Torra lliga «la sort del país» a l'«èxit» de la Crida Nacional per la República

La plataforma, impulsada per Puigdemont i liderada per Sànchez, celebrarà una convenció fundacional a la tardor

El públic a l'acte de presentació de la Crida Nacional per la República
El públic a l'acte de presentació de la Crida Nacional per la República | @cridanacional
16 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:52h
Carles Puigdemont presenta aquesta tarda a l'Ateneu Barcelonès la Crida Nacional per la República. L'objectiu que persegueix el nou espai polític encunyat per l'expresident i liderat per Jordi Sànchez és anar més enllà de les sigles del PDECat i fer de paraigua de totes les sensibilitats de l'independentisme per traçar una única estratègia que tingui com a horitzó la consecució de la República. Crida Nacional per la República és germana d'altres plataformes, com el Moviment 1-O i Junts per la República, creades amb Puigdemont com a referent polític. La presentació de la nova criatura, que celebrarà una convenció fundacional a la tardor, s'ha fet amb la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i la portaveu del partit, Maria Senserrich, a les últimes files de la sala.

Durant la presentació de l'acte, que ha superat totes les previsions d'assistència de públic, Sànchez ha fet arribar un missatge via carta en el qual ha demanat "ser generosos i sumar voluntats". L'exlíder de l'ANC ha puntualitzat que aquesta "no és una crida per sumar partits ni per refundar cap partit ni espai", sinó per aplegar persones des de la "transversalitat". Sànchez ha llançat un missatge adreçat especialment a ERC: "Jo faig la crida a què persones que ens sentim d'esquerres ens hi sumem". El president de la Generalitat, Quim Torra, que finalment no ha pogut assistir-hi perquè han cancel·lat el seu vol des d'Alemanya, ha celebrat "el pas endavant a favor de la unitat" que representa aquest moviment i ha assegurat que del seu "èxit" en dependrà "la sort del país" en els pròxima mesos.


  
És evident que, per molt que el PDECat intenti emmarcar-ho en el projecte ja esbossat pel president a l'exili des de fa mesos, no és innocu que Puigdemont hagi fet aquest moviment quan falten quatre dies per a l'assemblea nacional del partit. De fet, Crida Nacional per la República no deixa de ser una OPA a les sigles hereves de l'antiga Convergència i també a ERC, que ja ha deixat clar que no se sent interpel·lada pel moviment. La diagnosi dels republicans és que s'està produint una "recomposició de l'espai del centre-dreta independentista" i la seva aposta, pràcticament inamovible, és mirar-s'ho des de la barrera. Des d'ERC entenen que, per separat, l'independentisme suma més.

Més complex és per al PDECat, que es veu arrossegat per la figura de Puigdemont. Pascal sap que, ara mateix, no té capacitat per plantejar-li un pols. La portaveu de la formació, Maria Senserrich, s'ha limitat a dir aquest dilluns que cal escoltar les explicacions del nou projecte per veure com pot "encaixar-hi" el PDECat des de la voluntat, que considera compartida, d'"eixamplar" el sobiranisme. La direcció de Pascal ha registrat Junts per Catalunya com a partit polític per presentar-se a les municipals, però el moviment de Puigdemont va en la línia d'emancipar-se dels quadres de comandament del PDECat. De fet, tal com va avançar NacióDigital, va decidir rebutjar-ne la presidència amb l'argument que volia centrar-se en la seva defensa.

El paper dels presos i els exiliats

En l'assemblea nacional d'aquest cap de setmana, Pascal busca integrar a la direcció del seu partit els presos polítics i els exiliats mentre que l'aposta de Puigdemont és que s'allotgin en el nou espai que pugui veure la llum a la tardor. Aquesta setmana Pascal visitarà la presó de Lledoners, on podrà conèixer de primera mà de Jordi Sànchez quines són les intencions de la plataforma que liderà l'expresident de l'ANC amb Puigdemont.

Si Crida Nacional per la República acaba sent o no un partit i sota quin nom és un dels interrogants que es resoldrà en els pròxims mesos. Serà clau el paper que pugui jugar si s'acaben avançant unes eleccions catalanes fent-les coincidir amb la celebració del judici als processats per rebel·lió. Però l'espai capitanejat per Puigdemont també es presenta quan falta menys d'un any per a les municipals del 2019, fent bandera del mandat de l'1-O. Caldrà veure fins a quin punt les seves intencions són o no acabar capitalitzant, també, les candidatures territorials que el PDECat està impulsant des de fa mesos, ara amb la marca de JxCat.