Ja hi ha data per la primera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat

La ministra ha trucat al conseller per fixar la trobada, en la qual també seran interlocutors per part de l'executiu espanyol la delegada del govern, Teresa Cunillera, i quatre secretaris d'Estat

La ministra Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu a l'exterior del Congrés
La ministra Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu a l'exterior del Congrés | Flickr PSOE
13 de juliol del 2018
Actualitzat a les 20:53h
La comissió bilateral Estat-Generalitat es reunirà l'última setmana de juliol. Així ho han acordat la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, que han mantingut un contacte telefònic aquesta tarda. Ha estat la dirigent socialista, màxima interlocutora de la comissió per part del govern espanyol, la que ha pres la iniciativa i ha trucat al conseller per començar a preparar la trobada.

El govern espanyol ha designat un equip d'alta responsabilitat política per interlocutar amb Catalunya a través de la comissió bilateral, que es reunirà per primera vegada des del 2011. La presidència de la comissió per part del govern espanyol l'assumeix Batet, i al seu costat hi haurà la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i els secretaris d'Estat de Política Territorial, Hisenda, Infraestructures i Relacions amb les Corts.

Pel que fa a la part catalana, la interlocució estarà liderada per Ernest Maragall, a qui acompanyaran el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; la secretària general d'Acció Exterior, Mercè Salvat, i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell.

"Estem desbloquejant i normalitzant les relacions del govern amb Catalunya", ha assegurat la portaveu del govern espanyol, Isabell Celáa, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Aquesta actuació, ha argumentat, suposa fer un "servei" tant a Catalunya com Espanya. Celáa ha insistit que s'ha "restaurat la conversació política" i que, a partir d'ara, es buscarà una "solució política" a una "crisi política".

Inversions i transferències

L'agenda de la comissió bilateral pivotarà en les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, com ara la de pobresa energètica, canvi climàtic, igualtat entre dones homes, accés a l'habitatge i accés universal a la sanitat. També contemplarà inversions -la Generalitat xifra en 7.600 milions d'euros el que l'Estat deu a Catalunya-, transferències de competències i la retirada del control excepcional als comptes de la Generalitat.

A més de la comissió mixta Estat-Generalitat, es reactivaran les comissions d'infraestructures, transferències i assumptes econòmics i fiscals. "Treballem per a tota la societat catalana", ha defensat Celáa.