Teodoro García serà el número dos de Casado i Dolors Montserrat, la portaveu del PP al Congrés

El que va ser el cap de campanya del nou president popular durant les primàries continuarà sent la seva mà dreta mentre el nucli dur de Santamaría resta fora de la direcció

Teodoro García, nou secretari general del partit
Teodoro García, nou secretari general del partit | EP
26 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:00h
Pablo Casado ja té número dos. Serà Teodoro García, el seu cap de campanya en les primàries del PP. La catalana Dolors Montserrat serà la portaveu dels populars al Congrés. Teodoro García Egea, el nou secretari general, és un dels seus homes de confiança, el seu principal col·laborador des de fa temps. D'aquesta manera, es descarten els noms de les diputades i exministres Isabel García Tejerina i Dolors Montserrat.

Casado ha fet una altra designació clau: Javier Maroto serà el nou secretari d'organització, l'home fort de l'aparell de Génova. D'aquesta manera, Casado opta per situar dues persones de la seva estricta confiança al timó de la maquinària del PP. És una dada significativa. 

El nou líder ha designat nova portaveu del PP al Congrés a Dolors Montserrat (Sant Sadurní d'Anoia, 1973), exministra de Sanitat, que va donar suport a María Dolores de Cospedal. Després que els cospedalistes donessin suport a Casado enfront Sáenz de Santamaría, Dolors Montserrat també ho va fer i ha estat un dels puntals de la seva candidatura.

La designació de Montserrat és un reconeixement al PP català i un indici més de la importància que Casado dona a Catalunya en la seva estratègia. La intransigència envers el sobiranisme serà un dels elements centrals del discurs del "nou" PP. El nomenament de Montserrat és també un reconeixement a la importància que ha tingut l'equip de Cospedal en la victòria de Casado sobre Santamaría.

Casado ha celebrat a Barcelona la primera executiva del seu mandat. Els resultats del 21-D (36 diputats per a Cs i només 4 per al PP) estan molt presents en la direcció dels populars. D'altra banda, va ser a Catalunya on Casado va obtenir un dels seus millors resultats en les primàries del 5 de juliol /36 vots enfront 371 per a María Dolores de Cospedal i 296 per a Soraya Sáenz de Santamaría.

Una direcció sense Santamaría

La nova direcció del PP no inclourà Santamaría, que finalment s'ha negat a entrar en l'executiva. Tant ella com els membres del seu pinyol més proper: José Luis Ayllón, Íñigo de la Serna i Fátima Báñez, la persona que havia designat per ser secretària general en cas que hagués vençut en el congrés. Santamaría va reclamar ahir una presència en la cúpula de l'organització proporcional al resultat que va tenir al congrés (el 43%), cosa que Casado no ha acceptat. El nou líder del partit ha ofert a Báñez i De la Serna secretaries d'àrea, el que ha estat considerat "inacceptable" pels sorayistes. Sí que s'integraran en l'executiva sis membres de la candidatura de Santamaría, entre ells Alberto Nadal, que serà el responsable d'economia, Iñaki Oyarzábal i Marimar Blanco.  Però la nova direcció de Casado comença amb una divisió interna molt explícita.