministeri contra el procés sobiranista. El documental Les clavegueres d'Interior va demostrar l'actuació de serveis policials contra dirigents polítics catalans i el mateix ministre va ser reprovat pel Congrés. 

Una direcció sense Santamaría

La nova direcció del PP no inclourà Santamaría, que finalment s'ha negat a entrar en l'executiva. Tant ella com els membres del seu pinyol més proper: José Luis Ayllón, Íñigo de la Serna i Fátima Báñez, la persona que havia designat per ser secretària general en cas que hagués vençut en el congrés. Santamaría va reclamar ahir una presència en la cúpula de l'organització proporcional al resultat que va tenir al congrés (el 43%), cosa que Casado no ha acceptat. Ha ofert a Báñez i De la Serna secretaries d'àrea, el que ha estat considerat "inacceptable" pels sorayistes. Sí que s'integraran en l'executiva sis membres de la candidatura de Santamaría, entre ells Alberto Nadal, que serà el responsable d'economia, Iñaki Oyarzábal i Marimar Blanco.  Però la nova direcció conservadora comença amb una divisió interna molt explícita.