El govern espanyol esquiva la polèmica sobre el rei Joan Carles: «No afecta Felip VI»

S'escuda en què les declaracions de Corinna són "antigues" i anuncia que no es farà públic el llistat de beneficiats de l'amnistia fiscal del PP

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en roda de premsa aquest divendres
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en roda de premsa aquest divendres | Europa Press
13 de juliol del 2018
Actualitzat a les 16:28h
El govern de Pedro Sánchez ha sumat aquesta setmana un nou tema espinós que, per ara, intenta esquivar: la de les polèmiques revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein sobre les presumptes irregularitats fiscals suposadament comeses per Joan Carles I. La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celáa, s'ha expulsat el tema de sobre aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres argumentant que es tracta d'unes declaracions "antigues" que "no afecten" l'actual rei, Felip VI.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha comparegut amb Celáa, ha assegurat que l'Agència Tributària, per llei, no parla dels contribuents ni d'expedients ni de les investigacions que du a terme quan ha estat preguntada sobre si des del seu ministeri s'impulsarà alguna investigació sobre l'actuació del rei emèrit, que ja no té inviolabilitat però que conserva l'aforament.

Si bé Sánchez va prometre quan estava a l'oposició fer públic el llistat de persones que es van acollir a l'amnistia fiscal impulsada pel govern de Mariano Rajoy, la ministra Montero ha assegurat que l'executiu "no troba la capacitat jurídica" per fer pública aquesta informació perquè la llei no permet aplicar una modificació fiscal amb caràcter retroactiu.

La titular d'Hisenda ha explicat que des del govern s'ha "estudiat la possibilitat" però que no se n'ha sortit i que, en tot cas,"amb modificació legal, es podria fer efectiu arrel de l'entrada de la llei per a les noves amnisties fiscals". Montero ha reiterat que per publicar els noms que es van beneficiar de regularitzacions en el passat s'hauria d'introduir alguna disposició "i mai podria tenir caràcter retroactiu". "Això no vol dir que no ho podem fer de cara al futur", ha afegit.