El pols de Puigdemont a Pascal força una negociació «in extremis» per evitar la fractura al PDECat

La coordinadora general, que intenta resistir, es reuneix amb els presos per trobar un encaix abans de l'assemblea en la qual el president a l'exili tindrà una presència testimonial

Carles Puigdemont amb Marta Pascal, aquest dijous
Carles Puigdemont amb Marta Pascal, aquest dijous | ACN
20 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:43h
L'assemblea nacional del PDECat s'enceta aquest divendres i es preveu agitada. El pols de Carles Puigdemont per forçar una canvi a la direcció -els moviments per provocar el relleu de Marta Pascal han estat nombrosos- ha enrarit la prèvia del debat congressual, en el qual la formació ha de fixar posició política i afrontar una renovació de la cúpula. De la posició del president a l'exili n'ha transcendit la intenció de motivar canvis al capdavant del PDECat, que renovin la imatge del partit i facilitin la confluència amb la Crida Nacional per la República, el seu nou projecte polític. Pascal resisteix i busca un pacte d'última hora que eviti una "humiliació", segons les fonts consultades per NacióDigital. Els contactes en les darreres hores han estat continuats. 

Abans de conèixer la renúncia de Pablo Llarena a extradir-lo per malversació, Puigdemont es va reunir aquesta setmana a Hamburg amb alcaldes crítics a l'actual direcció del PDECat. Hi era Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei i abanderat del sector crític, i també altres dirigents territorials. Les veus consultades per aquest diari detallen que Puigdemont va deixar clar que, després de l'assemblea, Pascal no podia ser la veu que parlés en nom del partit. Al seu entendre, calia un relleu visible de portes enfora. Un primer pas per encaminar el PDECat a una confluència amb el nou moviment del president a l'exili, presentat a corre-cuita dilluns després que Pascal registrés Junts per Catalunya com a partit polític, tal com va avançar NacióDigital.  

Cap intervenció en directe de Puigdemont a l'assemblea

És tanta la distància que mostra Puigdemont amb l'actual coordinadora general -són diferències "personals", segons veus coneixedores de la relació- que el seu protagonisme en l'assemblea nacional del PDECat serà testimonial. No està prevista una intervenció en directe del president a l'exili. S'espera un vídeo enregistrat, això sí, detall que no es coneixerà fins a última hora. Mentrestant, dirigents de la seva confiança també reclamen en privat un relleu a la cúpula.

De moment, el president de la Generalitat, Quim Torra, que havia d'intervenir en la sessió inaugural d'aquest divendres, ja ha anunciat que no hi serà present. El seu entorn no s'ha estès en les explicacions mentre al PDECat esquiven la qüestió i no descarten que Torra sigui al Palau de Congressos durant el cap de setamana. Els presos, que ja han demanat a Pascal "respondre positivament" al projecte de la Crida Nacional per la República, sí que tindran protagonisme tant en la sessió d'aquest divendres com dissabte. No està descartat, fins i tot, que s'integrin a la nova cúpula que es voti diumenge.

Pascal està decidida a presentar batalla fins al final. Manté la voluntat de presentar candidatura encara que els crítics se sentin forts per forçar un pols. En les darreres hores ha intensificat els contactes amb totes les sensibilitats del partit per fer possible la seva proposta inicial, una direcció ampliada que integri dirigents que no són de la seva estricta confiança.

La coordinadora general s'ha reunit aquest divendres amb els presos a Lledoners -no és la primera visita dels darrers dies- per negociar una proposta in extremis que eviti una fractura del partit. Tal com ha avançat La Vanguardia, en el contacte s'ha estudiat una proposta de consens per sumar el suport de l'actual cúpula i dels dirigents afins a Puigdemont, que passaria per situar David Bonvehí a la presidència, amb Pascal integrada en una direcció plural. La coordinadora general ho veu amb reticències. L'escenari continuarà obert durant el cap de setmana i els crítics podrien presentar una llista alternativa.

La proposta de la direcció en la ponència organitzativa passava per modificar nomenclatura i funcions: es plantejava un retorn a la figura del secretari general amb funcions executives, fixar una presidència política i plantejar que hi hagi també diverses vicepresidències. Fins ara hi havia una coordinació general a mans de Marta Pascal, una coordinació organitzativa amb David Bonvehí al capdavant i una bicefàlia a la presidència -Artur Mas va renunciar-hi al gener i Neus Munté també va anunciar que feia un pas enrere-.

Debat a la ponència política: torna la via unilateral

L'assemblea del PDECat reunirà gairebé 2.000 associats en la primer cita després del congrés de fa dos anys, en què van deixar enrere la marca CDC. El debat es formularà entorn a set ponències marc que la direcció va enllestir a finals de juny i que les bases han esmenat. S'han incorporat i negociat més de 600 esmenes de les 1.500 que es van presentar. La resta d'esmenes arribaran vives a l'assemblea d'aquest cap de setmana.

A l'espera de l'aprovació dels documents definitius, la proposta que va presentar la direcció per la ponència política fixa el dret a l'autodeterminació com a "bàsic i irrenunciable". "Sense renunciar a res, sense renunciar a cap dels nostres objectius i anhels, ha arribat el moment d'estructurar una acció política possibilista que consolidi de manera progressiva els avenços cap a un nou estat", destaca el text. Segons les fonts consultades per NacióDigital, el debat de les bases conduirà a una recuperació de la via unilateral, estratègia que serà motiu de discussió perquè s'acumulen més de 300 esmenes obertes.