Puigdemont dona ales a un nou espai polític que ampliï el perímetre del PDECat

S'anomenarà Crida Nacional per la República i es presentarà demà dilluns a l'Ateneu

Carles Puigdemont i Jordi Sànchez
Carles Puigdemont i Jordi Sànchez | ACN
15 de juliol del 2018
Actualitzat el 16 de juliol a la 13:07h
Segueixen els moviments dins el camp independentista. Carles Puigdemont beneeix, amb el suport de Quim Torra i el lideratge de Jordi Sánchez, la creació d'un nou espai polític, que portarà el nom de Crida Nacional per la República. Aquest, podria tenir forma de partit o coalició i pretén començar a buscar suports a la tardor, i tindria com a objectiu defensar el mandat de l'1-O, segons que va publicar La Vanguardia. La pretensió és anar més enllà del PDECat, que el cap de setmana que ve celebra la seva convenció amb l'objectiu de redefinir el projecte i obrir la direcció.

Crida Nacional per la República es presentarà demà dilluns a les set de la tarda amb la presència del president Quim Torra i intervencions de Puigdemont, en vídeo i Jordi Sànchez, per mitjà d'una carta.

Puigdemont, Torra i Sánchez van convocar dissabte a la tarda els candidats de Junts per Catalunya per sondejar les possibilitats de suma i dilluns presentaran les bases del nou moviment, on també hi ha Ferran Mascarell, delegat del govern a Madrid i que fa unes setmanes va temptejar la possibilitat de ser candidat a l'Ajuntament de Barcelona.

El nou "moviment polític transversal" té, segons fonts consultades per NacióDigital, com a gran repte trobar l'encaix amb el PDECat, però també amb altres moviments sorgits del mateix espai com el Moviment 1 d'octubre o Junts per la República per assegurar èxits electorals. O fins i tot amb les primàries per la República que, entre d'altres, promou Jordi Graupera i que compta amb les simpaties de sectors de l'antiga CDC.

El PDECat s'apropia de JxCat

Al PDECat hi ha prevencions sobre aquests moviments. La coordinadora Marta Pascal, que aspira a seguir, és conscient que ha de fer cessions per evitar més tensions al partit. Conviu amb sectors que defensaven refundar l'antiga Convergència com a Junts per Catalunya i entregar-se a Puigdemont. En aquesta línia, l'actual direcció ja va acordar presentar-se a les municipals amb aquest nom i ha fet els tràmits per convertir la coalició (ja era propietari del nom i els drets) en partit polític. Un moviment que els partidaris d'una refundació que vagi molt més enllà del PDECat consideren que "crema" el nom de JxCat que es va usar per les eleccions del 21-D.

Puigdemont va rebutjar l'oferiment de Pascal de liderar el PDECat perquè prefereix centrar-se en la seva defensa i que Sánchez -que té l'aval d'antics dirigents com David Madí però no té carnet de partit- lideri un espai que intenti anar més enllà, pensant fins i tot en sumar Demòcrates o ERC amb el reclam del president a l'exili.